Folkesundhed Naturmidler

Kan migræne skyldes bakterier?

Fødevareforskere mener, at det er bevist, at fødevaremigræne udløses af de bakterier, der nedbryder aminosyrer, når fødevarer fermenterer, modnes eller på anden måde nedbrydes biologisk i forbindelse med forarbejdningen. Teorien blev fremsat på et EU-sponseret symposium i Wien, hvor bl.a. Anne Bülow-Olsen, daværende formand for det danske migrænikerforbund, deltog.

Bakterierne danner de såkaldte biogene aminer, der længe har været mistænkt for at kunne fremkalde migræne. Det er velkendt, at nogle migrænikere skal holde sig fra fx rødvin, ost og chokolade. Og der har i den forbindelse været fokus på de to biogene aminer tyramin og fenyletylamin.

Det nye er, at bakterierne også findes i fødevarer, man ikke umiddelbart mistænker for at kunne have dannet biogene aminer. Den hovedpinefremkaldende bakterie kan være opstået ved, at de ferske produkter undervejs i forarbejdningsprocessen er blevet opbevaret uafkølet eller er blevet tilberedt på en måde, hvor bakterierne ikke er blevet slået ihjel.

Ca. 5 % af alle danskere lider af fødevaremigræne.

Læs også
Migræne og B2-vitamin
Migræne? Så prøv Tanacin
Forbrugererfaring: Tanacin mod migræne
Omega-3 fedtsyrer kan nedsætte frekvensen af hovedpine
Bakterie skyld i Parkinsons?
Magnesium og migræne
Smertestillende medicin kan give hovedpine og migræne