Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Protein - 10 hårde facts

1. Hård vægttræning medfører, at 15% af kroppens muskelmasse totalt genopbygges hver måned.

2. Syntesen af protein i musklerne og nedbrydningen af protein i musklerne indgår i en delikat balance. Kan man svinge pendulet mod et plus af proteinsyntesen, giver man kroppen optimale betingelser for opbygning af muskelmasse.

3. En positiv nitrogen-balance betyder, at kroppen får og optager nok protein gennem maden (har man en negativ nitrogen-balance betyder det, at man ikke får nokprotein, og at kroppen i stedet begynder at tære på muskler og andre proteinstrukturer i kroppen for at skaffe det daglige proteinbehov - kroppen kannibaliserer sig selv).

4. Muskel-proteinsyntesen er reguleret af hormonet insulin. Insulin bliver umiddelbart sekreret som respons på indtagelsen af aminosyrer og/eller kulhydrater.

5. Protein skal indtages gennem mange små måltider hver dag. De fleste mennesker kan ikke fordøje mere end 40 g. protein pr. måltid. Hvilket svarer til 6 store æggehvider, et kyllingebryst eller mere konventionelt en proteinshake.

6. Mælk indeholder omkring 6,25% protein, med en fordeling på 80% kasein og 20% valle.

7. Valle er det protein, der er tilbage, når mælk bliver lavet til ost - og er faktisk et affaldsprodukt ved osteproduktion. Valle er et komplet protein, det indeholder alle de essentielle og ikke-essentielle aminosyrer og den største koncentration af sammenkædede aminosyrer, der findes naturligt. Undersøgelser har vist, at valleprotein giver størst kropreaktion og har yderligere den fordel, i forhold til andre proteintyper, at den er nemmere at mixe op.

8. Tabel 1: De biologiske værdier for protein (BV).

Biologisk værdi er den måleenhed, der bruges til at reflektere, hvor meget protein der optages i musklerne. Jo højere værdi, jo bedre er proteinet.

Body Kraft (sojaprotin)

74

Æggehvider

77

Kasein

88

Build Up (mælkeprotein)

118,5

Amino Complex Valleprotein

157

9. Det er en god idé at indtage en proteindrik, før man går i seng, fordi det hjælper til at holde kortisol-niveauet lavt (kroppens kataboliske nedbrydningshormon), samtidigt med at det holder væksthormonniveauet højt (anaboliske opbygningshormon), og endelig giver det kroppen de aminosyrer, den har brug gennem de 8 timers faste, vi kalder søvn. Herved får kroppen det proteintilskud, den har brug for til at sikre muskelreparation og dermed muskelvækst.

10. Efter tre til fire timer efter sidste protein måltid går kroppen ind i det, der er kendt som post-absorptionstadiet - insulinniveauet bliver lavere; netto indtaget af aminosyrer i musklerne bliver omvendt, glykogenreserverne bliver brugt som kilde til at sikre, at blodsukker niveauet forbliver uændret. Herefter går kroppen ind i det, der kaldes det "kataboliske stadium" (nedbrydningen af muskelstruktur), hvor musklerne i stedet for at tage aminosyrer ind, begynder at udskille dem - derfor er det vigtigt, at man konstant giver kroppen protein.

Konklusion
Aminosyrer er byggestenene for alt protein og muskelvæv. Alle typer af fysiologiske processer relateret til sport, energi, restitution, muskelstyrke, vægttab og humør er uundværligt relateret til aminosyrer og dermed protein. Ved at forsyne kroppen med den korrekte mængde og kvalitet af protein på de rigtige tidspunkter, har du taget et af de mange skridt, der er nødvendige for at optimere din præstation

Held og lykke!

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012