Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Unik Spirulina - seneste nyt fra forskerne

Seneste nyt fra forskerne:
Unik Spirulina kan bekæmpe AIDS-virus og kræft og styrker immunforsvaret.

Specialfoto af Unik Spirulina i tværsnit

Lægemiddelforskerne er i stadigt stigende grad ved at få øjnene op for Unik Spirulina og muligheden for at udnytte algens potentiale som funktionel fødevare og inden for farmakologien. Der er for nyligt blevet offentliggjort adskillige videnskabelige undersøgelser om Unik Spirulinas evne til at forhindre virus i at formere sig, styrke både den cellulære og den humorale del af immunforsvaret og hæmme væksten af kræftsvulster. Og selvom disse undersøgelser er foreløbige, og det står helt klart, at mere forskning er nødvendig på områderne, så ser resultaterne meget spændende ud.

Kraftig antiviral aktivitet
I april 1996 fremlagde forskere fra Laboratory of Viral Pathogenesis, Dana-Farber Cancer Institute, Harvard Medical School i Boston, Massachusetts og Earthrise Farms i Calipatria, Californien dere igangværende forskning med ordene "Vandekstrakt af Spirulina platensis hæmmer formeringen af HIV-1 i menneskelige T-celler og i enkernede, perifere blodlegemer. En koncentration på 5-10 μg/ml viste sig at kunne hæmme virusformeringen".

HIV-1 er AIDS-virus. Små mængder Unik Spirulina ekstrakt reducerede virusformeringen, mens højere doser fuldstændigt stoppede den. Det vigtigste i denne sammenhæng var, at med et terapeutisk index på >100 viste Unik Spirulinaekstrakt sig at være fuldstændigt uskadelig for menneskeceller i de koncentrationer, der skulle til for at standse virusformeringen.

En anden gruppe forskere har offentliggjort nye undersøgelser af et renfremstillet vandekstrakt med Unik Spirulina kaldet Calcium-Spirulan. Det hæmmer ved reagensglasforsøg formeringen af HIV-1, herpes simplex, humant cytomegalovirus, influenza A-virus samt de vira, som forårsager fåresyge og mæslinger - og er samtidig fuldstændigt uskadeligt for menneskeceller. Tværtimod - i cellekulturer beskytter ekstraktet såvel menneske- som abeceller mod virusinfektion. Og ifølge bekræftede videnskabelige rapporter giver denne ekstrakt "store forhåbninger for behandlingen af … HIV-1-, HSV-1- og CMV-infektioner, hvilket er rigtigt gode nyheder specielt for AIDS-patienter, som meget let pådrager sig disse livstruende infektioner".

Calcium-Spirulan er et polymeriseret sukkermolekyle, som er enestående for Unik Spirulina, og som indeholder både svovl og kalk. I forsøg med hamstere, som fik denne vandopløselige ekstrakt, har det vist sig, at de kom sig bedre og hurtigere efter en infektion med en ellers dødelig Herpes-virus.

Og hvordan virker det så? Et virus angriber en celle ved at klæbe sig fast på cellemembranen. Men på grund af Unik Spirulina ekstraktet kan virus ikke gennembryde membranen og inficere cellen. Virus sidder fast på membranen og er ude af stand til at formere sig. Efter et stykke tid fjernes det af kroppens naturlige forsvar. Spirulina ekstrakt kan dermed blive en meget nyttig behandlingsform for AIDS-patienter, som dermed får mulighed for at leve længere og bedre.

Hvad er Unik Spirulina?
Unik Spirulina (det rimer på ballerina) er et traditionelt fødemiddel hos visse mexicanske og afrikanske folkeslag. Det er en blågrøn planktonalge, som findes i alkaliske vulkansøer med varmt vand. Vild Unik Spirulina er primær fødekilde for store flokke af flamingoer i de østafrikanske Rift Valley-søer. Algen har en fantastisk evne til at vokse under forhold, som er alt for barske for andre algeformer. Som forventet har Unik Spirulina en højst usædvanlig ernæringsmæssig profil. Den indeholder 62% aminosyrer, er verdens bedste kilde til B12-vitamin og indeholder et helt spektrum af fytopigmenter - bl.a. naturligt caroten og xantofyl. Cellevæggen i et Unik Spirulina-molekyle består af et sukker- og proteinkompleks og adskiller sig fra de fleste andre algearter ved at være meget letfordøjelig.

