Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Tidslerne: stop screening for brystkræft!

Af Elli Hjernø

Det er jo rigtig dejligt, når der kommer nye undersøgelser der viser, at Tidslerne har haft ret fra starten. Tidslerne har været stærkt imod generel screening for brystkræft og nedenstående brev, som blev bragt i Politiken i oktober måned og sendt som åbent brev til Arne Rolighed, viderebringer de facts, som har været grundlaget de sidste fire år for Tidslernes holdninger.

Hvad der har været spændende denne gang i forhold til tidligere, har været, at mange andre end Tidslerne med denne rapport nu har fået øjnene op for disse forhold. Flere aviser stiller spørgsmålstegn ved Sundhedsstyrelsens rapport.

I Jyllandsposten skrev læge Thor Grønlykke at: "Hovedstadens Sygehusfællesskab, hvert år bruger millioner af kroner på at undersøge, 'screene', raske kvinders bryster for kræft. De penge er det rene spild. Det er forkasteligt, at politikerne ikke stopper screeningen omgående". Thor Grønlykke mener, at beslutningen om screening af kvinder viser, at et centraliseret sygehusvæsen leder til dårligere beslutninger, da beslutningstagerne kommer for langt væk fra den virkelighed, de skal forholde sig til.

I Berlingske Tidende kunne man læse at: "Vi bør bruge penge på at holdningsbearbejde og undervise/instruere alle kvinder til selv at holde øje med deres krop og selv søge læge, så snart de er i tvivl om, hvad de ser, og hvad de føler omkring deres egen krop". Det sagde Ellen Knudsen, der er kandidat for De Konservative til Storstrøms Amtsråd. Hun mener, at den generelle screening af kvinder giver en falsk tryghed, og at pengene desuden er givet dårligt ud.

Men hos dem, der ofte har det endelig ord, er modstanden dog stadig stor. Kræftens Bekæmpelse er stadig overbevist om, at brystkræftscreening er gavnlig. Overlæge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse har læst rapporten og mener ikke, at der er argumenter i rapporten, der kan få hende til at ændre mening om screening.

Det er ikke Sundhedsstyrelsens forpligtelse at kommentere enhver publikation, der publiceres i The Lancet, heller ikke selv om forfatterne er danske, skriver medicinaldirektør jens Kristian Gøtrik i Dagens Medicin som svar på spørgsmålet om, hvorfor Sundhedsstyrelsen ikke har taget større notits af artiklen om screening i The Lancet. Han mener ikke, at der er nogen grund til at ændre anbefalingerne i Danmark på grund af den nye rapport.

Nu prøver vi så endnu en gang:

Stop screening, stop kræftpanikken og spar millioner af kroner!

Kære Lars Løkke Rasmussen

Nu er der også kommet en dansk undersøgelse, der siger, at det ingen mening har overhovedet at screene kvinder mellem 50 og 69 år for brystkræft. Alligevel fastholder du, at vi i de kommende år skal bruge millioner af kroner på denne opgave, og som jeg kan høre det med den eneste grund, at nu er det bestemt, og så skal man ikke bare sådan overveje, om det skal ændres.

Millioner af danske kroner! Var det ikke en god idé enten at spare disse penge, når de sandsynligvis er til mere skade end gavn eller at bruge disse midler på syge mennesker i stedet for formålsløst på raske!

Nu kan man til dit forsvar sige, at man jo selvfølgelig ikke blot skal ændre synspunkt lige med det samme, fordi der kommer nye oplysninger frem. Men til det må jeg påpege, at Tidslerne igennem en årrække har påpeget, at screening er det for eksperternes skyld og ikke for kvindernes. Faktisk helt tilbage fra 1997, hvor Tidslernes tidligere formand Merete Birkelund, sad i Sundhedsstyrelsens følgegruppe, hvor rapporten som nu er baggrund for at man i Danmark anbefaler Amterne at screene danske kvinder, blev udarbejdet. Både i følgegruppen, og i mange sammenhænge siden hen, påpegede hun de holdninger, som nu også er kommet frem i den nye rapport fra Det Nordiske Cochrane Institut. Også i 1997 var det meget svært at komme igennem med synspunktet, men det lykkedes dog M. B. at få indført en mindretals udtalelse i rapporten om sin modstand.

Allerede dengang var man faktisk vidende om, at screening ingen effekt har. De svenske undersøgelser, som lå til grund for den danske rapport, viste tydeligt, at der dør totalt set lige så mange i den screenede gruppe som i den ikke screenede. Og hvad har man så opnået? Men hvorfor lykkedes det så alligevel de læger, som havde den største magt i Sundhedsstyrelsens følgegruppe, at overbevise alle om, at det kunne redde liv? Jo det gjorde man ved at "manipulere" med tallene, så de så ud af noget. Den danske rapport beskrev nemlig, at man kunne nedsætte dødeligheden med 29% og det er jo ret meget. Grundlaget for det svenske regnestykke var dog følgende: i den uscreenede gruppe døde ca. 0,15 % af brystkræft, og i den screenede gruppe døde ca. 0,11% af brystkræft. Det er en forskel på 0,04 procentpoint, som omregnet til relativ forbedring giver 29%, hvilket lyder noget mere imponerende. Hvis man vender tallene om, kan man se, at den gruppe kvinder, der deltog i screening kunne hæve deres chance for ikke at dø af brystkræft fra 99,85 % til 99,89 % ved at deltage i regelmæssig screening i en længere årrække. Deres risiko for at dø i det hele taget var dog ens i de to grupper, da det viste sig, at de enkelte der måske blev reddet fra at dø af brystkræft døde på samme tid, men af noget andet.

Andre grunde til at stoppe med disse virkningsløse screeninger er:

For det første at kvinder som får en årlig mammografiscreening efter 10 år har fået en stråledosis, der nærmer sig halvdelen af den dosis kvinderne i Hiroshima fik.

For det andet rummer sammenpresningen af brystet en risiko for spredning af evt. kræftceller.

For det tredje er mange af disse knuder så små og langsomt voksende, at kvinderne som regel dør af noget andet end kræften - og dø skal vi jo alle - og for det fjerde er det påvist, at der altid sker nogle fejl ved de første screeninger, så kvinderne i en længere periode skal gå med angsten før den bliver af- eller bekræftet.

Billigere, bedre og ligeså effektivt er det at lære kvinderne selvundersøgelser af brystet, hvor man kan finde de samme knuder, som man kan ved mammografiscreening.

Så alt i alt vil jeg bede dig om med omhu at gennemlæse den nye rapport og måske også selv (og ikke kun dine embedsmænd) at gennemlæse den gamle svenske rapport og for en gangs skyld turde være en minister, der tør gå imod det tekniske ekspertvælde og lade kvinderne være i fred for deres sundheds skyld og dermed spare samfundet for millioner af kroner.

Med venlig hilsen Elli Hjernø

Kilde: Tidslerne 4/01

Yderligere oplysning: www.tidslerne.dk

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012