Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Sollys og kræft

Det er på tide at gøre op med advarslen mod at få sollys på kroppen om sommeren. Både for lidt og for meget lys kan øge risikoen for kræf. For lidt sol medfører mangel på D-vitamin.

Professor Cedric F. Garland fra University of California har i mere end tyve år forsket i udsættelse for sollys. Han skriver i British Medical Journal i et brev som svar på en ledende artikel i BMJ, hvor der blev advaret mod sollys for at nedsætte forekomsten af hudkræft. Professor Garland mener, at det ville have været bedre at anbefale mere sol på huden, om end i moderat grad.

Sollys er vores vigtigste naturlige kilde til dannelse af D-vitamin i huden; og professor Garland

henviser til en række studier, hvor D-vitamin har vist sig at nedsætte risikoen for mange forskellige kræftarter, blandt andre tyktarmskræft, brystkræft og kræft i prostata. Han oplyser også, at kroppen kun kan opbevare D-vitamin i nogle få uger, så det er nødvendigt for mennesker på nordlige breddegrader at få tilskud af D-vitamin.

NB: Natur-Drogeriets D-vitamin præparater er af Ugeskrift for Læger (22. juni 2009) blevet anbefalet som Danmarks billigste.

Det er ikke nødvendigt at være polarforsker for at få mangel på D-vitamin. Folk i Storbritannien er ikke i stand til at danne D-vitamin fra november til marts, og dele af Skotland ligger på samme højde som Alaska.

Kilde: British Medical Journal, Vol. 327, 22. November. 2203.

I en artikel i tidsskriftet Cancer (Vol. 94, 2002) har forskere vurderet sammenhæng mellem død før normal tid på grund af kræft i udsættelsen for utilstrækkelig ultraviolet (UV-B) stråling. De sammenholdt data vedrørende UV-B stråling og dødeligheden af kræft i USA i årene fra 1970-1994. Der fandtes en klar sammenhæng mellem lav udsættelse for UV-B stråling og dødeligheden på grund af 13 forskellige typer kræft. Den ledende forsker, Dr. William B. Grant, fandt, at hyppigheden af disse cancere var næsten dobbelt så høj blandt indbyggere i de nordøstlige amerikanske stater i forhold til dem der bor i de sydvestlige stater. Dr. Grant mener, at mange liv vil kunne spares ved en øget, men forsigtig udsættelse for UV-B stråler fra solen. Han anbefaler også tilskud af D-3 vitamin, især fra det sene efterår og vinteren igennem.

Andre læger mener, at det ikke er muligt at få nok D-vitamin alene ved udsættelse for solstråler. De anbefaler tilskud på typisk 1600-2000 enheder D-3vitamin dagligt, især til aldre, svarende til 40-60 mikrogram D-vitamin. Behovet for D-vitamin er større hos ældre.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012