Folkesundhed Sport og motion

Motion kan medvirke til at forebygge brystkræft

Hvad har motion og brystkræft med hinanden at gøre?

Fra videnskabeligt hold har man længe vidst, at jo mindre østrogen en kvinde har i kroppen, jo lavere er hendes risiko for at udvikle brystkræft. Nu har en undersøgelse bevist, at regelmæssig motion i form af fx aerobics kan reducere kroppens indhold af netop dette hormon.

Beskrivelse af forsøget

Forskere ved Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle undersøgte 173 overvægtige kvinder, der havde overstået overgangsalderen. Forsøgspersonernes livsstil mindede om hinanden, og ingen af dem fik eller havde fået hormonbehandling. Ca. halvdelen af kvinderne dyrkede motion i moderate mængder fem dage om ugen. De resterende kvinder mødtes en gang ugentlig til afspænding.

Ved afslutningen af undersøgelsesforløbet var østrogenniveauet hos de kvinder, der havde dyrket motion, faldet med 17 %, mens der blandt resten af forsøgspersonerne enten ikke var nogen forandring – eller østrogenniveauet var steget. (Det skal for god orden nævnes, at forskerne undersøgte ikke, hvem af forsøgspersonerne der rent faktisk udviklede brystkræft).

Motion kan medvirke til at forebygge brystkræftHvad sker der med østrogenniveauet, når du motionerer?

En nedsættelse af kroppens fedtindhold synes at være nøglen til at sænke østrogenniveauet, siger forsøgets leder, Anne McTiernan, M.D., Ph.D. Motion reducerer fedtet – det fedt, som producerer østrogen hos kvinder.

  • Kvinder efter overgangsalderen, som er mere udsat for at udvikle brystkræft på grund af deres alder, har størst gavn af denne fedtreduktion. Det skyldes, at størsteparten af deres østrogen produceres af dette fedt.
  • Kvinder før overgangsalderen producerer mest østrogen i æggestokkene – også selv om de er overvægtige. Men andre forskningsresultater tyder på, at motion beskytter kvinder i alle aldre mod brystkræft. Derfor mener eksperterne, at motionen også har en reducerende indflydelse på østrogen fra æggestokkene.

Dette skal naturligvis ikke være en opfordring til at fjerne al østrogen fra kroppen, men det er en god ide at være opmærksom på et for højt indhold af dette hormon i kroppen og stræbe efter at reducere det – specielt hvis du er overvægtig.

Hvor meget motion er nok?

For at beskytte dig bedst muligt mod brystkræft bør du dyrke en moderat mængde motion i 45-60 minutter fem dage om ugen, siger McTiernan. Gå- og cykelture er gode valg – og det samme gælder styrketræning, hvis det samtidig kan få din puls op.

Læs også
Motion mod kræft
D-vitamin og calcium mindsker risikoen for brystkræft hos kvinder
Vitaminer og sund livsstil øger chancen for at overleve brystkræft
Granatæbler kan måske reducere risikoen for brystkræft
Lignaner reducerer risikoen for brystkræft
Kvinders risiko for brystkræft
Motion forlænger ældre kvinders liv

Kilde
Natural Health, december 2002