Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Husk vitaminpillen!

Mediernes udsagn om vitaminer er modstridende, og mange føler sig usikre. Men uafhængige videnskabsmænd råder i to af verdens førende lægetidsskifter alle voksne til at tage tilskud.

ar man ser TV eller læser aviser, er det ikke let at vide, hvor enige ledende eksperter er. Men to hold uafhængige videnskabsmænd er i to af verdens førende lægetidsskrifter (JAMA og New England journal of Medicine) nået frem til samme råd: Alle voksne burde tage en almindelig blandet vitaminpille året rundt. Store grupper har desuden ekstra behov.

De ekstra behov drejer sig navnlig om B-vitaminet folinsyre samt D-vitamin. Der er ikke folinsyre i almindelige B-vitaminpiller, og at dømme efter amerikanske tal dækker en gennemsnitskost kun halvdelen af det daglige behov på 400 mikrogram folinsyre findes navnlig i grønne blade, og får man ikke sine fem portioner grønt om dagen, er det svært at få nok. Man har fundet stærk sammenhæng mellem underskud af folinsyre og åreforkalkning, kræft og Alzheimer's sygdom.

Interessant er sammenhængen mellem lettere folinsyremangel og brystkræft. Behovet for folinsyre stiger med alderen, men også når man indtager alkohol. Selv beskedne mængder alkohol, som ellers er gavnlige, øger samtidig risikoen for brystkræft med 30%. Denne risiko ophæves tilsyneladende helt af folinsyre!

Resultater som disse har fået amerikanske myndigheder til at berige alt mel med folinsyre, men man skal næppe vente samme opmærksomhed i Danmark. Her står valget mellem mere grønt og tilskud.

Det andet vitamin er D-vitamin, som jeg tidligere har omtalt i disse spalter. Spiser man almindeligt, men uden at få fed fisk, får man om vinteren kun dækket godt en fjerdedel af behovet på 400 enheder. Tilmed mener flere, at de 400 enheder er alt for lidt, og at man snarere burde have 800. Vores primitive forfædre, som gik nøgne og fik sol, fik mere end det.

D-vitamin er ikke kun nødvendigt for knoglerne. Man er blevet opmærksom på, at det spiller en rolle for så forskellige forhold som humør, muskelsmerter og risikoen for kræft. Der er f.eks. mistanke om, at når kræft i tyktarm, prostata, bryst og æggestokke er meget hyppigere i Norden end ved Middelhavet, er det, fordi man i Norden får mindre sol og dermed danner mindre D-vitamin. Det er ikke tilfældigt, at der arbejdes på at fremstille kræftmedicin med udgangspunkt i D-vitamin.

På denne baggrund, og fordi det er næsten umuligt at få nok af alle vitaminer i en blandet kost, anbefaler de to hold eksperter alle en almindelig, blandet vitaminpille daglig. De fleste ældre tilrådes desuden omkring 400 enheder (10 mikrogram) D-vitamin, og de fleste voksne yderligere mindst 400 mikrogram folinsyre.

Men hvad med antioxidanterne? Er de forsvundet fra anbefalingerne?

Nej! Trods den senere tids presseomtale af E- og C-vitamin er der stadig stor sandsynlighed for, at de i kombination beskytter mod både åreforkalkning og kræft. Men det er ikke bevist og derfor ikke en almen anbefaling.

E- og C-vitamin anbefales dog, sammen med bl.a. zink, af øjenlæger som behandling af forkalkning i øjnene, den hyppigste årsag til blindhed. Og mineralet selen, der er en antioxidant, er særdeles stærkt i søgelyset til forebyggelse bl.a. kræft i prostata.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012