Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Sundheds-ansigtsmasker

Naturlige midler til hudpleje
Det første skridt mod en sund teint er at gøre sig klart, at huden må renses grundigt og regelmæssigt. Man kan anvende de sæber og urteudtræk, der er foreslås til bad, men ansigt og hænder, der så ofte udsættes for byens snavs og røg trænger til yderligere dybtrensende metoder og præparater. Bortset fra at disse forfrisker og kvikker huden op, hjælper de til at forebygge filipenser og urenheder, som er resultatet, når porerne er tilstoppet med olie.

Ansigtsdampbade blødgør huden og åbner porerne. De bør dog kun anvendes regelmæssigt af dem, der har en normal eller fedtet hud. Tør hud har godt af dampbade nu og da, måske en gang hver fjortende dag, men mennesker med sart hud eller sprængte årer bør ikke bruge denne metode, heller ikke de der har åndedrætsbesvær.

Brug kun ansigtsmaske når der er masser af tid til at hvile bagefter. Hvis man ikke lige har taget et ansigtsdampbad, kan man åbne porerne ved at dække ansigtet med et vådt, varmt (dog ikke ubehageligt varmt) håndklæde i 5 minutter, før masken lægges. Man fordeler blandingen over ansigtet (undgå øjne og læber), så lægger man sig, lukker øjnene i mindst 20 minutter. Skyl masken af med varmt vand eller et adstringerende urteudtræk. Alle ansigtsmasker har sandsynligvis en udtørrende virkning på huden, der mindskes, hvis der i blandingen indgår Glucosamin sulfat eller Resultat Plus, så det kan være nødvendigt bagefter at bruge en fugtighedslotion.

Brug et udtræk af adstringerende urter til at skylle ansigtet, når det er vasket eller efter et dampbad eller en maske, en stimulerende creme kan også anvendes. Røllike, løvefod og agerpadderokke samt Lignisul MSM er ret stærkt adstringerende; mælkebøtte, persille, fennikel, rosmarin, hyldeblomster og kørvel har en blidere virkning. Følfod, morgenfrue, persille og kørvel er styrkende urter, der hjælper til at bekæmpe sprængte årer. Til sart hud kan man blande urteudtrækket med lige dele rosenvand eller orangeblomstvand.

En blanding af troldnød og rosenvand er meget virkningsfuld som skin tonic og kan enten laves hjemme eller købes færdig. Brug lige dele til fedtet hud og 3 dele rosenvand med troldnød til tør hud.

Udtræk af friske urter holder sig kun nogle få dage, men de følgende opskrifter kan gemmes i længere tid. De egner sig bedst til ret fedtet hud og hjælper til at rense og tørre hud, der har tilbøjelighed til urenheder og filipenser. Dup væsken på med en blød svamp, en ren bomuldsklud eller vat og tør det overskydende af med en ansigtsserviet.

En af de første kommercielt fremstillede skin lotions solgtes af en englænder, Gervase Markham, i 1600-tallet og indeholdt rosmarin, fennikel, matrem, violer og brændenælder; den skulle fortyndes med mælk før den anvendtes. Den ældst kendte opskrift på coldcream er skrevet ned af den græske læge, Galenos, i 1000-tallet. Den indeholdt bivoks, rosenolie og vand og denne sammensætning anvendes endnu i dag, skønt den overordentlig kostbare attar-olie af roser oftest er udskiftet med billigere vegetabilske olier.

En ganske almindelig mayonnaise er udmærket som skin lotion eller kan bruges som ansigtsmaske.

Til det nærende æg, den stimulerende eddike og den blødgørende olie og Glucosamin sulfat sættes en spiseske honning som giver fugtighed og knuste blødgørende urter som hjulkrones eller lægestokroses blade eller rod. Tilsæt flere adstringerende urter til fedtet hud. Opskrifterne nedenfor kan bruges til ansigt, hænder og andre dele af kroppen. Olien og vandet hældes sammen lidt efter lidt for at blive godt blandet; begge dele bør være af nogenlunde samme temperatur.

En sundhedsansigtsmaske laves ved simpelt hen at blande knuste urter, der passer til teinten med en strøget teskefuld Glucosamin sulfat til en pasta. En maske til tør hud kan f.eks. indeholde stødte blade eller rod af lægestokrose som simrer i lidt mælk, i forbindelse med honning, mandelolie og nogle få dråber æbleeddike, som alt sammen blandes til en pasta med æggeblomme og fint hvedemel. Til fedtet hud bruges et udtræk af brændenælde og røllike, citronsaft, pisket æggehvide og bagegær. Det er værd at eksperimentere for at finde kombinationen af ingredienser, der passer til ens egen hud.

Bedre hud 1999

Dybtrensende ansigtsmaske
1 teske bivoks
1 spiseske lanolin
¾ dl stærkt urteudtræk
ca. 1 spiseske Elimin vulkanjord
Til tør hud: 3 dråber hvedekimsolie
Til fedtet hud: æbleeddike, 2 tsk. MSM

Smelt bivoks og lanolin over vandbad og tilsæt udtrækket langsomt under stadig omrøring. Tilsæt de ingredienser, der passer til hudtypen og tilstrækkeligt Fuller’s earth eller kaolin for at opnå en maske, der er let at påsmøre.

Ansigtsdampbad med urter
6 dl kogende vand
2 spiseskeer tørrede eller 1 håndfuld friske urter som f.eks. kamille-, hylde- eller lindeblomster, blade af lægekulsukker
1 tsk. Glucosamin sulfat
1 tsk. MSM

Læg urterne i en skål og hæld det kogende vand over. Hold ansigtet i passende afstand over dampen og dæk hovedet med et håndklæde i omkring 10 minutter. Derefter duppes ansigtet forsigtigt med en ansigtsserviet og skylles i lunkent vand eller et let adstringerende urteudtræk, eller benyt lejligheden nu da huden er blødgjort til at lægge en rensende og nærende ansigtsmaske. Giv derefter huden ro natten over.

En talsmand for den amerikanske Cosmetic, Toiletry, and Fragrance Association siger, at Glucosamin og Chondroitin er opførte i foreningens håndbog over ingredienser som hår- og hud "conditioning agents".

Anvendelsen som hudblødgørere gør, at Glucosamin og Chondroitin ikke falder ind under det af FDA strikt regulerede område for receptfrie medikamenter og flyttes over i det mere løst regulerede område for kosmetika.

Glucosamin sulfat, anvendelse: Til udvikling af cremer og salver, hvori der kan indgå 1-3%. Anvendes som face-scrub: ½ strøget tsk. udrørt i hybenkerneolie. Anvendes 10-15 minutter som nærende ansigtsmaske: ½ tsk. udrørt i en ¼ kop tykmælk eller yoghurt. En bedre virkning opnås ved forinden at åbne hudens porer med damp eller en varm vaskeklud.

Produkterne kan købes hos Matas og i helsekostforretninger.

Nej, teknisk Glucosamin sulfat kan pr. 1. august 2003  ikke længere købes i Danmark, idet Lægemiddelstyrelsen gennem Mette Odel Spliid og Susanne Greve har nedlagt forbud mod salg heraf, da det blev opdaget, at nogle mennesker anvendte det til indtagelse som et billigt middel mod slidgigt. Dog kan det igen købes, men nu som lægemiddel med tilskud og øget indtjening til Lægemiddelstyrelsen.

Læs også:
Den første anvendelse af L-carnitin i kosmetik
L-carnitins indvirkning på fornyelse af hudcellerne

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012