Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Antioxidanter og kræftbehandling

Antioxidanter forhindrer ikke kræftceller i at blive ødelagt ved kemo- og stråleterapi - måske tværtimod

Flere danske kræftlæger anbefaler i dag, at kræftpatienter ikke tager store mængder af antioxidanter under kemo- og strålebehandling. Nogle amerikanske læger er af en anden opfattelse.

Antioxidanter virker beskyttende på raske celler ved kemo- og stråleterapi. Og flere danske kræftlæger tror, at kræftceller ligeledes bliver beskyttet - altså en modvirkende effekt ved den etablerede behandling.

Der har været dyreforsøg (in vitro og in vivo), der har vist, at isolerede antioxidanter (f.eks. C-vitamin alene) forstyrrer kerne, - eller strålebehandling.

Men når C-vitamin bliver kombineret med andre antioxidanter (E-vitamin, betacaroten, selen, Q10, zink, m.v.), kan de høje doser af antioxidanter ligefrem være med til at forstærke effekten af den etablerede behandling. Det mener dr. Russell L. Blaylock i en artikel i The Journal of the American Nutraceutical Association fra efterår 2000.

Reference:
Blaylock, Russell, L.: A review of conventional cancer prevention and treatment and the adjunctive use of nutraceutical supplements and antioxidants: is there a danger or a significant benefit? The Journal of the American Nutraceutical Association, efterår 2000.

Med hensyn til problemområdet antioxidanter viser nyere artikler, at anvendelse af antioxidanter som C- og E-vitaminer, betacaroten, zink, selen og Q 10 kan beskytte sunde celler mod ødelæggelse af kemo- og stråleterapi og fremme effekten af den etablerede behandling (Lamson & Brignall 1999; Prasad et al. 1999). Danske kræftlæger mener derimod, at antioxidanter modvirker kemo- og stråleterapi og anbefaler kræftpatienter ikke at anvende antioxidanter i kombination med etableret behandling (Informationsmateriale til patienter på Herlev 1994 hhv. og Rigshospitalet 1997).

Med en større viden hos faggrupper i det etablerede sundhedssystem og i dele af det sociale område om hovedprincipperne i de mest benyttede alternative behandlinger - og hos alternative behandlere indbyrdes om hinandens kompetenceområder - kunne der skabes et bedre grundlag for kvalificerede samtaler med kræftpatienter i forbindelse med deres til- og fravalg af behandlinger. En større viden og en bedre dialog kunne "fratage" kræftpatienten et meget stort usikkerhedsmoment i sygdoms- og behandlingsforløbet.

Kilde: Mit Helbred 6, 2001.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012