Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Betacaroten-Dunaliella - en alges historie

Dunaliella Salina algae blev opdaget tilbage i 1837, hvor den franske ingeniør Dunal første gang viste interesse for den rødbrune farvning på saltkrystallerne i Middelhavets saltområder. Ved at undersøge prøver på rød saltkorn under et mikroskop kunne han se, at det myldrede med rødfarvede, biflagellate celler af en type, som han tog for at være hæmatokokker. Men senere fandt en anden videnskabsmand, Teodorescu, som nøje studerede lignende celler fra saltsøer i Rumænien, ud af, at i modsætning til hæmatokokkerne manglede disse celler en membran, så han gav dem et nyt navn - Dunaliella - og gav dermed Dunal æren for opdagelsen.

Dunaliella algae Dunaliella alger med Beta-Caroten kapsler findes i store mængder i naturlige levesteder som havvand og meget salte søer. Det er en encellet, biflagellat, nøgen, æggeformet grønalge - uden cellemembran, 4-10m M bred og 6-15m M lang. Under ernæringsmæssigt knappe forhold med højt saltindhold, høj temperatur og stærkt lys kan Dunaliella Salina akkumulere op til 14% af sin tørvægt i form af beta-caroten, således at dens antioxidante egenskaber øges, og dens farve skifter fra grøn til orange. Det er den plante, der indeholder den største mængde carotenoider - herunder alfa-caroten, beta-caroten, zeaxanthin, lutein, cryptoxanthin og lycopen samt en stor mængde umættede fedtsyrer, specielt linolensyre. Dunaliella algae blev først markedsført som et beta-carotenprodukt af Massyuk (1966) og senere som kilde til glycerol (Ben-Amotz, 1980). Forskning i Dunaliella algae har primært været koncentreret om osmoregulering, iontransport, carotenproduktion og bioteknologi.

Næringsværdi i Dunaliella alger med Beta-Caroten kapsler
Arten Dunaliella algae kan producere store mængder beta-caroten - mere end 100 gange så meget som beta-carotenrige grønsager som gulerødder og persille, og dens mangel på cellemembran er en stor fordel, når den skal optages af andre organismer. Man mener, at 9-cis beta-caroten fra Dunaliella algae fungerer mere effektivt som en levende lipofil antioxidant end dose all-trans beta-caroten fra syntetiske kilder. Dunaliella algae indeholder både all-trans beta-caroten og 9-cis beta-caroten. Sidstnævnte er olieholdig, fedtopløslig og ikke-krystallinsk, og den kan i langt højere grad end førstnævnte ophobes i leveren. Kosttilskud, som indeholder både 9-cis og all-trans beta-caroten vil give en synergistisk beskyttelse mod de skader, frie radikaler kan anrette - i første omgang ved iltning af den labile 9-cis stereoisomer og derefter af den stabile all-trans beta-caroten. Disse egenskaber gør Dunaliella algae til en nyttig, naturlig beta-carotenkilde, en kræftbeskyttende faktor og/eller et tilskud til en sund kost.

Videnskabelig basis
Alle Dunaliella-arter (Chlorophyta, Volvocales) danner caroten som en hovedbestanddel af deres fotosynteseapparat, men kun Dunaliella Salina har evnen til at opsamle store mængder af dette carotenoid under tilpas gunstige forhold. Tilskud af naturlige carotenoider kan til dels beskytte huden mod erythem forårsaget af UVA- og UVB-stråler. Efter 24 uger med carotentilskud steg blodets indhold af både alfa- og beta-caroten. Iltningen af fedt i blodet blev i bemærkelsesværdig, dosisafhængig grad (P < 0,05) hæmmet af naturlige caroten-tilskud. Andre resultater viser, at oral indgivelse af beta-caroten fra Dunaliella Salina virker ikke blot som en antioxidant, men har også uventede prooxidante egenskaber på menneskelige hudceller, og at hvis man tager et kosttilskud indeholdende beta-caroten og andre carotenoider, kan man beskytte huden mod skadelige ultraviolette stråler fra solen.

En nyligt offentliggjort forskningsresultat tyder på, at en daglig dosis Bio Betacaroten kapsler fra Dunaliella beskytter mod anstrengelsesastma hos nogle patienter. Dette skyldes formentlig algens antioxidante virkning på mennesker. Anden forskning viser, at Dunaliella beta-caroten kan normalisere en øget iltning af LDL og kan derfor være et vigtigt led i at forsinke udviklingen af åreforkalkning hos diabetes-patienter. Dunaliella algae kan hæmme udviklingen af spontane brystkræftsvulster hos mus ved at øge værtsdyrets homøostatiske potentiale og ved hjælp af Bio Betacaroten fra algen. Desuden kan Dunaliella beta-caroten i betydelig grad reducere omfanget af sår i maveslimhinden - hvilket ikke er tilfældet for syntetisk beta-caroten. En naturlig Bio Betacaroten isomerblanding af Dunaliella algae har desuden udvist højere biologisk tilgængelighed og antiperoxidative egenskaber sammenlignet med syntetisk beta-caroten ved oxidativt stress forårsaget af alkohol.

Indhold af naturligt beta-caroten (mg/100g)

Betacaroten-Dunaliella

5000

Kokosolie

200

Gulerod

5,44

Spanish

2,23

Tomat

0,65

Sammensætning af fedtsyrer i Bio Beta-caroten

Palmitin (16:0)

26,1%

Palmitolin (16:1)

3,8%

Olein (18:1)

11,3%

Linolen (18:2)

15,7%

Linolenin (18:3)

43%

Der findes ingen dokumentation for, at Dunaliella algae har skadegørende virkning.

Referencer:
Ben-Amotz et al. 1988 og 1996
Neuman et al. 1999
Hiroshi et al. 1991
Sandra Orset & Andrew J. Young, 1999
Jeongmin et al., 2000
Biesalski HK et al, 2001
J. of Nutrition, 2003:133:98-101
Yishai Levy et al. 2000
Nagasawa et al. 1989 og 1991
Takenaka et al. 1993
Werman et al. 1999

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012