Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Sukkersyge

  Patienter med sukkersyge (diabetes mellitus) lider af forstyrrelser i insulinfunktionen med deraf følgende problemer. Insulin frigives fra de såkaldte betaceller i bugspytkirtlen efter behov og stimulerer bl.a. optaget af sukkerstoffer i fedt- og muskelceller samt opbygning af fedtvæv og muskelmasse.

Traditionelt opdeler man sukkersyge i to typer. Ved Type 1 sukkersyge (3-10 pct. af patienterne) er betacellerne ødelagte, hvilket forårsager en voldsom forøgelse af blodsukkeret. Sygdommen bryder ud i en ung alder og er invaliderende i det lange løb. I forbindelse med sygdommen ses bestemte antistoffer, somer et tegn på, at det er kroppens eget immunsystem, der står bag celledøden - hvilket kaldes en autoimmun sygdom.

En egentlig fælles årsag til udvikling af Type 1 sukkersyge er ikke fundet. Gennem årene har mistanken bl.a. rettet sig imod visse gener, spisevaner, stress i almindelighed og forskellige virusinfektioner. En virus kunne tænkes at ødelægge betacellerne direkte, eller muligvis minde så meget om kroppens egne enzymer, at immunsystemet efter at have nedkæmpet infektionen tager fejl og "tror", at disse enzymer også er virus, der skal nedkæmpes. Fænomenet kan også tænkes at stå bag andre auto-immune sygdomme, såsom ledegigt.

Type 2 sukkersyge bryder oftest ud i en moden alder, og karakteristisk for sygdommen er en manglende følsomhed i kropscellernes overflade over for insulin. Patienterne har et noget forhøjet blodsukkerniveau og kan normalt holde sygdommen i skak med diæt og motion. Bestemte gener i kombination med udtalt overvægt øger risikoen for at udvikle sygdommen.

I dag ses ofte mellemformer, som gør, at man i realiteten er ved at forlade betegnelserne Type 1 og Type 2 sukkersyge.

Kilde: JP Rødmus/sukkersyge

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012