Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Økologisk er sundere - nu er det dokumenteret

Der er forskel på naturlige indholdsstoffer i økologisk og konventionel mad. Det har forskere for første gang kunnet dokumentere. Der er nemlig i den økologiske mad har en højere koncentration af såkaldte flavonoider, som virker som naturlige antioxidanter. Stofferne menes at have en sundhedsfremmende virkning.

Den nye undersøgelse er lavet i et samarbejde mellem Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring ved Fødevaredirektoratet og Institut for Human Ernæring under Levnedsmiddelcentret ved Landbohøjskolen samt Risø.

"Resultaterne er en milepæl og et fast holdepunkt for de teorier, vi har haft om, at grønsager har en biologisk virkning i kroppen, der styrker vores evne til at forsvare os mod mere alvorlige kemiske belastninger. Det er dog alt for tidligt at konkludere, at de økologiske grønsager er sundere end de konventionelle. Det vil kræve en betydelig forskningsindsats, men det er spændende, fordi det kan hænge nøje sammen med gåden om, hvorfor det er så sundt at spise meget frugt og grønt", siger Lars O. Dragsted, der er en af forskerne bag undersøgelsen.

Forklaringen kan måske være den, at økologiske landmænd vælger sorter, som er bedre til at forsvare sig mod angreb fra insekter og svampe end de konventionelle sorter, fordi de ikke må sprøjte deres grønsager.

"Vi kan ikke helt sikkert sige, hvor meget af forklaringen, der ligger i valget af sorter, og hvor meget det betyder, at planterne ikke har været udsat for sprøjtning. Men undersøgelsen bekræfter, at de økologiske grønsager, forbrugerne kan købe i butikkerne, kan have et højere indhold af de muligt sundhedsfremmende stoffer", siger Lars O. Dragsted.

Økologiske grønsager producerer mere af deres forsvarsstoffer og er derfor bedre i stand til at modstå svampeangreb end konventionelle grønsager. Undersøgelsen viser, at planternes kampstoffer også optages i kroppen hos mennesker. Umiddelbart gav den økologiske mad en lille ekstra belastning af kroppen, men det er ikke nødvendigvis negativt.

"I virkeligheden får vi altså små portioner af planternes kampstoffer, når vi spiser frugt og grønt, men i de rette mængder tyder meget på, at de kan have en sund virkning på længere sigt. Min hypotese er, at en belastning med relativt harmløse stoffer kan være vigtig for at styrke kroppens forsvar mod mere farlige giftstoffer i miljøet. Det svarer til, at man motionerer for at holde sig i form og der er også andre gode eksempler på noget tilsvarende indenfor sundhedsforskningen.", siger Lars O. Dragsted.

Undersøgelsen er foregået ved, at man har givet forsøgspersonerne henholdsvis økologisk mad og ikke økologisk mad på skift i tre uger ad gangen i et såkaldt overkrydsningsforsøg. Undervejs har man undersøgt kroppens reaktion ved at tage prøver af personernes blod og urin. Det er første gang, man har undersøgt virkningen af økologisk mad i et fuldt kontrolleret og blindet studie.

Yderligere information: Lars O. Dragsted, tlf: 20 42 31 02.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012