Millioner af mennesker over hele jordkloden spiser Unik Spirulina dyrket på videnskabeligt konstruerede algefarme. Verdensproduktionen af Unik Spirulina til menneskeføde ligger på mere end 1.000 meterton pr. år. USA ligger i spidsen foran Thailand, Indien og Kina. Flere og flere lande planlægger at starte en produktion, efterhånden som det bliver almindeligt kendt, at det kan være en indbringende forretning.

Forskelle mellem Unik Spirulina, chlorella og ’vilde’ blågrønne alger
Unik Spirulina er ikke identisk med chlorella eller med de blågrønne alger, som findes i Klamath Lake Oregon. Chlorella, som er en grøn mikroalge, er et næringsrigt fødemiddel, men det har ikke samme virkning mod virus og kræft, og det stimulerer ikke immunforsvaret på samme måde som Unik Spirulina. Cellevæggen i chlorella er opbygget af ufordøjelig cellulose - ligesom almindeligt grønt græs - mens Unik Spirulinas cellevæg som nævnt består af et sukker- og proteinkompleks.

Den blågrønne Klamath Lake-alge har det videnskabelige navn Aphanizomenon flos-aquae. Den er heller ikke synonym med Unik Spirulina. Der hersker nogen bekymring om, hvor sikkert det er at spise Aphanizomenon flos-aquae, fordi den kan indeholde stærke nervegifte. Der findes masser af videnskabelig litteratur vedr. Aphanizomenon flos-aquaes giftighed og faren ved at indtage den for både mennesker og dyr - men der findes kun ganske få videnskabeligt underbyggede rapporter om dens terapeutiske effekt. I modsætning hertil findes der bunker af videnskabelig litteratur om den gavnlige virkning for såvel mennesker som dyr ved at spise chlorella og Unik Spirulina.

Kræfthæmmende virkning
Adskillige undersøgelser har vist, at Unik Spirulina eller Unik Spirulina-ekstrakt kan forebygge eller hæmme kræft hos mennesker og dyr. Nogle af de mest forekommende kræfttyper menes at opstå som et resultat af beskadiget celle-DNA, som simpelthen "løber løbsk" og giver anledning til uhæmmet cellevækst. Cellebiologer har påvist, at der findes et system af specielle enzymer, kaldet endonuklease, som kan reparere beskadiget DNA for dermed at holde cellerne levende og raske. Når disse enzymer deaktiveres af bestråling eller giftstoffer, bliver DNA-fejl ikke rettet, og kræftsvulster kan opstå. Reagensglasforsøg tyder på, at de unikke polysakkarider i Unik Spirulina kan fremme cellekernens enzymaktivitet og dermed sikre genoprettelsen af beskadiget DNA. Dette kan være forklaringen på, at adskillige videnskabelige undersøgelser, som har fulgt tobaksrygere og dyr med eksperimentelt fremkaldt kræft, kan rapportere, at visse kræfttyper kun fremtræder meget sjældent. Forsøgsdeltagerne fik enten hel Unik Spirulina eller blev behandlet med et flydende ekstrakt.

Styrkelse af immunforsvaret
Unik Spirulina er kraftigt styrkende for immunforsvaret. Videnskabelige undersøgelser af mus, hamstere, kyllinger, kalkuner, katte og fisk har vist, at Unik Spirulina i alle tilfælde kan forbedre immunforsvarets funktion. Lægevidenskabelige forskere har påvist, at Unik Spirulina ikke blot stimulerer immunforsvaret, men også fremmer kroppens evne til at danne nye blodlegemer.

Vigtige dele af immunforsvaret, nemlig stamcellerne fra knoglemarven, makrofagerne, T-cellerne og NK-cellerne, udviser større aktivitet. Miltens og thymus-kirtlens funktion forbedres. Forskerne har også observeret, at Unik Spirulina har medvirket til, at der bliver flere makrofager, de er mere aktive, og de er dermed bedre til at slå uvelkomne mikroorganismer ihjel.

