Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Gigtpiller forebygger kræft, men ødelægger leddene

En ny dansk undersøgelse dokumenterer nu, at NSAID-præparater- »gigtpiller« - nedsætter risikoen for kræft i primært tyk- og endetarm med 50 procent. Endvidere nedsætter den smertestillende medicin formentlig risikoen for kræft i mavesæk, æggestokke og livmoderhals.

De danske forskere fra Århus Universitershospital og Aalborg Sygehus antager, at årsagen skal søges i enzymet COX-2, som kræftceller har brug for, når de skal sprede sig. NSAID-midlerne er kendt for at hæmme COX-2, og det er tidligere lykkedes at fjerne forstadier til kræft hos rotter ved at give rotterne NSAID-midler.

Undersøgelsen, der netop er offentliggjort i British Journal of Cancer, baserer sig på 172.057 nordjyders forbrug af receptpligtige, smertestillende gigtpiller i perioden januar 1989 til december 1995.

Den kræftforebyggende effekt viste sig at være størst hos dem med det største forbrug af gigtpiller. Dvs. dem, som har indløst mere end 10 recepter på smertestillere som f.eks. ibuprofen, fenbrufen og indomethacin. Leder af undersøgelsen, professor, overlæge dr. med. Henrik Toft Sørensen, klinisk epidemiologisk afdeling på Århus Universitetshospital og Aalborg Sygehus, vil ifølge Berlingske Tidende advare imod, at man på egen hånd begynder at tage gigtpiller for at forebygge kræft: »Gigtmedicinen kan have alvorlige bivirkninger i form af mavesår og maveblødninger. Derfor skal brugen af dem formentlig i fremtiden forbeholdes personer, der har særlig stor risiko for at udvikle kræft«, siger Henrik Toft Sørensen.

Gigtmidler ødelægger folks led
Allerede i 1997 kunne læge Erik Münster i pressen afsløre en uhyggelig opdagelse, nemlig at det har vist sig, at visse af de mest brugte gigttabletter synes at fremme ødelæggelsen af ledbrusken. Det er tabletter, der bruges af mere end en halv million gigtpatienter i Danmark. Selv om de hjælper på smerter og bevægelsesindskrænkning, forværrer de altså på længere sigt gigten.

Det er midler i gruppen NSAID (non-steroide antiinflammatoriske stoffer), som hver tiende dansker bruger mod led- og muskelsmerter. Her i landet sælger apotekerne årligt for omkring 300 millioner kroner af disse medikamenter, og de tages af alle aldersklasser lige fra gamle, gigtkrogede mennesker til unge toptrænede sportsfolk, som får en akut skade.

Speciallæger har længe haft en mistanke om, at nogle NSAID-præparater kan skade ledbrusken, og den reumatologiske overlæge, dr.med. Pekka Helin på amtssygehuset i Glostrup fortæller, at røntgenundersøgelser har vist, at et bestemt middel på kun halvandet år nedbrød brusken hos patienter med slidgigt.

Nu er mistanken yderligere blevet styrket af nogle forsøg med vævskulturer af bruskceller, som den kendte engelske gigtforsker J. T. Dingle har foretaget i Cambridge. Han satte opløsninger af de forskellige NSAID-tabletter til kulturerne og kunne så direkte se, om de fremmede eller hæmmede bruskcellernes formering.

Efter Dingles forsøg kan man opdele en række af de meget anvendte gigtmidler ud fra deres virkning på leddenes brusk:
1) Naproxen, ibuprofen og indomethacin nedbryder brusken.
2) Piroxicam, tiaprofensyre og acetylsalicylsyre har ingen virkning på brusken

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012