Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

D-vitamin er en multihelbreder

Der er kommet fokus på »solskinsvitaminet«, D-vitamin. Hvor man før stort set har ment, at dets vigtigste rolle var at sørge for, at kroppen optager calcium og fosfor, så vi får stærke knogler og tænder, tyder en lang række nye videnskabelige undersøgelser på, at D-vitamin nærmest kan det hele.

D-vitamin spiller en vigtig rolle i forebyggelse af hjerte-karsygdom, fordi det har betydning for hjertecellernes struktur og hjertets evne til at pumpe. Det virker blodtryksnedsættende, indvirker på immunsystemets funktion, evnen til at producere insulin, muskelfunktionen og skulle kunne hæmme kræftcellers vækst.

Andre studier, der også er publiceret i anerkendte videnskabelige tidsskrifter, viser, at mangel på D-vitamin giver øget risiko for insulinkrævende sukkersyge, smerter i muskler og knogler, sklerose, ledegigt og muligvis en række kræftsygdomme.

Det lyder som en ren vidundermedicin, og det mener den amerikanske forsker Michael Holick, da også:

»D-vitamin er en af de mest potente hæmmere af kræftcellers vækst. D-vitaminet stimulerer også skjoldbruskkirtlen til at producere insulin, og det regulerer immunsystemet,« siger han.

I denne forbindelse er Holick ikke en hr. hvem som helst. Han er professor i medicin, fysiologi og biofysik, og leder af laboratoriet for forskning i D-vitamin, hud og knogler ved Boston Universitet.

Han mener, at vi skal have mere D-vitamin, end de 400 i.e. (internationale enheder), som myndighederne anbefaler, og går helt op til, at man skal have 1000 i.e. om dagen for at få så meget D-vitamin i blodet, at det beskytter mod sygdom. Holick bliver støttet af professor Cedric

Garland fra University of California, som i det lægevidenskabelige tidsskrift, British Medical Journal, anbefaler, at man får 10-15 minutters sol hver dag på skuldre, arme og ben uden at bruge sollotion, som forhindrer D-vitamin-syntesen i huden. Vitaminet dannes nemlig i huden, når den for sol, og det er vores største kilde til vitaminet.

Men det kan være farligt at overdrive. D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin og kan derfor hobe sig op i kroppen med risiko for nyresten, muskelkramper og blødninger. Men så skal også op 2000 i.e. om dagen.

NB: Natur-Drogeriets D-vitamin præparater er af Ugeskrift for Læger (22. juni 2009) blevet anbefalet som Danmarks billigste.

Læs også:
Vitamin D - gammel autoritær viden dur ikke
D-vitamin kan forebygge smerter
Sollys og kræft
Får du nok D-vitamin?
D3-vitamin
D-vitamin kan forebygge schizofreni
D-vitamin nedsætter risikoen for type 1 diabetes
Hjerteinfarkt - vitaminmangel er farligere end for meget kolesterol
D-vitamin mindsker risikoen for leddegigt
D-vitamin nedsætter risiko
D-vitamin-mangel og muskelsmerter
Kalk og D-vitamin sænker blodtrykket
D-vitamin og diabetes
Husk vitaminpillen!
Vitaminer giver ældre livskvalitet
Calcium - meget mere end - placebo
Knogleskørhed og kosttilskud
D-vitamin beskytter mod brystkræft

Ref.:
Vitamin D and prostate cancer. Advances in Experimental Medicine, 1995, 375/-
Actions of vitamin D3 analogues on human prostate cancer cell lines: Comparison with 1,25-dihydroxyvitamin D3. Endocrinology, 1995, 136/1(20-26)
Vitamin D and cancer. Rev. Fr. Endocrinol. Clin. Nutr Metab. (France), 1994,35/4-5
Human prostate cancer cells: Inhibition of proliferation by vitamin D analogues. Anticancer Res. (Greece), 1994, 14/3 A (1077-1081)
Vitamin D and prostate cancer: 1,25 Dihydroxyvitamin D3 receptors and actions in human prostate cancer cell lines. Endocrinology, 1998, 132/5 (1952-1960)
Is vitamin D deficiency a risk factor for prostate cancer? (hypothesis). Anticancer Res. (Greece), 1990,10/5 A (1307-1312)
The role of vitamin D in normal prostate growth and differentation. Cell Growth and Differentiation, 1996, 7/11(1563-1570)

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012