Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lutein Complex modgår makulær degeneration

Personer, som spiser store mængder frugt og grønsager, har 43% lavere risiko for at udvikle aldersbetinget makulær degeneration. Hvad med dig - får du tilstrækkeligt?

Vi spiser simpelt hen for lidt frugt og grønsager - de fødevarer, som er så rige på carotenoider som f.eks. lutein.

Carotenoiderne lutein og zeaxanthin, som findes i øjets makula (bagest i øjet, på nethinden), er supergode til at beskytte vores syn, fordi de afskærmer øjet fra de skrappe og skadelige ultraviolette stråler, der findes i sollyset. Udover skader fra solen tærer vi med alderen mere og mere på vores lager af disse dyrebare carotenoider - og det kan føre til aldersbetinget makulær degeneration (AMD), som er den væsentligste årsag til blindhed blandt personer over 65 år.

Det ser ud til, at kumulative iltningsskader spiller en hovedrolle for udviklingen af AMD. Teorien er, at fordi makula-området er meget lysfølsomt, vil UV-strålernes iltning tømme eller "nedruste" øjets naturlige beskyttelse, og øjet bliver dermed meget sårbart over for skader forårsaget af frie radikaler. Synet bliver uklart, og man mister evnen til at se små detaljer - og det bliver værre og værre, som tiden går. Nøglen til at forebygge AMD ligger derfor i at bevare og opretholde et sundt niveau af lutein og zeaxanthin. For øvrigt… en anden risikofaktor for udvikling af AMD er rygning. Løsningen? Lad være med at begynde - eller hold op!

Spinat, grønkål og andre grønne bladgrønsager samt frugt kan være vores redning. Det har forskerne vidst i årevis. Undersøgelser har nu bevist, at lutein- og zeaxanthinholdige fødevarer eller kosttilskud kan være med til at genopbygge den makulære pigmenttæthed, som ellers nedbrydes med alderen. Faktisk har en enkelt undersøgelse af AMD-patienter, som fik store doser luteintilskud (4 mg pr. dag eller mere), vist, at efter blot nogle få måneder var patienternes luteinniveau tilbage på det "normale". En undersøgelse foretaget på Harvard-universitetet viste, at indtagelse af luteinrige fødevarer fem gange om ugen betød, at forsøgspersonerne havde otte gange lavere risiko for at udvikle makulær degeneration sammenlignet med de, der kun spiste samme fødevarer en gang om måneden. (JAMA 1994 9. nov.; 272(18) 1413-20).

Et andet banebrydende kontrol-forsøg foretaget af forskere på University of Florida har fundet frem til, at en sund kost, som omfatter lutein- og zeaxanthinrige fødevarer, kan reducere risikoen for AMD med helt op til 82% i forhold til en kontrolgruppe. (Invest Ophthalmol Vis Sci 2001 jan;42(1)235-40).

Læs mere om  Lutein Complex kapsler her!

Det anbefales, at de, der allerede har udviklet makulær degeneration, tager 1-2 kapsler pr. dag, indtil det makulære pigment bliver tættere.

En kapsel indeholder 10 mg lutein og 0,5 mg zeaxanthin.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012