Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lutein Complex - vejen til præcis måling af makulær pigmenttæthed

Lutein og zeaxanthin er de to vigtigste elementer at fokusere på, når man skal bestemme optisk pigmenttæthed i makula (MPOD), viser en undersøgelse, som blev præsenteret på årsmødet i Association for Research in Vision and Ophthalmology i maj 1999. Undersøgelsen var den hidtil største, som har boret dybere i sammenhængen mellem faktorer som kost, medicin, fysik og livsstil på den ene side og makulær pigmenttæthed på den anden. Den makulære pigmenttæthed menes at spille en stor rolle i forebyggelsen af aldersbetinget makulær degeneration (AMD).

"Resultaterne bekræftede og udviklede det, vi allerede vidste om, hvad der er afgørende for den makulære pigmenttæthed. Lutein og zeaxanthin stod for de største udsving i pigmenttætheden, fulgt af blodindholdet af lutein," siger Thomas Ciulla, M.D., nethindespecialist ved Indiana University School of Medicine and Ophthlamology Department i Indianapolis, USA.

Ciulla og hans forskerkolleger undersøgte MPOD hos en bredt sammensat gruppe på 280 raske mænd og kvinder. De fandt frem til, at lutein og zeaxanthin, luteinindhold i blodet samt øjenfarve var de faktorer, som havde størst sammenhæng med den makulære pigmenttæthed. Men Ciulla siger dog, at samlet kan disse faktorer kun give en forklaring på 19,7% af MPOD-udsvinget.

Lutein og zeaxanthin lagres i nethindens makulære pigment, og lagerets størrelse afhænger af det daglige indtag, mener man. Det makulære pigment filtrerer det blå lys, som skader fotoreceptorer og nethindens pigmentepithel. Desuden mener man, at carotenoider kan begrænse de iltningsskader, som opstår som følge af stofskiftet og den konstante udsættelse for lys, idet carotenoiderne fungerer som antioxidanter.

Undersøgelsen målte serumindholdet af lutein, zeaxanthin og beta-caroten ved hjælp af HPLC (High Performance Liquid Chromatography), og den makulære pigmenttæthed blev målt ved heterokromatisk flicker-fotometri.

1997
Kroppens luteinniveau har forbindelse med linsens tæthed. Dr. Billy Hammond ved Arizona State University har fundet frem til, at hos forsøgspersoner med et højt luteinniveau i makula er øjets linse mindre tæt, og han har derfor konkluderet, at lutein kan være med til at forsinke den aldersrelaterede forøgelse af linsens tæthed.

Natur-Drogeriet A/S har lanceret Lutein Complex kapsler, der er fremstillet af ekstrakt fra tagetesplanten og mogenfrueblomst. Hver kapsel indeholder 10 mg lutein og 0,5 mg zeaxanthin. Dosis er 1-2 kapsler daglig i forbindelse med et fedtholdigt måltid. Dåse med 60 kapsler.

Læs mere om Lutein Complex kapsler her!

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012