Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lutein Complex beskytter dine øjne mod alderssvækkelse

Lutein er et carotenoid pigment med en intens gul farve. Det forekommer sammen med et andet stof, zeaxanthin i forskellige grønsager og frugter bl.a. grønkål, spinat, gul majs, broccoli, ærter, græskar, gule squash, gulerødder, rosenkål, ribs, grønne oliven, røde peberfrugter, bønnebælge, blommer, ferskner, appelsiner, mandariner, avocados, kiwi-frugt, rabarber mm.

Lutein virker som en antioxidant og beskytter cellerne mod de skadelige frie radikaler.

Når man indtager lutein- enten med kosten eller i form af kosttilskud - lagres stoffet i alle øjets væv - også i makula, som er den del af nethinden, der sørger for vores centralsyn. Et dagligt tilskud af lutein er med til at holde den optiske pigmenttæthed i makula på et sundt niveau, samtidig med, at de iltningsskader, der med alderen sker på øjnene, reduceres.

Et seks år langt forsøg viser, at:

  • den gennemsnitlige optiske pigmenttæthed steg med 50% hos personer, der fik doser på 10 mg lutein og 10 mg lutein plus en antioxidant
  • lutein og lutein/antioxidant-behandling forbedrede synsevnen betydeligt, bl.a. den hastighed, hvormed øjet vender tilbage til normalt syn efter at være blevet blændet, kontrastfølsomheden og skarphedssynet.

Referencer:
Age-Related Eye Disease Study Research (AREDS) Group, (2001) Arch Ophthalmol. 199(10): 1417-36.
S. P. Richer, W. Stiles, L. Statkute, K.Y. Pei, J. Frankowski, J. Nyland, J. Pulido, and D. Rudy. : The Lutein Antioxidant Supplementation Trial (LAST) ARVO 2002

Lutein - ny forskning
Lutein er et af de vigtigste næringsstoffer for vores øjne, og i dag forskes der mere og mere i luteinets rolle for bevarelsen af et sundt og raskt syn. Først nu er man ved at få klarhed over, at denne kraftige antioxidant også har andre fordele at byde på.

I årtier har forskerne undersøgt lutein - hvor findes det, og hvilken rolle spiller det i naturen? Og siden begyndelsen af 1980'erne har mange undersøgt dets rolle for mennesket, hvor man primært har fokuseret på stoffets betydning for vores syn. Hovedparten af de videnskabelige resultater tyder på, at indtagelse af lutein, kan reducere risikoen for øjenlidelser som f.eks. aldersbetinget makulær degeneration (AMD) og grå stær.

Nye undersøgelser, der viser en klar sammenhæng mellem lutein-indtagelse og nedsat risiko for aldersbetinget makulær degeneration og grå stær, har fanget opmærksomheden hos både patienterne og deres øjenlæger.

Og disse lidelser er et stigende problem:

  • hver fjerde person på 65 eller derover viser tegn på makulær degeneration.
  • hver anden person på 65 eller derover lider af grå stær eller uklarhed i øjets linse.
  • efterhånden som den ældre befolkningsgruppe vokser, vil flere og flere komine til at lide af det, som de fleste bare accepterer som en del af det at blive ældre - nemlig tab af synsevnen.

En rapport fra Food and Nutrition Board konkluderer, at lutein er det næringsstof, der har størst sammenhæng med en reduktion af risikoen for makulær degeneration og grå stær.

Lutein og aldersbetinget makulær degeneration
Organisationen Prevent Blindness America vurderer, at 13 millioner amerikanere viser tegn på makulær degeneration, en tilstand, som gradvist ødelægger centralsynet. Man kender ikke den nøjagtige årsag til, at denne invaliderende lidelse opstår, men man ved, at alder og arveforhold spiller en rolle.

Lutein findes i makulas "gule plet" - et lille område midt på nethinden. Denne lillebitte gule plet filtrerer blåt lys til farvesynscellerne inde i nethinden. Forskerne har fundet frem til, at lutein lagres i retina og makula og øger dermed tætheden og beskytter vævet mod iltning ved at filtrere det blå lys og ødelægge de frie radikaler.

Eksperterne siger, at når en person begynder at udvise symptomer på makulær degeneration, har sygdommen været der i årtier.

Lutein og grå stær
Grå stær optræder oftest hos personer over 65 år, men man kan også støde på tilfælde blandt personer, der er yngre. Grå stær er uklarhed, som udvikler sig i den normalt meget klare linse i øjet. Uklarheden gør, at linsen ikke kan fokusere lyset på nethinden bagest i øjet, og dermed mister man langsomt synsevnen.

Man har ikke kendt til sammenhængen mellem lutein og grå stær så forfærdeligt længe, men til gengæld er sammenhængen meget veldokumenteret.

Undersøgelser offentliggjort i The American Journal of Clinical Nutrition viser, at de kvinder, der får mest lutein og dens carotenoide antioxidant-pendant, zeaxanthin, har 22% lavere risiko for at udvikle grå stær. For mænd ligger tallet på 19%.

"Mange mennesker har hørt, at der ikke kan gøres noget mod grå stær - at det bare er en naturlig del af det at blive gammel," siger Robert Abel, Jr., M.D., forfatter til The Eye Care Revolution og medlem af Lutein Information Bureau Advisory Board. "Men de er nu ved at få øjnene op for, at kostændringer, herunder tilskud af lutein, kan reducere risikoen betydeligt."

