Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

At leve med en kronisk betændelse i tarmen

En kronisk tarmbetændelse griber ind i alle den syges livssfærer. Psykiske forhold kan være involveret i denne sygdom.

Ved behandling af kronisk tarmbetændelse (Morbus Crohn og Colitis ulcerosa) har lægevidenskaben gjort betydelige fremskridt i de sidste 20 år. Lægerne er blevet opmærksomme på, at den psykosociale situation, belastende faktorer i livshistorien og den individuelle håndtering af stressproblenrer er medbestemmende for sygdomsforløbet hos disse patienter. Det depressive syndrom har en særlig prioritering ved kroniske sygdomme. Det optræder i perioder med akut forværring hos 20 og 30 procent af patienterne.

Den korrekte bestemmelse af symptomerne er for patienter med kronisk betændelse i tyktarmen særlig vigtig. Colitis ulcerosa-patienter beretter under anfald oftere og oftere om belastende begivenheder, som kan være indtrådt tidligere, end de gør i de intervaller, hvor lidelsen ikke er mærkbar. Særligt hyppige var skilsmisseoplevelser eller frygt for skilsmisser.

Ved Crohn-patienter var det påfaldende, at disse oftere levede i byen end på landet, og at sygdommen alt i alt iagttages oftere. Mennesker fra de højere sociale lag er hyppigst ramt.

Ved akut anfald er en medicinsk behandling nødvendig. Der bruges salicylpræparater, cortison, og medikamenter, som påvirker immunsystentet, undertiden også antibiotika. Hyppigt er det nødvendigt med en infusionsbehandling for at sikre forsyningen med væske, energibærere, vitaminer og sporelementer. En speciel diæt – Brottrunk - kan ofte være hensigtsmæssig.

Kilde: Journal of Gastroenterology and Hepatology 1998

Forestående CODEX-beslutninger
I oktober 1996 står vitaminer og andre kosttilskud på dagsordenen i et udvalg under CODEX Alimentarius-kommissionen i Bonn. Denne internationale komité under Vcrdenssundhedsorganisationen (WHO) og Verdensfødevareorganisationen (FAO) udarbejder normer om tilladelsen af levnedsmidler, som er bindende for alle medlemmer (Danmark er også medlem). Når en stat er imod et bestemt produkt, tilladt af CODEX, kan det ikke forbyde handelen med det. I hvert fald skal den videnskabeligt kunne bevise, at det er til fare for sundheden. Men det er sjældent muligt at gøre entydigt.

Til sommer næste år afgør en plenumforsamling i CODEX-Alimentarius definitivt, hvilke tilsætningsstoffer, der er tilladte, og hvad der skal regnes som -kosttilskud. Der spørges ikke om mening eller mangel på samme med sådanne præparater. Birte Erdmann, ernæringsekspert fra Hamburg, råder forbrugerne til at købe bevidst ind og købe naturlige produkter: "Yoghurt er f.eks. generelt sundt. Der er ingen grund til at ændre den med bakterier. Den, der vil gøre noget godt for sin tarmflora, skal helle spise surkål, der har det hele. Eller Fermentkorn kapsler og Brottrunk, der indeholder hele kompleksiteten af enzymer og levedygtige mælkesyrebakterier (ca. 1 mill. pr. ml).

Lignisul MSM modvirker fødemiddelallergi ved at "tætne" tarmslimhinden, så stumper af det, man ikke kan tåle, ikke kan komme ind i kroppen. Det modvirker mavesår og kan binde skadelige stoffer, der så efterfølgende udskilles med afføringen. Det fremmer normal fordøjelse og modvirker forstoppelse. Det har også vist sig, at MSM modvirker parasitter som f.eks. Giardia og indvoldsorm ved, at parasitterne ikke kan sætte sig fast i tarmslimhinden.

Man kan læse mere om MSM i bogen "The Miracle of MSM" af Stanley W. Jacob, der er læge i USA og har en meget stor erfaring med MSM, og professor Ronald M. Lawrence.

Læs også:
Tarmen og dens betydning for sundheden
Tarmkræft - helbredelse er mulig med Brottrunk
Et mirakel? Helbredelse er mulig
Døden på organventelisten
Hvad er Crohns sygdom?
Hæmorroider - problemet, man ikke taler om
Det ufuldkomne liv - mesotrofi
Kræft er summen af iltmangel i organismen
Krig og kræft - et stofskifteproblem?
Kræft – sygdom – ernæring

Health News 2003.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012