Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Sandheden om kræftforebyggelse med kosttilskud er pinlig for eksperter

Gennembrud for kræftforebyggelsen
Antioxidanter virker mod kræft hos mænd, viser en ny fransk undersøgelse. Ved at indtage et dagligt kosttilskud med antioxidanter, som består af beta-caroten, C-vitamin, E-vitamin, selen og zink, igennem længere tid kan forekomsten og dødeligheden af kræft hos mænd falde med en tredjedel.

Dette er resultatet af en syv års undersøgelse, omfattende 13.000 mænd og kvinder. Undersøgelsen viser til gengæld, at antioxidanter ingen gavnlig virkning har på hjertekarsygdomme hos hverken mænd eller kvinder, ligesom kvinders risiko for kræft ikke formindskes ved indtagelse af antioxidanter.

Den danske læge Jerk W. Langer forklarer den manglende positive effekt hos kvinder med, at kvinder ofte rammes af kræftformer, der ikke er påvirket af kosten, nemlig bryst- og underlivskræft.

Men det er en dokumenteret påstand, se:
Fedtrig kost kan forårsage brystkræft
Folsyre beskytter mod brystkræft
Hormonkød giver øget kræftrisiko

Tidligere formand for Ernæringsrådet, læge, professor Arne Astrup, mener dog, at det er for tidligt at ændre på de officielle anbefalinger:

"Vi kan naturligvis ikke ændre anbefalinger baseret på en undersøgelse, der endnu ikke er publiceret i et videnskabeligt tidsskrift, men viser fundet sig at holde vand, er der tale om et gennembrud for kræftforebyggelsen. Vi har hele tiden vidst, at kosten indholder stoffer, der kan forebygge kræft, men først nu begynder vi at identificere dem med sikkerhed. Sammenholdt med tidligere studier er jeg overbevist om, at det er selen, der yder en vis beskyttelse mod tyktarms- og blærehalskræft."

Kilde: Berlingske Tidende, 06.08.2003

Det er tankevækkende, at professor Arne Astrup, der slynger om sig med gætterier, når det drejer sig om studier af selen, hele tiden råber op om "evidens", hvis noget skal kunne tillægges en "virkning".

Det står klart, at danske "eksperter" med pressens hjælp har advaret mod kendte antioxidanter og dermed har skræmt danske mænd med cancer/kræft, så de er døde før tiden.

Læs om:
Betacaroten
Mega C-vitamin
Naturligt E-vitamin
Organisk Amino-Selen
Zink

Kære læser, her dokumenterer vi nogle eksperters uredelighed med hensyn til antioxidanter og viser, hvordan de tidligere – tilbage i 1993 – var positive, så negative og nu igen positive.

Det sagde læge Jerk W. Langer den 25. oktober 1993:
"For første gang antyder en stor undersøgelse, at tabletter med bestemte vitaminer og mineraler - betegnet antioxidanter - kan mindske risikoen for kræft. Af de forskellige kombinationer kunne som nævnt først og fremmest vitamin E, beta-caroten og selen beskytte mod kræft".

Pressemeddelelse fra Forbrugerstyrelsen den 18. oktober 1999:
Kosttilskud er overflødige og kan i værste fald forstyrre kroppens balance. Folk tror normalt, at kosttilskud er uskadelige. Men de kan forstyrre kroppens balance, hvis man tager mere, end man har brug for. Jern og calcium kan f.eks. påvirke den måde, andre næringsstoffer optages i kroppen på, så det er uheldigt at indtage stoffer, man ikke mangler.

Forbrugerstyrelsen er en styrelse i Erhvervsministeriet og er sekretariat for Forbrugerankenævnet, Forbrugerombudsmanden og Statens Husholdningsråd samt produktsikkerhedsmyndighed.

Det sagde ernæringsekspert Orla Zink til Ekstra Bladet den 5. maj 2001:
Den uafhængige fødevareekspert Orla Zink mener ikke, at May-Day-aktivisterne har fattet en skid.

"Det er skudt i hovedet, når de hævder, at dødsens syge kræftpatienter ikke længere har adgang til alternative metoder. Alternative behandlere skriver tårnhøje enkeltdoser ud til deres patienter uden at rødme. Men vitaminer er biologisk aktive og kan i nogle tilfælde gøre mere skade end gavn. De, der protesterer mod kosttilskuds-direktivet, er enten en flok nyttige idioter eller folk med stærke interesser i den voksende kosttilskuds-branche", mener han.

For Orla Zink er kosttilskud spild af penge. Kun enkelte grupper - gravide, småbørn og ældre - har brug for tilskud.

… og til B. T. den 2. juli 2001:
Overdreven indtagelse af C-vitamin kan måske øge risikoen for kræft. Det viser nye undersøgelser på University of Pennsylvania i USA. Vitaminet kan skade DNA. Ifølge den danske ernæringsekspert Orla Zink er et glas juice, en kiwi eller fire skiver peberfrugt nok tit at dække det daglige behov af C-vitamin".

Det skrev Berlingske Tidende, 10. april 2002:
For mange kosttilskud kan skade helbredet. Mange ældre tager kosttilskud som fiskeolie og stærk C-vitamin, og de tager ofte flere kosttilskud samtidig. Men for mange vitaminer og mineraler kan give bivirkninger, som øger risikoen for sygdomme som kræft, knogleskørhed, hjerneblødning og hjerte-karsygdomme. Afdelingsforstander i Fødevaredirektoratet Lars Ovesen siger, at omkring to tredjedele af alle danskere tager mindst et kosttilskud. Risikoen ved et stort forbrug af kosttilskud over længere tid gælder også yngre mennesker.

