Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Alzheimers - risikofaktor: usund levevis

Ny forskning tyder på, at risikoen for at blive ramt af den frygtede Alzheimers sygdom kan nedsættes til en fjerdedel ved at undgå for højt blodtryk og for meget kolesterol i blodet

En usund levevis kan forårsage den frygtede Alzheimers sygdom. Et højt kolesteroltal og højt blodtryk giver lige så stor risiko for demenssygdommen som for hjertekarsygdomme, viser en omfattende finsk undersøgelse af næsten 1.500 mennesker, der er blevet fulgt i 21 år.

Undersøgelsen blev i går offentliggjort på den internationale Alzheimerkongres i Sverige. Deltagerne i undersøgelsen er blevet checket med fem års mellemrum fra 1972 til 1987 - og igen i 1998, da de var mellem 65 og 79 år gamle.

Forskerne har undersøgt tre ting: Et gen, der er kendt for at øge risikoen for Alzheimer samt kolesteroltal og blodtryk midt i livet.

»Det viser sig faktisk, at et højt kolesteroltal og blodtryk giver en højere risiko for at få Alzheimer end det gen, der i mange år har været kendt som en risikofaktor,« siger lederen af Rigshospitalets hukommelsesklinik, professor Gunhild Waldemar, der i går overværede offentliggørelsen i Sverige.

De finske forskere skønner, at man ved at behandle folk med højt blodtryk og kolesteroltal kan sænke deres risiko for at få Alzheimers sygdom til en fjerdedel.

»Det er vigtigt, hvis det holder stik. Vi har i mange år vidst, at et højt kolesteroltal og blodtryk øger risikoen for at få blodpropper, men det er nyt, at det også øger risikoen for Alzheimers sygdom. Det åbner nye perspektiver, for det er noget, man kan gå ind og forebygge. Så der er en ekstra god grund til at holde øje med sit blodtryk og kolesteroltal,« siger professoren.

Danmark rummer ca. 80.000 demente - halvdelen har Alzheimers sygdom.

Men mange flere i 50-års alderen frygter, at de en dag rammes af sygdommen.

»Utroligt mange er bekymrede for at få sygdommen. Tidligere har vi sagt til dem, at man ikke kan forudsige, hvem der får Alzheimers sygdom. Nu kan vi sige, at der i hvert fald er noget, man kan gøre: Man kan leve sundt, og skulle det ikke hjælpe på blodtrykket og kolesteroltallet, så kan man behandle det,« siger Gunhild Waldemar.

De første symptomer på sygdommen er svækket hukommelse og koncentration. Man glemmer aftaler og forlægger ting, og man får efterhånden svært ved at finde rundt, forklare sig og i det hele taget klare sig selv. Den ulykkelige udvikling skyldes, at hjernecellerne gradvist forfalder.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012