Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Broccoli kan gøre det af med mavesår og mavekræft

28/5/2002

Sulforafan, et stof, der findes i broccoli og broccoliskud, har vist sig at kunne dræbe den bakterie, som er årsagen til langt de flete tilfælde af mavekræft. Denne opdagelse burde føre til, at der bliver iværksat kliniske undersøgelser for at fastslå, om man ved at spise grønsager, der indeholder sulforafan, kan undgå infektion, siger forskere fra Johns Hopkins School of Medicine og French National Scientific Research Centre.

I 80-85% af tilfældene kan en kombination af stærke antibiotiske midler dræbe helicobacter pylori - den bakterie, som man for 20 år siden fastslog var årsagen til alvorlige mavesår og ofte også til uhelbredelig mavekræft. Desværre er de områder af verden, hvor betændelsen er mest udbredt, også de steder, hvor det både af økonomiske og praktiske årsager er sværest at give patienterne antibiotika.

"I nogle dele af Central- og Sydamerika, Afrika og Asien er helt op til 80-90% af befolkningen smittet med helicobacter - sandsynligvis som følge af fattigdom og dårlig hygiejne", siger undersøgelsesleder Jed Fahey, plantefysiolog ved Department of Pharmacology and Molecular Sciences ved Johns Hopkins School of Medicine.

"Hvis flere kliniske undersøgelser viser, at en fødevare kan være med til at afhjælpe eller endog forebygge sygdomme forårsaget af denne bakterie, kan det få stor betydning for folkesundheden i USA og resten af verden", siger han.

De første forsøg viste, at renset sulforafan kan dræbe helicobacter-bakterien, som ellers er resistent over for de fleste former for antibiotika. Forskerne fandt desuden frem til, at sulforafan kan gøre det af med bakterien, uanset om den befinder sig inde i eller uden for cellerne. Hos mennesker kan de celler, der beklæder den indvendige side af mavesækken, fungere som oplagringsplads for helicobacter, hvilket gør det vanskeligt at få bugt med infektionen, siger Fahey.

Selv om stoffet i sig selv kan dræbe helicobacter, er det stadig uvist, om fødevarer, der indeholder stoffet (broccoli og broccoliskud, f.eks.), har samme effekt. Er det tilfældet, kan fødevarer, som hører til eller er importeret til et bestemt område, bruges af lokalbefolkningen som middel mod helicobacter-infektion, bemærker Fahey, som har udarbejdet en liste over grønsager, som indeholder sulforafan eller tilsvarende stoffer.

"Vi har i nogen tid vidst, at sulforafan har en moderat antibiotisk virkning," siger Fahey, som også er tilknyttet Center for Human Nutrition ved Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. "Men dens gennemslagskraft over for helicobacter - selv de former, som normalt er resistente over for gængs antibiotika - var en behagelig overraskelse".

Forskerne på Johns Hopkins forsøgte i første omgang at isolere sulforafan fra broccoli på grund af stoffets evne til at beskytte celler mod kræft. Denne evne skyldes deres produktion af "fase 2"-enzymer - en proteingruppe, som uskadeliggør visse kræftfremkaldende stoffer og beskadiger de frie radikaler. Men stoffets antibiotiske evner er ikke undersøgt til bunds og kan let skyldes andre mekanismer, hævder Fahey.

Forskerteamet fandt desuden ud af, at sulforafan kan beskytte mod kemisk fremkaldt mavekræft hos mus. Men der skal flere undersøgelser til for at fastslå, om det har samme virkning på mavekræft, der er forårsaget af helicobacter, og om sulforafan fra kosten kan hjælpe - frem for ren sulforafan.

Fahey og The Johns Hopkins University er medejer af Brassica Protection Products (BPP), en virksomhed, som har til opgave at udvikle kræftforebyggende fødevarer - og som i øvrigt sælger broccoliskud.

Undersøgelsesresultaterne blev offentliggjort i maj-udgaven af Proceedings of the Ntional Academy of Sciences.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012