Gigt og andre sygdomme i bevægeapparatet Muskler og led

Slidgigt i knæet? Prøv med tilskud af kollagen

Slidgigt i knæet er en smertefuld lidelse, men måske kan er der hjælp at hente i tilskud af kollagen. Kollagenbaserede kosttilskud kan nemlig være med til at forbedre knæleddets funktion hos personer med mild slidgigt, viser en undersøgelse.

Hvordan ser slidgigt ud?

Disse tre billeder viser udviklingen af slidgigt i et knæ.

Slidgigt i knæet? Prøv med tilskud af kollagen

 

 

 

 

Figur 1: Et sundt knæled

Slidgigt i knæet? Prøv med tilskud af kollagen

 

 

 

 

Figur 2: Slidgigt i første fase: Brusken (grønt område) er blevet tyndere, og de to brusklag berører hinanden. Ledvæsken (blåt område) forringes.

 

 

 

 

Figur 3: Slidgigt i sidste fase. De to knogler berører hinanden, brusklagene er ødelagt, og ledvæsken har ingen funktion.

Hvad kan kollagentilskud gøre?

Hos de forsøgspersoner, som fik kollagentilskud, kunne man påvise en forbedring i knæleddets funktionsevne og styrke sammenlignet med en placebogruppe. Dr. James Rippe, leder af forskningsprojektet, siger: “Resultaterne tyder på, at kollagentilskud har potentiale til at kunne forbedre knæleddets funktion ved aktiviteter, som giver stor belastning på leddet, fx gang og løb. Der er desuden basis for at foretage flere undersøgelser af langtidseffekten ved denne type behandling”.

I undersøgelsen anvendte man et kosttilskud, som indeholder 10 g hydrolyseret kollagent gelatine pr. dosis plus syv af de vigtigste næringsstoffer, som blev tilsat som led i opbyggelsen og beskyttelsen af led og knogler. Kliniske undersøgelser tyder på, at kroppen anvender aminosyrerne i kollagenhydrolysat (gelatine) til opbygning af ledbrusken, som skal have en fast struktur for at kunne sikre sunde og fleksible led. Gelatine har længe været brugt uden problemer, og man kender ikke til bivirkninger ved stoffet.

“Reduceret funktionsevne i knæleddet skyldes som regel et uforholdsmæssigt hårdt slid på brusken i knæleddet – et slid, som gør, at knoglerne kommer til at gnide mod hinanden. Målet er at standse denne udvikling og genopbygge brusken i knæet,” tilføjer Dr. Rippe. “Uopløseligt kollagen udgør hovedparten af ledbrusken, og man har længe formodet, at nye behandlingsmuligheder skal baseres på stoffer som gelatine, som kan fremme kollagensyntesen – og dermed leddets styrke og fleksibilitet”.

Slidgigt i knæet? Prøv med tilskud af kollagenUndersøgelsen var et randomiseret, dobbelt-blind placebo-kontrolleret forsøg, der strakte sig over 14 uger. 175 personer i alderen 40-80 år med milde symptomer på slidgigt i knæet deltog. Ca. 46 % af deltagerne fik det uopløselige kollagen i pulverform dagligt tilsat en alkohol- og kulsyrefri drikkevare. De øvrige 54 % fik et placebopulver.

Collagen Support proteinpulver forhandles af Natur-Drogeriet A/S og kan købes hos Matas og i helsekostforretninger.

Læs også
Hydrolyseret kollagen til dine led
Collagen Support gør leddene stærkere
Collagen-Boost Vegan: Kollagentilskud til vegetarer og veganere
Gigtmedicin er med til at nedbryde ledbrusk
Stærke lårmuskler forebygger slidgigt i knæene
Zinkmangel blandt sportskvinder