Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lycopen hjælper efter prostataoperation

Antioxidanten lycopen, som især findes i tomater, kan hjælpe med til, at patienter, som er blevet behandlet for fremskreden prostatakræft, kommer hurtigere til hægterne efter operationen, siger forskere efter afslutningen af et mindre forsøg.

Forskerteamet fra All India Institute of Medical Science i New Delhi har konstateret, at patienter, som tog lycopen samtidig med, at de fik foretaget orkidektomi (kastration) for at behandle en metastaserende prostatakræft, havde langt færre prostataspecifikke antigener (PSA) i blodet. PSA-tallet er et udtryk for, i hvor høj grad det er lykkedes at fjerne kræftcellerne.

"Lycopen i forbindelse med operationen gav et mere stabilt og konsistent fald i blodets indhold af PSA. Ikke kun den oprindelige svulst blev mindre i omfang, men patienterne kunne også melde om større lindring af knoglesmerter og symptomer fra den nedre del af urinvejene. Desuden blev overlevelseschancerne forbedret sammenlignet med tilfælde, hvor der var tale om operation UDEN lycopen," skriver forskerne.

Videnskabsfolk har tidligere påvist, at en høj lycopen-koncentration i blodet formindsker risikoen for prostatakræft. Cartoenoidet er også sat i forbindelse med færre forekomster af andre former for kræft og et sundere hjerte. Men der er færre beviser for, at stoffet kan bekæmpe eller behandle prostatakræft på mere fremskredne stadier.

Den nye undersøgelse, som blev offentliggjort i British Journal of Urology International, omfattede 54 patienter med diagnosen metastaserende prostatakræft. Den forløb fra marts 2000 til juni 2002. Halvdelen af patienterne blev tilfældigt udvalgt til kun at blive opereret, mens den anden halvdel fik operationen plus lycopen i en dosis på 2 mg to gange dagligt fra og med dagen for operationen.

Patienterne blev vurderet klinisk før forsøgets start samt hver tredje måned efter indgrebet i form af PSA-måling, knoglescanning og måling med uroflowmeter.

Hos begge patientgrupper kunne man se en betydelig reduktion i PSA-koncentrationen, men i lycopen-gruppen faldt tallet fra 251 enheder før indgrebet til 9 efter seks måneder og 3 efter to år. I gruppen, der ikke fik lycopen, faldt det fra 260 til 26 og derefter til 9.

11 (dvs. 40%) fra den gruppe, der "kun" blev opereret, havde en fuldstændig PSA-reaktion - sammenlignet med 21 (78%) i lycopen-gruppen. Knoglescanninger viste desuden, at i operationsgruppen havde kun fire patienter en fuldstændig reaktion, sammenlignet med otte i gruppen med lycopen-tilskud. Der var en betydelig forbedring i urinstrålens styrke blandt lycopen-gruppens deltagere, tilføjede forskerne.

Lycopen syntes også at kunne reducere antallet af dødsfald. Syv personer fra lycopen-gruppen døde inden forsøgets afslutning i modsætning til 12 (22%) i den gruppe, der kun var blevet opereret.

I sidste uge meddelte forskerne, at de vil teste effekten af produktet Lyc-o-mato Tomato Complex fra det israelske firma LycoRed med henblik på at reducere risikoen for prostatakræft hos mænd med skader opdaget ved biopsi - skader, som sandsynligvis vil kunne udvikle sig til prostatakræft.

Kilde: BJU International 2003 92 (4), 375.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012