Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Brusk-Lenk: ny rolle til BSE-fri gelatine?

Gelatine - et stof, der havde det temmelig hårdt under BSE-krisen - kan være et vigtigt led i behandlingen af slidgigt, siger forskere, som har fundet frem til, at gelatine stimulerer kollagen-opbygning i bruskcellerne.

Forrige årtiers videnskabelige undersøgelser og kliniske erfaringer har vist, at gelatine har en beskyttende virkning på ledbrusken, men en ny tysk undersøgelse viser nu for første gang, at det animalske stof kan påvirke kollagensyntesen.

Dr. Oesser og Professor Seifert fra universitetet i Kiel har forklaret den fysiologiske basis for disse iagttagelser i marts 2003-udgaven af Cell Tissue Res (311:393-399). Ved at tilsætte kollagenhydrolysat til cellekulturmedierne kan man stimulere kollagensyntesen i bruskcellerne betragteligt, fortæller forskerne.

I forsøget blev modne chondrocytter fra kvæg præ-inkuberede i cellemedierne i tre dage. Medierne blev derefter erstattet af kollagenhydrolysat, og en række kontrolceller blev erstattet af et medium uden kollagen eller et medium med kollagen-frit proteinhydrolysat. Derefter fortsatte inkubationen i otte dage. Forskerne målte kollagensyntesen i medierne ved hjælp af immuncytokemisk påvisning og ved at påvise dannelsen af isotopisk benævnte aminosyrer.

Resultaterne bekræftede, at tilsætningen af kollagenhydrolysat til de dyrkede medier førte til en op til 2,5 gange forøgelse af kollagenudskillelsen (afhængig af dosis). Det samme skete ikke i kontrolmedierne.

For forskerne giver resultaterne en mulig forklaring på den indviklede kollagenforbrænding i leddene. Desuden tyder resultaterne på, at kollagene nedbrydningsprodukter måske kan stimulere syntesen i form af positivt feedback og dermed tilskynde kroppen til at danne nyt kollagent væv.

"Det er meget tænkeligt, at kollagenhydrolysat i form af tilskud til en normal kost kan være med til at aktivere kollagensyntesen. Specielt i situationer, hvor brusken er stærkt belastet, kan det lægeligt set være yderst vigtigt og kan være med til at reducere degenerative ændringer," siger Dr. Steffen Oesser.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012