Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kolesterol – for meget dræber

Kolesterol er et fedtstof. Vi har alle brug for kolesterol, men kun i en lille mængde. Det dannes i leveren og indgår i kroppens celler, hormoner, D-vitamin og galdesyrer. Kolesterol føres rundt i kroppen med blodet. Jo federe kost, vi spiser, jo mere kolesterol producerer leveren.

Når vi fødes, ligger kolesterolværdien, målt i millimol pr. liter, på 2,5. Siden stiger den - som et kost- eller livsstilsfænomen. For hos naturfolk eller fattige kinesere, der får en skål ris fire gange om dagen, forbliver kolesterolmængden på 2-3 millimol pr. liter.

Der er både dårlig og god kolesterol. Det »lede« hedder LDL (low density lipoprotein), og hvis det stiger i værdi, kan man blive syg. Det kan aflejres i pulsårevæggene og kan give åreforkalkning. LDL skal efter de nye retningslinjer holdes under 2,5 millimol pr. liter.

Det »herlige« kolesterol, HDL (high density lipoprotein) kan fjerne kolesterol fra indersiden af blodårene. Det skal helst være over 1, og det øges ved motion.

Det totale kolesterol skal efter de nye guidelines være under 4,5 millimol pr. liter.

75 pct af danskerne har et kolesteroltal på den »forkerte« side af de anbefalede grænser, men det behøver man normalt ikke bekymre sig over, hvis man elles er sund og rask.

Vurderingen af kolesteroltallet afhænger af den enkeltes samlede livssituation og risikoprofil. Nogle familier er arveligt belastet og har et særligt højt indhold af kolesterol i blodet

Forhøjet kolesterol kan føre til åreforkalkning i blodårerne. Får det lov at udvikle sig, fører det til hjerte- og kredsløbssygdomme. Tidlige symptomer på dette kan være hjertekramper og muligvis impotens. Ubehandlet kan åreforkalkning forårsage blodprop i hjertet, hjernen eller benene.

Kolesteroltallet har været faldende i Danmark den sidste snes år. Det gælder både det anbefalede behandlingsmål og middelværdien af kolesterol i blodet hos befolkningen, der nu anslås til ca. 6 millimol pr. liter. Dødeligheden i Danmark på grund af hjertesygdomme er faldet med 40 pct. de sidste 25 år. Desværre er andre sygdomme, f eks. kræft, steget stærkt.

Kilder: Hjerteforeningen og hjertespecialister

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012