Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lutein Complex giver bedre syn til patienter med grå stær

Ved at spise frugt og grønsager med antioxidanten lutein kan personer med aldersrelateret grå stær få et bedre syn, siger spanske forskere efter at have afsluttet en to-årig undersøgelse.

Grå stær er skyld i mellem 30 og 50 millioner tilfælde af blindhed på verdensplan. Risikoen for at få grå stær stiger med alderen. Synet bliver uskarpt og er en væsentlig årsag til handicaps for ældre, siger forskerne.

Forskerteamet undersøgte langtidseffekten ved antioxidant-tilskud af både lutein og alpha-tocoferol (E-vitamin). De 17 grå stær-patienter fik taget blodprøver og synsprøver for at teste, hvor godt deres syn var. Man fandt frem til, at patienternes syn forbedredes med begge antioxidanter - dog var det tydeligt, at luteintilskuddet havde størst virkning.

Undersøgelsen var et dobbeltblind, randomiseret forsøg, hvor patienterne fik enten 15 mg lutein, 100 mg alpha-tocoferol eller placebo tre gange om ugen i op til 2 år. Man målte blodets indhold af caroten og alpha-tocoferol samt synsevnen (både skarpsyn og lysoverfølsomhed) hver tredje måned i hele forsøgsperioden.

Forfatterne til den efterfølgende rapport bemærker: "Blodets indhold af lutein og alpha-tocoferol steg efter indtagelsen af kosttilskud, men man kunne kun iagttage en statistisk signifikant forbedring for luteins vedkommende." Såvel skarpsynet som lysoverfølsomheden blev forbedret hos lutein-gruppen, for E-vitamin-gruppens vedkommende forblev begge dele uændrede, og de blev forringet hos den gruppe, der fik placebo. Der blev ikke rapporterer om nævneværdige bivirkninger hos patienterne i løbet af undersøgelsen.

Ifølge forskerne tyder resultaterne på, at et højere indtag af lutein, f.eks. i form af luteinrige frugter og grønsager eller som tilskud, muligvis kan forbedre synsevnen hos patienter med aldersrelateret grå stær.

Kilde: Nutrition 2003;19:21-24

Health News 2004

 

 

 

 

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012