Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Ti ting, du kan kurere med C-vitamin

Nogle vil glemme – vi vil huske: Fra grøn stær til almindelig forkølelse - et ekstra tilskud af C-vitamin kan spille en afgørende rolle!

Af Eileen Mazer

"De fleste amerikanere har behov for flere C-vitaminer end den dosis, de får gennem maden", siger W. Marshall Ringsdorf Jr., D.M.D., professor ved University of Alabama School of Dentistry i Birmingham. "Man kan faktisk godt have begyndende skørbug (C-vitaminmangel) ét sted i kroppen og alligevel have nok C-vitamin til at opretholde kroppens sundhed andre steder. Det skyldes, at et hvilket som helst organ eller væv, som sættes under stress - hvad enten det skyldes et traume eller sygdom - kræver mere C-vitamin end normalt."

"Med andre ord," siger Dr. Ringsdorf, "kan du godt tabe slaget på én front og vinde det på en anden."

Naturligvis skal du helst vinde på alle fronter. Og et godt sted at sætte ind er at tage ekstra tilskud af C-vitamin. Selvfølgelig er der ting, vitaminet ikke kan gøre noget ved. Du bliver ikke rig af at spise det - og du vinder heller ikke olympisk guld. Men det kan gøre noget, der er bedre: Det kan hjælpe dig med at genopbygge dit helbred på en masse forskellige måder - nogle af dem vil sikkert komme som en overraskelse for dig.

1. Grøn stær
Grøn stær, hvor øjeæblet gradvist bliver hårdt, er sammen med grå stær, hvor linsen bliver uklar, den væsentligste årsag til blindhed. Men dét kan C-vitamin afværge. "Det raske øje har et optimalt intraokulært tryk - dvs. et indre tryk, som gør, at øjeæblet ikke falder sammen," forklarer Dr. Ringsdorf, som sammen med Emanuel Cheraskin, M.D., D.M.D., og Emily L. Sisley, Ph.D, har skrevet The Vitamin C Connection (Harper and Row, 1983).

"Dette tryk varierer fra person til person. Det er heller ikke ens hele dagen igennem i det samme øje," siger Dr. Ringsdorf. "Selvom der findes mange typer grøn stær, så er fællesnævneren for dem alle et øget, intraokulært tryk." Målet er derfor at få trykket til at falde. Det er her, C-vitaminet kommer ind i billedet. Det virker formentlig ved at øget blodets osmotiske tryk, hvorved der trækkes væske ud af øjeæblet. En undersøgelse foretaget i Rom viste et dramatisk fald i øjets tryk hos alle forsøgspersoner inden for to timer efter indgivelse af en enkelt dosis C-vitamin (Journal of Holistic Medicine, Efterår/Vinter 1981). "Vi taler om en meget stor dosis C-vitamin," siger Dr. Ringsdorf. "Men der har været andre tilfælde, hvor også mindre doser C-vitaminer har vist sig at kunne sænke øjets tryk."

Vi blev gjort opmærksom på en sådan undersøgelse af Robert C. Baxter, O.D, som er optometrist i Warren, Ohio. En af hans patienter led af grøn stær med et stærkt forhøjet intraokulært tryk (30 i højre øje og 40 i venstre) og delvist tab af synsevnen. Hun nægtede at tage den ordinerede medicin på grund af slemme bivirkninger, og derfor besluttede Dr. Baxter sig for at prøve C-vitamin.

Hun fik 500 mg to gange dagligt (morgen og aften), og efter kun to uger begyndte trykket at falde. Efter fire måneders C-vitaminkur var trykket faldet til 22 i højre øje og 21 i venstre. "Hun satte dosis op, så hun også tog 500 mg ascorbinsyre (C-vitamin) ved frokosttid," siger Dr. Baxter. "Dermed lå hendes dagsdosis på 1,5 g." Da hun kom til kontrol en måned senere, var hendes synsfelter næsten normal størrelse, og det intraokulære tryk i højre øje var faldet til 17 og i venstre til 16 (Optometric Monthly, August, 1983).

Selvom det endnu er for tidligt at sige, om alle vil kunne opnå denne effekt, er det en mulighed, der absolut er værd at efterforske.

