Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Blåbær - den nye ginkgo

En undersøgelse fra Williams College, som for nylig er blevet offentliggjort i JAMA, har påvist, at ginkgo biloba ikke har nogen indvirkning på hukommelse og hjernefunktion hos raske personer. Andre dele af den videnskabelige verden er i gang med at forsøge at finde huller i denne undersøgelse. Den er nemlig i modstrid med resultaterne fra American Medical Association, som viser, at ginkgo biloba kan stabilisere og endog forbedre vores mentale funktion - og herunder også hukommelsen. Mens forskerne skændes om dette (se herunder), er det rart at vide, at der er andre veje til en bedre hukommelse - nemlig blåbær.

Forskerne mener, at blåbærrenes anthocyaniner (phytokemikalier tilhørende flavonoid-familien) ikke kun kan bekæmpe de skader forårsaget af frie radikaler, som menes at have sammenhæng med hjerte- og kræftsygdomme, men også kan give hjernen en energi- og styrkemæssig håndsrækning. En undersøgelse foretaget af USDA Human Nutrition Research og Tufts University har vist, at ældre mus, som fik en kost beriget med blåbær, klarede sig ligeså godt i forskellige hukommelsesprøver som yngre mus. Blåbærrene havde desuden en gavnlig indvirkning på mus, der led af Alzheimer’s.

Så hvis du er en mus efter blåbær, så er du ret sikker på at være den første, der er i stand til at navigere gennem labyrinten og finde den forjættede osten. Og næste dag kan du endda huske, hvordan du fandt den!

Kinesisk Ginkgo
Ekstrakt fra bladene af det kinesiske Ginkgo-træ har længe været en højt skattet kur mod hukommelsestab - også selv om man fra videnskabeligt hold har afvist påstandene. Men nu er samme forskere måske ved at vende rundt på tallerkenen. Alzheimer-foreningen i Storbritannien har igangsat en større gennemgang af de kliniske forsøg, som er resulteret i "lovende beviser" for, at kosttilskud indeholdende ginkgo biloba kan forbedre hukommelse og mental funktionsevne hos personer med demens. Forskerne baserede denne konklusion på en gennemgang af 33 kliniske forsøg - og konkluderede desuden, at ginkgo er sikkert i brug og ikke har større bivirkninger.

For yderligere at teste urtens evne til at styrke hukommelsen har den britiske Alzheimer-forening annonceret iværksættelsen af en storstilet placebokontrolleret undersøgelse af 400 personer med demens i samarbejde mellem Imperial College og Royal London Homeopathic Hospital. Det vides nemlig endnu ikke, hvad det er for bestanddele i ginkgo, der giver urten dens virkning, og netop dette spørgsmål håber man at kunne afgøre med denne undersøgelse. Men forskerne har en række teorier. "Ginkgos medicinske virkning menes at stamme fra urtens evne til at få blodkarrene til udvide sig, ved at forbedre blodforsyningen til hjernen og ved at fortynde blodet, således at det har mindre tendens til at danne blodpropper," siger Dr. James Warner, underviser og konsulent i ældrepsykiatri ved Imperial College London, til Reuters. "Ginkgo har formentlig en række antioxidante virkemåder, som beskytter nervecellerne mod biologisk ’rust’. Og disse virkemåder kunne tyde på, at ginkgo kan nedsætte hastigheden på den degenerative proces."

Kilde: Energy Source, januar/februar 2003

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012