Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lægemidler som risikofaktor

Af læge Carsten Vagn-Hansen

I et læserbrev i lægetidsskriftet The Lancet gør to spanske forskere fra universitet i Granada, der forsker i behandling med lægemidler, opmærksom på, at der er mangler i en rapport fra verdenssundhedsorganisationen WHO om overvågning af risikofaktorer, der ikke har med smitsomme sygdomme at gøre. WHO fastslår, at de risikofaktorer, der er omtalt, dækker dem, der bidrager mest til dødelighed og sygelighed ved kroniske sygdomme. Der har i The Lancet den 26. juli være publiceret en artikel om det samme. Rapporten fokuserer på brug af tobak og alkohol, manglende legemlig aktivitet, lavt indtag af grønt og frugt, overvægt, for højt blodtryk, kolesterol og sukkersyge, og i artiklen omtales 20 andre risikofaktorer.

De spanske forskere gør opmærksom på, at der hverken i artiklen eller i WHO-rapporten er nævnt noget om lægemiddelrelaterede problemer, altså negative følger som stammer fra brug (eller manglende brug) af lægemidler. På trods af at sådanne problemer stemmer med forudsætningerne for at blive inkluderet i WHO-rapporten, nemlig at de kan bidrage til dødelighed og sygelighed, kan påvirkes ved forebyggende indgreb og let kan måles i befolkninger.

Der er blevet offentliggjort meget om faren ved brug af lægemidler, og de mest udviklede lande har indført overvågningssystemer, så bivirkninger kan opdages i befolkningen, mens manglende virkning af lægemidler ikke har fået megen opmærksomhed, selvom den i betydelig grad bidrager til sygdomsbyrden.

Det er faktisk utroligt, at WHO ikke har inkluderet bivirkninger af lægemidler i deres rapport. I USA har man konstateret, at bivirkninger af lægemidler er den fjerde hyppigste dødsårsag, og tillægges lægefejl og ulykker på sygehusene, er det den tredje hyppigste dødsårsag.

Kilde: The Lancet Vol 362, October 11 2003, JAMA, Jul 26, 2000, 284(4).

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012