2. Tandkødssygdomme
Denne type sygdomme har indvirkning på gummernes væv og kæbebenet og kan i sidste ende føre til, at man taber tænderne. Forhåbentlig kommer det ikke så vidt - især ikke, hvis C-vitamin får lov at hjælpe med til at undgå det. Det har et forskerteam fra University of Alabama School of Dentistry fundet ud af ved at sammenligne tandkødet hos en gruppe forsøgspersoner, som fik 300 mg C-vitamin dagligt i 21 dage, med en gruppe, der fik placebo (i form af en uvirksom pille) i samme tidsrum. Hver forsøgsperson fik desuden en grundig, forebyggende rengøring og polering af tænderne i den ene side af munden ved forsøgets begyndelse.

Som man kunne forvente, viste forsøget ingen nævneværdig ændring i det tandkød, der hverken fik forebyggende behandling eller C-vitamin. Forbedringen var størst med forebyggende behandling kombineret med C-vitamintilskud - med en 58% nedgang i tandkødsbetændelsens omfang. C-vitamin alene og forebyggende behandling alene viste også en forbedring, men forskerne konkluderede, at kombinationen af de to havde størst virkning.

En anden undersøgelse, foretaget i det tidligere Jugoslavien, viste, at et tilskud på 70 mg C-vitamin kan være nok til at genopbygge tandkødsvæv hos personer, som ikke får specielt meget C-vitamin - mellem 20 og 40 mg pr. dag (International Journal for Vitamin and Nutrition Research, bind 53, nr. 3, 1982).

3. Astma
Hvæsen eller sammentrækning af bronkierne forårsaget af fysisk udfoldelse er noget, de fleste astmatikere er forberedt på. Typisk vil en astmapatient opleve en knugende fornemmelse i brystet og have besvær med at trække vejret inden for de første 3-5 minutter efter den fysiske udfoldelse, og det bliver gradvist værre i løbet af de næste 30 minutter.

Men C-vitamin giver nu håb om, at der kan gøres noget ved denne tilstand, mener to læger fra New Haven, Connecticut. Alan Schlesinger, M.D., og Neil Schacter, M.D., gav 12 astmatikere enten placebo eller 500 mg C-vitamin seks timer eller mindre, inden de blev udsat for en stresstest. Ved at måle luftstrømmen kunne forskerne konstatere, at hos den gruppe, der havde fået C-vitamin, havde var bronkierne betydeligt mindre sammentrukne end hos placebo-gruppen.

"Forsøget omfattede ikke test af en større dosis C-vitamin", kommenterer Dr. Ringsdorf. "Men sandsynligvis ville den beskyttende effekt have været endnu større, hvis forsøgspersonerne havde fået adskillige gram C-vitamin".

4. Forhøjet kolesterol- og triglyceridindhold i blodet
Et højt indhold af disse to stoffer i blodet betyder øget risiko for åreforkalkning, hjerteanfald og slagtilfælde. Og meget tyder på, at man kan sænke det ved noget som simpelt som et dagligt tilskud af C-vitamin.

"I løbet af de sidste 30 år har adskillige forskerteams fra mange steder i verden påpeget, at C-vitamin kan sænke kolesteroltallet og beskytte mod forsøgsmæssigt fremkaldt åreforkalkning hos dyr," siger Emil ginter, Ph.D., forsker ved Institute of Human Nutrition i Bratislava i Slovakiet. "Man regner med, at C-vitamin forebygger ved at fremme omdannelsen af kolesterol til galdesyrer, som kan udskilles fra kroppen. Efter en lang periode med marginel C-vitaminmangel, som mennesker i mange lande f.eks. oplever i vinter- og forårsmånederne, hvor frisk frugt og grønt er mangelvarer, sløves omdannelsen af kolesterol til galdesyrer, hvilket medfører, at der ophobes kolesterol i leveren og blodet.

"Hos dyr har det vist sig, at hvis C-vitaminmanglen fortsætter i længere tid, ophobes kolesterolet også i blodkarvæggene, og der sker patologiske ændringer i arterierne - i stil med det, der sker ved åreforkalkning hos mennesker. På den anden side," fortæller Dr. Ginter, "kan høje doser af C-vitamin sætte mere fart i omdannelsen af kolesterol til galdesyre og undgå, at disse ændringer finder sted."

