Diabetes Urinvejslidelser

Mænds helbred: Diabetes og BPH

Den 3. november 2001 var den første “Mandens Dag” – en begivenhed organiseret af First World Congress on Men’s Health, som ønsker at skabe mere bevidsthed om mænds helbred på verdensplan – og særligt risikoen for diabetes og BPH var i fokus.

Gennem øget uddannelse og mediedækning – fx af begivenheder som den her nævnte – håber man, at flere mænd vil blive opmærksom på og forhåbentlig også gøre noget for at forebygge de risici, der truer mænds helbred i dag. Udover hjertesygdomme er de to væsentligste mandelidelser i dag diabetes og benign prostata-hyperplasi (BPH), på almindeligt dansk kaldet godartet prostataforstørrelse.

Hvad er diabetes egentlig?

Personer, der lider af diabetes mellitus, kan ikke forbrænde glukose – den sukkerform, kroppen bruger til at producere energi. Resultatet er, at glukosen forbliver i blodet og får dermed blodsukkerniveauet til at stige. Samtidig er cellerne i glukose-underskud. Diabetes kan føre til dårlig sårheling, større risiko for infektioner og mange andre problemer, der har indvirkning på øjne, nyrer, nervesystem og hjerte.

Der findes to typer af diabetes mellitus: Den diabetes, der bryder ud i barndommen, kaldes type I eller insulin-afhængig diabetes. Type I-diabetikeres bugspytkirtel kan ikke producere den insulin, der kræves til at omdanne glukosen. Den diabetes-form, der primært ses hos voksne, kaldes type II eller ikke-insulinafhængig diabetes. I dette tilfælde kan bugspytkirtlen som oftest sagtens producere nok insulin, men kroppen har problemer med at optage insulinet.

Hvad er BPH egentlig?

Prostata er en lille kirtel, som omslutter blærehals og urinrør hos mænd. Dens hovedfunktion er at bidrage til sædvæsken. Hvis prostata forstørres, kan den til dels afklemme urinrøret og give en række urinvejssymptomer. Denne lidelse kaldes benign (godartet) prostata-hyperplasi. Det skønnes, at 50 % af alle mænd over 50 år lider af BPH.

Lider man af BPH, skal man lade vandet oftere end andre – specielt om natten. Desuden oplever oplever, at strålen bliver mindre, og der er ofte tale om en form for efterdryp. Hvis prostata forstørres yderligere, kan vandladningen blive vanskelig eller helt aflukket, og risikoen for infektioner i urinrør og nyrer stiger.

Kost og motion

Sørger man for at tænke over, hvad man spiser, og hvor meget man motionerer, er man allerede godt på vej til at forebygge sygdom.

De fleste læger råder personer med diabetes til at skære ned på sukkerindholdet i snacks og forarbejdede fødevarer og spise en kost, der er meget fiberrig. Der skal fokus på frugt, grønsager, kerner, havre og fuldkornsprodukter. Det kan også give en vis beskyttelse mod diabetes at spise fisk. Vegetarer har generelt en meget lav risiko for at få diabetes type II. Og fedt fra kød og mælkeprodukter bidrager til hjertesygdom – som faktisk er den hyppigste dødsårsag blandt diabetikere.

Motion er med til at fjerne kropsfedtet og forbedre insulinfølsomheden. Personer, der dyrker regelmæssig motion, har mindre risiko for at udvikle type II-diabetes end dem, der sidder stille på sofaen, og ligeledes kræver type I-diabetikere, der dyrker motion, mindre insulin. Men personer med diabetes bør aldrig give sig i kast med et intensivt træningsprogram uden at konsultere en læge først.

Fysisk aktive mænd har sjældnere symptomer på BPH. Undersøgelser viser, at fysisk aktivitet hænger sammen med en nedgang i antallet af tilfældet af BPH, antallet af BPH-operationer og symptomer på BPH. De fleste af de mænd, undersøgelsen omfattede, foretrak gåture som motion, og der var en tydelig tendens til, at antallet af BPH-tilfælde samtidig faldt: Mænd, der gik 2-3 timer pr. uge, havde 25 % lavere risiko for BPH sammenlignet med mænd, som aldrig går tur.

Diabetes: De hyppigst forekommende senkomplikationer

  • Øjne: Forringet synsevne, evt. blindhed
  • Karsygdomme: Højere risiko for hjerteinfarkt og slagtilfælde
  • Nyrer: Dårlig funktion
  • Impotens
  • Nervesystem
  • Fødder: Diabetiske fødder

Kosttilskud, der nytterMænds helbred: Diabetes og BPH. Kromtilskud kan være en hjælp

Naturterapeuter kan ikke kurere type I-diabetes, men de kan hjælpe ved at gøre kroppen mere modtagelig for den insulin, der kommer ind via indsprøjtninger. Det er meget vigtigt for en person med type I-diabetes, at de aftaler nøje med den læge, der ordinerer insulinet, hvordan og hvilke kosttilskud han/hun skal tage. Type II-diabetikere reagerer positivt på naturterapi.

Forskningsresultater tyder på, at kromrig ølgær (9 g pr. dag) kan være et glimrende tilskud i behandlingen af diabetes. Krom-tilskud forbedrer glukose-tolerancen hos begge typer diabetikere ved at øge følsomheden over for insulin. Mange læger anbefaler op til 1.000 mikrogram krom pr. dag til personer med diabetes.

Urter, der nytter

Et tilskud af loppefrøskaller sammen med måltiderne har vist sig at være en sikker og letoptagelig måde at forbedre kontrollen med såvel blodsukker som kolesterol på. I et dobbeltblindforsøg fik en række mænd med Type II-diabetes 5,1 g loppefrøskaller to gange dagligt i 8 uger. Deres blodsukkerniveau faldt med 11-19,2 %, det samlede kolesterolniveau faldt med 8,9 % og LDL-kolesterolniveauet (det dårlige kolesterol) faldt med 13 % sammenlignet med placebo-præparater.

Mænds helbred: Diabetes og BPH. Loppefrøskaller kan være en hjælp

Diabetikere har meget ofte et lavt magnesium-niveau. Mange læger anbefaler, at personer med diabetes og normal nyrefunktion tager et tilskud på 200-600 mg magnesium pr. dag.

Læs også
Kosttilskuds betydning for diabetikere
Krom til mænd med både hjertesygdom og diabetes
Prostataforstørrelse (BPH) er ikke kræft
Naturlægens bedste prostata-kur
Lycopen kan standse BPH
Loppefrø – fibre til din fordøjelse og meget andet

Kilder
Offenbacher EG, Pi-Sunyer FX. Beneficial effect of chromium-rich yeast on glucose tolerance and blood lipids in elderly subject. Diabetes 1980;29:919-25.
Evans GW. The effect of chromium picolinate on insulin controlled parameters in humans. Int J Biosocial Med Res 1989;11:163-80.
Gaby AR, Wright JV. Diabetes. I Nutritional Therapy in Medical Practice: Reference Manual and Study Guide. Kent, WA: 1996, 54-64 (review).
Anderson JW, Allgood LD, Turner J, et al. Effects of psyllium on glucose and serum lipid responses in men with type II diabetes and hypercholesterolemia. Am J Clin Nutr 1999;70:466-73.
Paolisso G, Scheen A, D’Onofrio FD, Lefebvre P. Magnesium and glucose homeostasis. Diabetologia 1990;33:511-4 (review).
Apotheken Praxis