Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lycopen kan halvere risikoen for hjertesygdom hos kvinder

Kvinder, der regelmæssigt spiser tomatprodukter, har muligvis en lavere risiko for at udvikle en hjertesygdom. Det tyder de foreløbige resultater af en ny undersøgelse på - en undersøgelse, som kæder et højt indhold af tomatstoffet lycopen i blodet sammen med en nedsat risiko for kronisk sygdom hos kvinder.

Resultaterne viste, at de kvinder, der havde det højeste indhold af lycopen i blodet, kun havde halvt så stor risiko for en kredsløbssygdom som kvinder med et lavt indhold af carotenoidet i blodet. Men nøjagtigt hvordan lycopenindhold i blodet skal måles og tolkes, er endnu ikke fuldt udforsket, advarer forskerne.

Lycopen er en kraftigtvirkende antioxidant, som giver tomater og andre grønsager deres røde farve. Stoffet er også sat i forbindelse med en reduceret risiko for prostatakræft, og salget er nu oppe på ca. 200 mill. kr. i Europa. Men det er endnu kun i ganske få undersøgelser blevet testet for en evt. sammenhæng med forebyggelse af kredsløbssygdomme.

I januar-nummeret af American Journal of Clinical Nutrition (bind 79, nr. 1, 47-53) rapporterer forskere fra Brigham and Women’s Hospital og Harvard Medical School i Boston, at man indsamlede blodprøver fra 28.375 kvinder, som ved undersøgelsens start ikke led af hverken hjerte- eller kræftsygdomme. I løbet af de gennemsnitligt 4,8 år, undersøgelsen fulgte kvinderne, fandt man frem til 483 patienter med kredsløbssygdomme og 483 kontrolpersoner, som matchede patienterne med hensyn til alder, ryger/ikke-ryger-status og opfølgningstid. Man målte blodets indhold af lycopen, andre carotenoider og retinol og det samlet kolesteroltal.

De kvinder, der befandt sig blandt de øverste tre kvartiler med hensyn til lycopenindhold i blodet, havde en multivariat 50% lavere risiko sammenlignet med de, der befandt sig blandt den laveste kvartil, skriver forskerne. Men risikoen var ikke omvendt proportional med et øget indhold af carotenoider i blodet.

Hjertesygdom er den hyppigste dødsårsag blandt kvinder i USA, Storbritannien og de fleste andre vestlige lande. I 2001 var sygdomme i hjertets kranspulsårer årsag til 54.000 kvinders død i Storbritannien - og det er mere end fire gange så mange som antallet af brystkræftdødsfald, fortæller British Heart Foundation.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012