Det oplyste Netdoktor 10. april 2002: ældre overforbruger kosttilskud
Hver fjerde ældre over 60 år spiser så mange kosttilskud, at de risikerer at skade deres helbred.

Det oplyser Fødevareministeriet. Det store forbrug af kosttilskud kan medføre kræft, knogleskørhed, hjerte-karsygdomme og hjerneblødninger. Dertil kommer, at det ofte er overflødigt. Afdelingsforstander læge Lars Ovesen fra Fødevaredirektoratet fortæller:
"Vitaminer og mineraler er nødvendige, men de fleste får den mængde, de har brug for i kosten. Derfor er kosttilskud ofte en nødvendighed, som man kan risikere at blive syg af."

Gerda Rerup er formand for Foreningen af Kliniske diætister. Hun mener, at kosttilskud også kan have en anden uheldig effekt for nogle af brugerne. "De bruger kosttilskud som en sovepude, der flytter fokus fra det at spise sundt. Misbrug af kosttilskud kan i sidste instans have den konsekvens, at folk ikke spiser den mad, de bør."

Læs om:
Ingen skader af kosttilskud i 10 år
Aktiv vildledning
Lægen si'r, at du skal spise vitaminer
Hvad er sikrest: vitaminer eller syntetisk medicin?

Det skrev B. T. den 12. november 2002: antioxidanter virker ikke
Man har tidligere troet, at antioxidanter kunne hæmme ødelæggelsen af blodets fedtpartikler, som helt naturligt sker ved iltning deraf (oxidering). Teorien var altså at tilsætte antioxidanter enten naturligt via maden eller i pilleform.

De skulle så kunne forhindre harskning af blodets fedtpartiker og gøre det modstandsdygtigt mod ødelæggelsen, som kan føre til hjerte-kar-sygdomme. Den teori tror videnskaben ikke længere på.

Nu burde selv den største skeptiker være overbevist. En ny undersøgelse viser, at kosttilskud med antioxidanter som virkemiddel mod kræft og hjerte-karsygdomme er fuldstændig virkningsløse.

Det er penge ud ad vinduet og direkte ned i producenternes lommer, når titusindvis af danskere en gang om måneden går ud og bruger måske 100 kr. på en pakke med A-, C og E-vitamin. I hvert fald virker det ikke mod kræft og kredsløbssygdomme.
"Det er spild af penge for folk at købe disse stærke vitaminer. I bedste fald får de ikke noget ud af det", siger læge Steen Stender, der er medlem af Ernæringsrådet og overlæge i hjerte-karsygdomme på Gentofte Amtssygehus og en af landets førende eksperter inden for vitaminer.

Det mente et flertal af politikerne på Christiansborg den 12. november 2002:
Forbrugerne skal beskyttes bedre mod overforbrug af kosttilskud. Det mener et flertal af politikere på Christiansborg.

Fødevareminister Mariane Fischer Boel (V) modtog i går en opfordring fra sin partifælle, næstformand i Folketingets Sundhedsudvalg, læge Jørgen Winther, om at underkaste kosttilskuddene en kontrolprocedure.

Opfordringen kommer, efter at Politiken i går skrev, at en stor international undersøgelse viser, at helsebranchens storsællert, antioxidanterne - for eksempel beta-caroten, E- og C-vitamin - ikke virker mod hjerte-karsygdomme eller kræft. Måske snarere tværtimod.

Det sagde ernæringsforsker (bemærk tredje titel) Orla Zink til Fagbladet nr. 3, 2003: Kosttilskud til toilettet
"Mange stærke vitaminer, mineraler og andre former for kosttilskud er i bedste fald spild af penge. I værste fald er de skadelige for sundheden", siger ernæringsforsker Orla Zink, Dansk Catering Center.

Det skrev Politiken den 8. maj 2003: vitaminer kan skade helbredet
Vitaminer og mineraler i for store doser kan give kræft, leverskader, depressioner og skøre knogler, viser ny britisk undersøgelse. Kosttilskudsindustrien anfægter undersøgelsens resultaterne.

Den britiske kosttilskudsindustri er rasende over resultaterne. Formanden for sammenslutningen af de britiske helsekostforhandlere, Ralph Pike siger til The Times:

"Hvor er ligene? Der har aldrig været et eneste dødsfald noget sted i verden, hvor nogen er døde af at spise lovlige kosttilskud. Myndighederne kan bare ikke lide, at folk tager kontrol over deres eget helbred og de ønsker, at alle lægger ansvaret for deres liv i hænderne på en barnepigestat".

Det sagde læge Jerk W. Langer til Politiken den 17. februar 2003: vitaminer kan fremkalde dødsfald:
Kosttilskud med stærke vitamin C- og E-doser kan være livsfarlige for svagelige personer, konkluderer både Ernæringsrådets formand, professor, dr. med. Arne Astrup samt læge og forfatter Jerk W. Langer på baggrund af en undersøgelse, der onsdag offentliggøres i det anerkendte amerikanske lægetidsskrift JAMA.

"Studiet har varet over tre år. Og man kan med god ret formode, at forskellen i dødelighed vil være endnu større efter fem og ti år. Tidligere undersøgelser har vist, at antioxidanter ikke virker, men nu er der holdepunkter for at sige, at de faktisk kan slå ihjel", siger læge Jerk W. Langer, der står bag Politikens bog om naturlægemidler.

Hvad der igen er i modstrid med det, der blev sagt i den 8. august 2003 i Berlingske Tidende, se begyndelsen af artiklen!

Så meget kan man altså stole på "eksperterne"!

Health News 2003 - TB

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012