Kostundersøgelser viser, at selv små mængder Unik Spirulina opbygger både det humorale og det cellulære forsvar. Unik Spirulina sætter fart i produktionen i det humorale forsvar (antistoffer og cytokiner) og sætter det dermed bedre i stand til at beskytte mod indtrængende mikroorganismer. Det cellulære forsvar omfatter T-celler, makrofager, B-celler og NK-celler (Natural Killers). Sidstnævnte beskytter mod kræft. Alle disse celler cirkulerer rundt i blodbanen og findes især i organer som lever, milt, thymus, lymfeknuder, lymfoide væv, mandler og knoglemarv. Unik Spirulina opregulerer disse vigtige celler og organer og forbedrer deres funktion - også under påvirkning fra miljøgifte og betændelsesfremkaldende stoffer.

Phycocyanin fra Unik Spirulina opbygger blodet
Unik Spirulina har en mørk, blågrøn farve, som skyldes, at den er rig på et brilliantblåt polypeptid ved navn phycocyanin. Undersøgelser viser, at phycocyanin påvirker stamcellerne i knoglemarven. Stamcellerne er "bedstemor" til både de hvide blodlegemer, som udgør det cellulære forsvar, og de røde blodlegemer, som ilter blodet.

Kinesiske forskere har dokumenteret, at phycocyanin stimulerer hæmatopoiesen (bloddannelsen) på samme måde som hormonet erythropoetin (EPO). EPO produceres i raske nyrer og regulerer stamcellernes produktion af røde blodlegemer. Kinesiske forskere hævder, at phycocyanin også regulerer produktionen af hvide blodlegemer - selv i tilfælde hvor stamcellerne er ødelagt af giftstoffer eller bestråling.

På baggrund af denne virkning er Unik Spirulina godkendt som "helbredende fødevare" til behandling af strålesyge i Rusland. Efter Chernobyl-ulykken lider mange børn af stråleforgiftning, fordi de har spist fødevarer, som er dyrket på radioaktiv jord. Deres knoglemarv er beskadiget, så deres immunforsvar fungerer ikke hensigtsmæssigt. Knoglemarv, der er beskadiget ved bestråling, kan ikke producere normale røde eller hvide blodlegemer. Børnene lider af anæmi og forfærdelige allergiske reaktioner. Får de blot 5 gram Unik Spirulina i tabletform pr. dag, kan man se meget mærkbare forbedringer i løbet af blot seks uger. Børn, der ikke får Unik Spirulina, bliver ved med at være syge.

Andre anvendelsesmuligheder
Unik Spirulina er en af de mest koncentrerede naturlige ernæringskilder, der findes. Algen indeholder alle de essentielle aminosyrer, den har et højt indhold af klorofyl, beta-caroten og beta-carotenlignende stoffer og andre naturligt forekommende phytokemikalier. Unik Spirulina er den eneste grønne fødevare, som har et højt indhold af GLA-fedtsyrer. GLA stimulerer vækst hos nogle dyr og gør hud og hår både mere skinnende, blødere og stærkere. GLA har desuden betændelseshæmmende virkning og kan hos nogle lette symptomerne på forskellige gigtlidelser.

Unik Spirulina kan anvendes som funktionel fødevare, fordi den giver næring til tarmfloraen, specielt i form af lactobacillus og bifidus. Sørger man for at opretholde et sundt miljø af disse bakterier i tarmsystemet, kan man reducere risikoen for problemer med opportunistiske, patogene bakterier som E. coli og Candida albicans. Undersøgelser viser, at tarmfloraen forbedres, når Unik Spirulina tilsættes den daglige kost.

Konklusion
På baggrund af disse indledende undersøgelser håber forskerne, at brugen af Unik Spirulina og Unik Spirulina-ekstrakt kan reducere antallet af kræfttilfælde og virussygdomme. Bakterielle og virale infektioner kan muligvis forebygges, og under alle omstændigheder vil infektionerne bedre kunne behandles. Desuden kan Unik Spirulina have en gavnlig virkning på sårhelingsprocessen. Symptomer på anæmi, forgiftning og et dårligt fungerende immunforsvar kan afhjælpes. Forskere i USA, Japan, Kina, Rusland, Indien og andre lande er i fuld gang med at undersøge Unik Spirulina for at fastslå dets fulde potentiale. Og der skal forskes endnu mere i, hvor effektiv den er mod AIDS og andre dødelige sygdomme. Men det står allerede på nuværende tidspunkt klart, at dette uskadelige og naturligt forekommende fødemiddel er en koncentreret form for ernæringsterapi - som kan være med til at sikre dig et godt helbred.