Også triglyceridindholdet kan reduceres betydeligt med C-vitamin, ifølge forskere fra Fairfax, Virginia og Washington, D.C. Lægerne gav to patienter med hypertriglyceridemi (højt triglyceridindhold i blodet) 1 g C-vitamin tre gange dagligt i 2 måneder. Ved testperiodens slutning var triglyceridtallet faldet med mere end 60%. "Denne skånsomme form for terapi mod den potentielt skadelige hypertriglyceridæmi ser ud til at være meget værd," siger forskerne (Annals of Internal Medicine, September 1980).

5. Dårlig varmetilpasning
"Hermed menes symptomer som utilpashed, hovedpine og svimmelhed, når temperaturen kommer over 30o Celsius. Disse symptomer opleves oftest af personer, der tidligere har haft hedeslag," siger George A. Poda, M.D., specialist i erhvervsmedicin ved E.I. du Pont de Nemours i Aiken, South Carolina. Dr. Poda husker en professionel tennisspiller, som led af netop dette problem. "Han havde oplevet varmekollaps, og efter den episode var han ikke længere i stand til at undervise i eller spille tennis mellem kl. 10 og kl. 16 i sommermånederne uden at få det dårligt. Jeg foreslog, at han tog en 500 mg Mega C-vitamin tablet. Han var i stand til at fungere, sålænge han tog vitaminet hver dag," siger Dr. Poda.

"Efter den oplevelse anbefaler jeg helt rutinemæssigt C-vitamin til personer, som arbejder i stærk varme. Jeg har gode erfaringer med 100 mg om morgenen og igen ved frokosttid til at bekæmpe symptomerne. Personerne kan fungere ved høje temperaturer - og har endda energi nok til at gå ud og danse."

6. Nervøse lidelser
"C-vitaminets indflydelse på vores psykiske helbred er ganske iøjnefaldende," siger Michael Lesser, M.D., forfatter til Nutrition and Vitamin Therapy (Grove Press, 1980).

Selvom C-vitaminet ikke kan dannes i hjernen, er koncentrationen i hjernen højere end i noget andet organ med undtagelse af binyrerne. "Det burde ikke overraske, at C-vitaminet spiller en betydelig rolle i hjernens funktion," tilføjer Humphry Osmond, M.D., og Abram Hoffer, M.D., Ph.D. Begge er autoriteter inden for den ortomolekylære psykiatri. "Kroppen vil ikke gøre en indsats for at holde et højt niveau af C-vitamin i hjernen, når de fleste mennesker har lige præcis nok C-vitamin i hele kroppen til at forebygge skørbug, men ikke nok til sikre et optimalt helbred."

Faktisk mener Osmond og Hoffer, at C-vitamin kan være "et naturligt forekommende middel mod angst." Dette giver mening - specielt, når man tænker på, at skørbug karakteriseres ved svære nervøse lidelser og i nogle tilfælde psykose.

Flere skizofrene patienter har reageret på store doser ascorbinsyre "med markant lindring af angst og nervøsitet i tilfælde, hvor angstdæmpende midler ikke har haft nogen virkning," bemærker Osmond og Hoffer.

Dr. Lesser siger, at "1-2 g C-vitamin ad gangen virker beroligende på angstpatienter."

7. Helvedesild
Denne lidelse forårsages af herpes zoster (det samme virus, som er årsag til skoldkopper). Det er galt nok, at man får grimme sår i ansigtet, men værre er det, at når sårene forsvinder, bliver man måske ved med at have frygteligt ondt, fordi herpes zoster har angrebet de underliggende nervefibre.

Det er ikke altid noget, man må leve med, ifølge John G. McConahy, M.D., hudlæge i New Castle, Pennsylvania. Han giver helt rutinemæssigt patienter med helvedesild B- og C-vitamin samt en multivitamin- og mineraltablet som supplement til en behandling med binyrebarkhormon.

"For at opnå det bedste resultat," siger Dr. McConahy til PREVENTION, "skal behandlingen igangsættes, så snart sårene viser sig, og fortsætte i et par uger. Jeg har endnu ikke haft en patient, hvis smerter varede længere end seks uger, hvis de fulgte kuren. Faktisk er 70% af smerterne forsvundet i løbet af to uger efter, at sårene er væk."

