Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Helbredelse ved bøn

Den amerikanske læge Larry Dossey kombinerer traditionel lægevidenskab med troen på Gud - med forbløffende resultater!

Operationer, medicin, strålebehandlinger - det er de midler, lægerne tager i brug for at bekæmpe alvorlige sygdomme. En læge fra New Mexico benytter sig desuden af et middel, som er endnu stærkere: Bøn! Christoph Stopka har besøgt Larry Dossey - for at høre, hvordan en fast tro på Gud sammen med klassiske behandlingsmetoder kan udrette medicinske mirakler.

Santa Fe i staten New Mexico en torsdag morgen. Klokken er lidt i 10. Der blæser en varm vind. Kaktusserne lyser grønt, og himlen er meget, meget blå. På en lille høj står en fuldstændig afslappet mand i sweater, cowboystøvler og sorte jeans. Han strækker armene op mod himlen - som om han ville omfavne den.

Dr. Larry Dossey, en af verdens bedst kendte læger, går hver morgen op på denne lille høj bag det hus, han bor i. Dér sidder han en times tid på en klippe - og beder til Gud. For sine medmennesker, for sine patienter. Det er otte år siden, at lægen, filosoffen og teologen stod for en verdenssensation: Bestselleren "Healing Words" beviste, at bøn kan besejre sygdomme. Dermed kunne han som den første traditionelt uddannede læge slå bro mellem videnskab og religion.

Dr. Dossey, kan bøn virkelig redde liv?

"Det er for længst bevist - af mere end 150 videnskabelige undersøgelser fra alle dele af verden. I forsøg med 393 hjertepatienter på San Francisco General Hospital har man f.eks. bevist, at andre menneskers bøn havde en fantastisk helende virkning på hjertesygdomme. Og vi ved, at bøn også virker ved kvæstelser, blodtryksproblemer, angst, AIDS og andre ting. Og det er fascinerende, at man også kan påvise bønnens kraft ved blindforsøg - dvs. i forsøg, hvor patienterne ikke har nogen anelse om, at der bliver bedt for dem."

Det er usædvanligt, at en repræsentant for den etablerede lægeverden som Dem bruger bøn som medicin…

"Jah, det er det måske nok, men jeg havde en utrolig oplevelse, da jeg i begyndelsen af 1980’erne arbejdede på et stort hospital. Der var en lungekræftpatient, som stort set var opgivet af lægerne. Et håbløst tilfælde - set fra en læges synspunkt. Under hans ophold på hospitalet kom der hver dag et gospelkor fra hans kirke og stillede sig ved hans seng og sang og bad sammen med ham. På et tidspunkt udskrev jeg patienten, så han kunne død i ro og fred hjemme hos sig selv. Og så - et år senere mødte jeg ham igen på hospitalet, hvor han var indlagt på grund af en simpel influenza! På de nye røntgenbilleder kunne vi ikke længere se nogen kræftsvulst i lungen! Da gik det op for mig, at der måtte være andre og stærkere helende kræfter på spil end den traditionelle medicin."

Beskæftiger den etablerede lægeverden sig for lidt med sjæl og ånd?

Ja, så absolut da. Naturligvis henvender man sig i første omgang til hospitalet, hvis man har brækket et ben eller har fået et hjerteanfald. Men derefter kan man sætte enormt skub i helbredelsen og lindre smerterne gennem bøn. Lægen bør ikke kun ordinere medicin, men også i svære tilfælde bede for patienterne. Men jeg tror, at der er ved at ske en omvæltning på dette område. På 50% af alle undervisningshospitalerne i USA lærer man eleverne, at skalpel og medicin ikke er det eneste saliggørende. At det ikke kun drejer sig om kroppen, men også om sjælen."

Har De altid bedt for Deres patienter?

"Ja. Jeg har arbejdet 20 år som læge i Dallas, og jeg har startet hver morgen tidligt med bøn."

Og hvordan reagerer Deres patienter?

"De fleste har ikke vidst noget om det. Det kan ikke nytte, at man forvirrer dem ved at ligge på knæ i hvid kittel ved siden af sengen og bede. Jeg har simpelt hen sat mig alene om morgenen eller om aftenen bedt for de patienter, der trængte til det."

Og er det lykkedes?

"Ja - i høj grad!"

Hvorfor opgav De så Deres praksis i 1988 for at koncentrere Dem om at skrive bøger?

Det var også en svær beslutning. For en læge er kontakten til patienterne det vigtigste. Men på et tidspunkt indså jeg, at jeg ville kunne nå flere mennesker og dermed hjælpe flere mennesker, hvis jeg talte offentligt om bønnens helende kraft."

Skal man være meget troende for at blive helbredt ved bøn?

Der findes ingen målestok. Men det står helt fast, at religiøse mennesker er sundere og lever op til 14 år længere. Troen på Gud er under alle omstændigheder sund! Man kan ikke videnskabeligt med tal og formler påvise, lige præcis hvordan bøn kan helbrede kroppen. Men at det virker, er helt uomtvisteligt. Der må derfor også findes en Gud - en kraft, som man kan tappe fra. Som gør helbredelse mulig, når videnskaben må give op."

Findes den optimale bøn? Eller er der regler for, hvordan man beder rigtigt?

"Nej. Nogle folder hænderne, nogle lægger sig på gulvet. Mange beder om morgenen, andre flere gange om dagen. Det vigtigtigste er det, hvad man vil opnå - nemlig kommunikation med Gud. Hvordan man opnår det, er underordnet."

Men der findes dog utallige mennesker, som af hele hjertet beder om helbredelse - og alligevel både lider og ikke bliver helbredt…

"Man kan jo nu engang ikke lave en handel med Gud - og heller ikke tvinge eller presse ham. Man kan kun bede - i dybeste ydmyghed. Mange mennesker begår den fejl at bruge Gud som en form for smertestillende pille. Når de har brug for ham, beder de - ellers ikke. Men sådan fungerer det ikke. Man bør indrette hele sit liv på at være troende, gøre gode gerninger og grundlæggende stå positivt over for Gud. Den, der i mange år har levet dårligt, bliver syg og derefter forlanger en hurtig helbredelse ved bøn, vil ikke blive forstået af Gud. Spiritualitet og tro - det er en livsholdning. Og ikke et mirakelmiddel mod hovedpine."

Den helende virkning er altså blot en positiv bivirkning ved bøn?

"Lige præcis. Erkendelsen af, at vi alle tilhører samme univers, at vi kan hjælpe andre gennem bøn, i og med at vi alle taler til den samme Gud - det er den store lære. Bøn er vejen til denne indsigt - sådan lidt à la en direkte linie til Gud. Jeg er helt sikker på, at hvis alle lærte at bede, ville verden se bedre ud!"

Lidt om personen…
Dr. Larry Dossey afsluttede i 1967 sit medicinstudium. Fra 1974-88 var han specialist i intern medicin med egen praksis. Samtidig var han fra 1982 overlæge ved Medical City Dallas Hospital. Desuden er Dossey rådgiver for de amerikanske sundhedsmyndigheder, det britiske parlaments "Udvalg for alternativ medicin" og for Hillary Clinton. Dossey har skrevet otte internationale bestsellers. På dansk findes "Lægevidenskabens krise" fra 1984.

Siden 1993 har han boet med sin kone Barbara, som også skriver bøger om disse emner, i Santa Fe. Parret har ingen børn. Dossey er en lidenskabelig haveentusiast og klatrer i Rocky Mountains.

Kærligt smyger Barbara Dossey sig ind til sin mand. Hun er også forfatter til prisbelønnede bøger om medicinske emner

 

 

 

 

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012