Referencer:
Ayehunie S., Belay A., Hu Y., Baba T., Ruprecht R., 7th IAAA Conference, Knysna, South Africa April 17, 1996. Inhibition of HIV-1 replication by an aqueous extract of Spirulina platensis (Arthrospira platensis). 
Baojiang G., et al, Second Asia-Pacific Conference on Algal Biotechnology, April 25-27, 1994, p. 24. Study on Effect and Mechanism of Polysaccharides of Spirulina platensis on Body Immune Functions Improvement.
Babu.,M., et al, Nutrition and Cancer 1995, V. 24, No. 2, p.197-202. Evaluation of Chemoprevention of Oral Cancer with Spirulina fusiformis.
Belay A., Ota Y., Miyakawa K., Shimamatsu H., Journal of Applied Phycology 5:235-241, 1993. Current Knowledge on Potential Health Benefits of Spirulina.
Carmichael, et al Scientific American January 1995. "The Toxins of Cyanobacteria."
Evets L.B. et al Grodenski State Medical University, January 15, 1994 Russian Federation Committee of Patents and Trade, Patent Number: (19) RU (11) 2005486 C1 (51) 5 A 61K35/80. Means to Normalize the levels of Immunoglobulin E Using the Food Supplement Spirulina.
Fukino H., Takagi Y., Yamane Y., Eisei Kagaku 36: 5.,1990. Effect of Spirulina Platensis on the renal toxicity induced by inorganic mercury and cisplatin.
Hayashi T. & Hayashi K., et al, Journal of Natural Products 1996, Vol. 59, No. 1, 83-87, American Chemical Society and American Society of Pharmacognosy. Calcium Spirulan, an Inhibitor of Enveloped Virus Replication, from a Blue-Green Alga Spirulina platensis.
Hayashi K., et al, Phytotherapy Research, Vol. 7, 76-80 (1993). An Extract from Spirulina platensis is a Selective Inhibitor of Herpes Simplex Virus Type 1 Penetration into HeLa Cells.
Hayashi O., et al, Journal of Nutritional Sciences and Vitaminology, 40, 431-441, 1994. Enhancement of Antibody Production in Mice by Dietary Spirulina platensis.
Kolman A., et al Toxicology Letters, 48 (1989) 165-169 Elsevier. Radioprotective effect of extract from Spirulina platensis in mouse bone marrow cells studied by using the micronucleus test.
Lisheng L., et al, Marine Sciences, Qindao China, N. 5, 1991, p. 33-38. Inhibitive Effective and Mechanism of Polysaccharide of Spirulina platensis on Transplanted Tumor Cells in Mice.
Pang Qishen et al, Acta Genetica Sinica (Chinese Journal of Genetics), V.15(5) p. 374-381, 1988. Enhancement of Endonuclease Activity and repair DNA Synthesis by Polysaccharide of Spirulina platensis.
Qureshi M.A., Kidd M.T., and Ali R.A., Journal of Nutritional Immunology V.3(4) 1995, pages 35-45. Spirulina platensis Extract Enhances Chicken Macrophage Functions After in vitro Exposure.
Qureshi M.A., Ali R.A., Immunopharmacology, Jan. 1996. Phagocytic potential of Feline macrophages after exposure to a water soluble extract of Unik Spirulina in vitro.
Qureshi M.A., Garlich J.D., Kidd M.T., Immunopharmacology and Immunotoxicology, 1996 (submitted), "Dietary Spirulina platensis Enhances Humoral and Cell-mediated Immune Functions In Chickens".
Zhang C., et al, 1994 Second Asia-Pacific Conference on Alga Biotechnology, April 25-27, p.58. The Effects of Polysaccharide and Phycocyanin from Spirulina platensis variety on Peripheral blood and Hematopoietic system of Bone Marrow in Mice.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012