Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kolesterol - når det livsvigtige stof bliver din dødsfjende

Hjerte-/karsygdomme er den hyppigste dødsårsag i Europa - og sådan har det været i de sidste årtier. Alene i Tyskland dør der hvert år mere end 300.000 mennesker af hjerteinfarkt og følgerne af åreforkalkning. Og det er ikke længere kun midaldrende mænd, men i stigende grad også kvinder over fyrre, der rammes.

Ud over rygning, forhøjet blodtryk, stress, for lidt motion og sukkersyge er et højt kolesteroltal årsagen til, at åreforkalkning med dens fatale følger opstår. De fedtholdige bestanddele i vores kost, de såkaldte triglycerider, og frem for alt kolesterol aflejres på indersiden af blodkarvæggene, indsnævrer årerne og lukker af for blodstrømmen.

Men samtidig er kolesterol et af de vigtigste stoffer i menneskets krop. Det er både et forstadie til talrige biologisk vigtige hormoner og - sammen med fedtstoffer og fedtstoflignende stoffer - byggesten for cellemembranerne. Kolesterolstofskiftet er utroligt kompliceret. Kroppen optager ikke kun fedtstoffet fra kosten og udskiller det igen. Den danner også selv kolesterol og genbruger det. Hver dag får vi ca. 500 mg fra kosten, mens ca. 1 g dannes i leveren, som på en måde regulerer kolesterolstofskiftet, fordi den bestemmer, hvor meget kolesterol der flyder rundt i blodet.

Det er specielt én form for kolesterol, der er farligt: Det såkaldt dårlige kolesterol. Low-Density lipoprotein (LDL-kolesterol) fremmer forkalkningen i årerne. Derimod har det "gode" HDL-kolesterol (High-Density Lipoprotein) en beskyttende virkning.

Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at ved forstyrrelser i optagelsen af LDL gennem leveren bliver kroppens egenproduktion af kolesterol forhøjet, så der hele tiden cirkulerer mere og mere kolesterol i blodet, indtil det aflejres i karvæggene.

Hvor højt er så et "sundt" kolesteroltal? På en konference om stofskifteforstyrrelser i Berlin omtalte professor Dr. Med. Heiner Greten, som er hjerte-/karekspert ved universitetsklinikken i Hamburg-Eppendorf de nyeste officielle retningslinier: Man anbefaler et kolesteroltal for voksne indtil 30 år på op til 180 mg/dl (mg kolesterol pr. deciliter blodplasma). For personer over 30 år er tallet 200 mg/dl. Derudover bør du følge disse regler:

  • Få tjekket dit kolesteroltal hvert 5. år, hvis du er fyldt 30 år.
  • Hvis dit kolesteroltal er for højt, så spis mindre fedt! Kun i de tilfælde, hvor det ikke hjælper, kan din læge ordinere kolesterolsænkende medicin.
  • Din kost skal bestå af 50-60% kulhydrater, 10-30% protein og max. 30% fedt. Du bør ikke spise mere end 200 mg kolesterol pr. dag (denne mængde findes i blot ét hønseæg).
  • Undgå at spise fedt kød. Spis mere fisk, og brug vegetabilsk fedt til madlavningen.
  • Dyrk motion - det nedbryder kolesterol.
  • Tag flaxoliekapsler eller hvidløgs- og lecithinpræparater for at forebygge åreforkalkning.

Aflejring af kolesterol på blodkarrenes indersider fører til åreforkalkning. Denne frygtede karsygdom kan opstå alle steder i karsystemet, men forekommer hyppigt i arterieforgreningerne.

 

 

 

 

 

 

 


Læs også:
Kolesterol: 12 måder at sænke det på - naturligt!
Kolesterol-ubalance fjernet på tre måneder
Kolesterolsænkende midler – osse noget for dig?
Calciumcitrat kan reducere risikoen for hjertesygdom
Kolesterol - sænk dit kolesteroltal på en naturlig måde!
Lecithin granulat - videnskabeligt nyt
Kolesterolnormalisering - naturlige løsninger
Octacosanol og policosanol i rørsukkervoks - hvad er det?
For få antioxidanter giver øget risiko for hjertesygdom

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012