Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lycopen: biologisk energi fra tomater

Længe var den ikke mere end et farverigt indslag i salatskålen, og den blev anset for at være vandet, kedelig og overforædlet. Men nu har tomaten arbejdet sig op på førstepladsen på hitlisten over sunde levnedsmidler. For ifølge nye undersøgelser skulle det være ganske vist: Tomater nedsætter risikoen for kræft. Hvorfor det er sådan, og hvad tomaten i øvrigt kan udrette - disse spørgsmål besvarer Dr. Petra Michel, som er økotropolog i arbejdsgruppen Ernährungs- und Vitamin-Information i Frankfurt am Main.

Lycopen: Biologisk energi fra tomater
"Lycopen er et plantefarvestof, som dannes i sollys. Det er det, der giver tomaten den indbydende røde farve", forklarer Dr. Petra Michel. Sammenhængen mellem dette stof og den reducerede kræftrisiko er ganske enkel: "Kommer lycopen via kosten ind i vores organisme, beskytter det cellerne mod angreb fra de aggressive iltmolekyler, som kaldes frie radikaler - og som er en af hovedårsagerne til kræft. De frie radikaler ødelægger det skrøbelige beskyttelseslag, der ligger på vores kropsceller, og beskadiger arvematerialet i cellekernen. Og derved opstår kræftcellerne".

Videnskaben forsker mere og mere i lycopen. Alene i løbet af det sidste år har mere end 70 undersøgelser beskæftiget sig med lycopen - og med positive resultater: I 57 af undersøgelserne kunne man påvise, at lycopen reducerer kræftrisikoen med op til 60%. Størst virkning er der ved lunge-, mave- og prostatakræft. Men tomatfarvestoffet kan også reducere risikoen for bryst-, livmoder-, mundhule- og tarmkræft. Den beskyttende virkning opnås allerede ved ca. 5 mg pr. dag.

Naturlig kraft til hjerte og kredsløb
Tomater forringer også risikoen for hjerteanfald - de er nemlig sprængfyldte med kalium, som kan være med til at sænke et forhøjet blodtryk. Og dét er en af de største risikofaktorer i forbindelse med hjerteinfarkt. Desuden forhindrer lycopen, at cholesterol aflejres i karvæggene. På denne måde kan tomater forebygge en anden af årsagerne til hjerteinfarkt, nemlig åreforkalkning. Amerikanske videnskabsfolk har nu fundet ud af, at en kur bestående af et halvt kilo tomater dagligt endog kan løsne allerede eksisterende kalkaflejringer.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012