Dr. Juan N. Dizon fra New York er enig. Han har behandlet herpes zoster med C-vitamintabletter og har også kunnet påvise fantastisk gode resultater. "Jeg har behandlet tre tilfælde af helvedesild med 10 g C-vitamin dagligt (1 g i timen), indtil såret er helet," siger Dizon. "I alle tilfælde er såret helet i løbet af 2-5 dage."

"Jeg fortalte om mine resultater til en anden læge. Han opnåede samme resultater, da han prøvede samme kur på sine patienter."

"Jeg er klar over, at alt dette er mund-til-øre-metoden og ikke det mindste videnskabeligt bevist, men eftersom der ikke findes nogen decideret herpes zoster-behandling, og C-vitamin i øvrigt er stort set uskadeligt, vil jeg håbe, at andre vil afprøve metoden på deres patienter og rapportere resultaterne."

8. Barnløshed
Hvis barnløsheden skyldes sammenklumpning af sædceller, kan C-vitamin være det, der skal til. Normalt skal sædceller svømme individuelt. Hvis mere end 20% af sædcellerne klumper sig sammen (sædagglutination), er det næsten umuligt for dem at befrugte et æg.

For at teste C-vitaminets effektivitet udvalgte Earl B. Dawson, Ph.D., og hans forskerkolleger på afdelingen for obstetrik og gynækologi ved University of Texas Medical Branch i Galveston, 35 mænd, som var ude af stand til at befrugte deres partnere, fordi mere end 20% af sæden klumpede sammen. Forsøgspersonerne fik 500 mg kapsler med C-vitamin hvert halve døgn i en måned. Ved slutningen af den første uge var fertiliteten blevet øget, fordi sammenklumpningen var faldet til 14%. Efter tre uger var sammenklumpningen nede på kun 11%.

Dr. Dawson fortæller, at en anden undersøgelse har vist, at det lykkedes for 12 kvinder at blive gravide, efter at deres respektive mænd havde fået en 60-dages C-vitaminkur, mens det ikke lykkedes for partnerne til de 8 mænd, som ikke fik kuren (Journal of the American Medical Association, 27. maj 1983).

9. Sårheling

C-vitamin kan hjælpe med til, at sår heler hurtigere - hvadenten det drejer sig om smårifter og hudafskrabninger eller sår efter større kirurgiske indgreb. "Vitaminet er unikt i og med, at det regulerer opbygningen og vedligeholdelsen af intercellulært cement og kollagen," siger Dr. Ringsdorf. "Derfor er vitaminet af afgørende betydningen for, at alle væv og organers struktur kan forblive intakt."

"Forskningsresultater viser, at man kommer sig langt hurtigere efter skader og kirurgi. Helingstiden kan med andre ord reduceres med 50-75%."

Det er specielt tydeligt, når C-vitamin bruges til heling af liggesår. Man har foretaget undersøgelser, hvor 20 patienter med liggesår blev delt i to grupper. Den ene gruppe fik 500 mg Mega C-vitamin to gange dagligt, mens den anden fik et placebo to gange dagligt. Efter én måned var liggesårene i placebo-gruppen blevet 43% mindre. Men i C-vitamingruppen var de reduceret med 80%. "Faktisk," siger Dr. Ringsdorf, "var fire patienters mavesår fuldstændigt helet inden månedens udgang" (Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology, Marts 1982).

10. Forkølelse
Vi kan ikke slutte en artikel om C-vitamin uden at tale om forkølelse. Den medicinske verden diskuterer stadig, om C-vitamin kan forebygge forkølelse. Men millioner af mennesker tror på det - herunder Dr. Ringsdorf. "Det styrker immunsystemet", siger han, "så selvom man skulle gå hen og få en forkølelse, varer den ikke så længe."

En undersøgelse fra University of Sydney støtter denne udtalelse. Forskerne delte 95 par enæggede tvillinger i to grupper. Den ene tvilling fik placebo hver dag og den anden gruppe 1 g C-vitamin hver dag i 100 dage. Det viste sig, at C-vitamingruppens forkølelser i gennemsnit varede betydeligt kortere end placebogruppens (Medical Journal of Australia, 17. oktober 1981).

Mega C Syreneutral - når C-vitamin skal være bedst!
Læs mere om 
 Mega C Syreneutral her!


Dr. Ringsdorf slutter af med dette gode råd: "Uanset hvilken situation du befinder dig i, så er det en god idé at tage C-vitamin hver dag for at beskytte og tage hånd om dit helbred."

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012