"Dette gør naturligvis lutein til et meget vigtigt næringsstof specielt for kvinder," tilføjer hun. En nyligt offentliggjort undersøgelse fra National Library of Medicine's Medline database viser, at antallet af forsøg med luteins indvirkning på øjets sundhedstilstand er fordoblet i løbet af de sidste to år til 96. Desuden er der foretaget flere end 35 undersøgelser af luteins indflydelse på et sundt kredsløb, 21 brystkræftundersøgelser omfattede lutein, og 8 undersøgelser så nærmere på luteins aktivitet i huden. Over 100 undersøgelser rapporterer om sammenhæng mellem lutein og forskellige kræftformer.

Lutein er et udfordrende forsøgsområde for dem, der gerne vil finde nye veje til at beskytte organer og væv mod iltningsskader. Resultaterne er spændende, og alle peger samme retning - nemlig at lutein har store fordele for vores helbred.

Kredløbssygdomme, brystkræft og hudbetændelse
Et observationsstudie udført i 2001 på mennesker og et interventionsforsøg på mus tyder på, at høje doser af lutein i blodet er med til at reducere den fortykkelse af karvæggene, som er en del af årsagen til kredsløbssygdomme.

I 2001 viste en undersøgelse offentliggjort i American Journal of Epidemiology, at de forsøgspersoner, der havde det største blodindhold af lutein, beta-cryptoxanthin og beta-caroten havde 50% lavere risiko for at udvikle brystkræft set i forhold til de personer, der havde det laveste luteinniveau.

I 2001 målte forskere ved Tufts University og Catholic University i Seoul i Sydkorea lutein og zeaxanthin hos en gruppe brystkræftpatienter og en kontrolgruppe. Man fandt frem til, at et højt luteinniveau betød en 88% lavere risiko for brystkræft i forhold til de personer, der havde det laveste luteinaiveau.

Et interventionsforsøg på mus udført i 2001 viste, at lutein kan medvirke til reduktion af den hudbetændelse, der opstår som følge af UV-B-bestråling.

En tysk undersøgelse fra 2000 viste, at rødme i huden som følge af UV-bestråling kan reduceres betydeligt med tilskud af carotenoider, herunder lutein.

Det er gode nyheder - men hovedparten af befolkningen får alligevel ikke nok lutein gennem kosten. Amerikanske forskerne vurderer, at gennemsnitsamerikaneren kun indtager 1-2 mg lutein og zeaxanthin pr. dag. Og hovedparten af undersøgelserne viser, at der skal mindst 6 mg til for at give en sundhedsfremmende virkning.

Der mangler endnu forskning til at fastslå den ideelle eller anbefalede dosis på andre områder, men nyligt offentliggjorte undersøgelser tyder på, at specielt kvinder sandsynligvis har brug for mere end 6 mg lutein pr. dag for at beskytte øjne, hud og brystvæv - samt de øvrige organer, hvor lutein muligvis også spiller en rolle.

For at dække denne mangel i luteinindtagelsen er den almindelige forbruger nødt til at spise flere af

de fødevarer, som indeholder naturligt lutein, bl.a. mørkegrønne bladgrønsager, eller – hvad der er langt nemmere – at tage et kosttilskud med lutein.

Natur-Drogeriet A/S har lanceret Lutein Complex kapsler, der er fremstillet af ekstrakt fra tagetesplanten og mogenfrueblomst. Hver kapsel indeholder 10 mg lutein og 0,5 mg zeaxanthin. Dosis er 1-2 kapsler daglig i forbindelse med et fedtholdigt måltid. Dåse med 60 kapsler.

Kigger man nærmere på de resultater, forskerne kommer frem til, så viser det sig, at øjet kun er et af de steder i kroppen, hvor antioxidanten lutein kan spille en rolle…

Luteinforskning

 

Forskningsområde

Antal forsøg
februar 2003

Antal forsøg
februar 2002

Øjensygdomme

96

44

Kredsløbssygdomme

36

5

Brystkræft

21

12

Diabetes

9

3

Hudlidelser

8

6

Immunforsvar

6

5

Kilde: Søgning i Medline databasen, marts 2003.

Forbrugernes kendskab til lutein
Forbrugernes kendskab til luteins næringsværdi er vokset til 57,6%.
Kilde: Søgning i Medline databasen, marts 2003.

Øvrige referencer:
Stahl, W. Heinrich, U. bt al (2000). ,Carotenoids and carotenoids plus vitamin E protect against ultraviolet light-induced erythema in humans." Am J Clin Nutr Vol. 71(3) pp. 795-8.
Dwyer, J. H., Navab, M. et al. (2001). "Oxygenated carotenoid lutein and progression of early atherosclerosis: the Los Angeles atherosclerosis study." Circulation Vol. 103(24). Pp. 2922-7. Toniolo, P., Van Kappel, A.L. et al. (2001). "Serum carotenoids and breast cancer." Am J Epidemiol vol. 153(12). Pp. 1142-7.
Kim, M.K., Alm, S.H. et al. (2001). "Relationship of serum alpha-tocopherol, carotenoids and retinal with the risk of of breast cancer." Nutr Res Vol. 21. pp. 797-809.
Faulhaber, D., Granstein, R.D. et al. (2001). Lutein inhibits UVB radiation-induced tissues swelling and suppression of the induction of contact hypersensitivity (CHS) in the mouse. The Society of Investigative Dermatology, 62"a Annual Meeting, Washington D.C.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012