Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lycopen kan tæmme prostatakræft

Talrige kræftundersøgelser har tilskrevet forskellige næringsstoffer en beskyttende virkning. Specielt interessant er lycopen - det carotenoid, som giver tomater, vandmeloner og grapefrugter deres røde farve. Adskillige undersøgelser har påvist en sammenhæng mellem, forbruget af tomater og tomatprodukter og kræftrisikoen. Og denne effekt kan man opnå selv med ganske få portioner - tomatsauce 2-4 gange pr. uge er nok.

Men som det gælder for næsten alle emner på sundhedsområdet, så er der nogen, der er af en anden mening. En undersøgelse af 21.000 mænd har for nylig vist, at der ikke er nogen beskyttelse mod prostatakræft at hente ved et højere indhold af lycopen i blodet. Eftersom der kan være stor forskel fra person til person på, hvordan lycopen optages, kan man ikke blot ved at bedømme de fødevarer, den enkelte spiser, nøjagtigt måle, hvad der rent faktisk optages i blodet.

Derfor er undersøgelser med lycopen som kosttilskud muligvis den eneste mulighed, man har for at vurdere, om lycopen i sig selv har en effekt. I ét forsøg gav forskerne 26 mænd med lokaliseret prostatakræft et tomatekstrakt (Lycopen Complex) to gange dagligt i 3-4 uger, hvorved hver person fik 15 mg lycopen pr. dag plus en række andre bioaktive stoffer3. Derefter blev prostata bortopereret (radikal prostatektomi). Forskerne fandt frem til, at kosttilskuddet muligvis har en gavnlig virkning på prostatakræft, men i netop dette forsøg målte man ikke svulstens størrelse, før man påbegyndte kosttilskudskuren, og det er derfor usikkert, om tilskuddet rent faktisk havde en effekt.

Mere interessant er det, at det gennemsnitlige lycopenindhold i blodet ikke steg hos den gruppe, der fik kosttilskud - hvilket underbygger teorien om, at optagelsen af stoffet er vigtigere end dosens størrelse.

Modsat har en undersøgelse, hvor en gruppe mænd fik en daglig portion pasta med tomatsauce (som indeholdt 30 mg lycopen) vist en betydelig stigning i indholdet af lycopen i såvel blod som prostatakirtlens væv efter en tre-ugers periode. Tomater og produkter baseret på tomater er de bedste kilder, hvis man vil mindske risikoen for prostatakræft.

Referencer:
Giovannucci E. A review of epidemiologic studies of tomatoes, lycopene, and prostate cancer. Exp Biol Med 2002;227:852-59.

Huang HY, et al. Prospective study of antioxidant micronutrients in the blood and the risk of developing prostate cancer. Am J Epidemiol 2003;157:335-44.
Kucuk O, et al. Phase II randomized clinical trial of lycopene supplementation before radical prostatectomy. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2001;10:861-8.
Van Breemen RB, et al. Liquid chromatography-mass spectrometry of cis- and all-trans-lycopene in human serum and prostate tissue after dietary supplementation with tomato sauce. J Agric Food Chem 2002;40:2214-9.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012