Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kostfibre kan måske nedsætte risikoen for prostatakræft

Resultaterne fra en ny, italiensk undersøgelse tyder på, at fiberrige grønsager også kan beskytte mod prostatakræft. Fibrene skal ifølge undersøgelsen være opløselige, og specielt vegetabilske fibre er velegnede.

Man har længe vidst, at kostfibre kan beskytte mod forskellige former for kræft, og nogle undersøgelser har påvist en forbindelse mellem indtagelsen af frugt og grønt og en nedsat risiko for at udvikle prostatakræft, men beviserne har hidtil ikke været afgørende. Og tidligere forsøg har ikke omfattet forskellige fibertypers indvirkning på prostatakræft, hedder det i den nye, italienske undersøgelse, som offentliggøres i marts-udgaven af International Journal of Cancer (bind 109, udgave 2, s 278-280).

Et forskerhold fra Mario Negri Institute for Pharmacological Research i Milano gennemførte et kontrolleret forsøg fra 1991 til 2002 på flere end 1.745 mænd i alderen 46-74 år - mænd, som i forvejen var under behandling på forskellige hospitaler over hele Italien. De, der havde udviklet prostatakræft (næsten 1.300), blev udspurgt om deres kostvaner i løbet af de to år, der var gået forud for diagnosen.

Man fandt frem til, at den samlede fibermængde kun nedsatte risikoen for prostatakræft i meget begrænset omfang. Men da man undersøgte virkningen af opløselige fibre alene, fandt man frem til, at risikoen faldt med 11%, mens den for vegetabilske fibre faldt med 18%.

Denne sammenhæng var ensartet på tværs af aldersgrupper, tidligere tilfælde af prostatakræft i familien, BMI (body mass indeks) og uddannelse, siger forskerne.

"Vegetabilske fibre synes derfor at have en gunstig indvirkning på risikoen for prostatakræft," konkluderer forfatterne.

Læs også om Resultat PlusSkallinRød Elmebark

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012