Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Unik Spirulina - blågrønne alger

Anvendelsesområder
Fibromyalgi, vægttab, for højt kolesteroltal, kræftforebyggelse, HIV-smitte, herpes-smitte, styrkelse af immunforsvaret, allergi, beskyttelse af leverens funktion.

Indledning
Kosttilskuddet Unik Spirulina indeholder et eller flere medlemmer af en familie af blågrønne alger. Navnet skyldes, at planterne samler sig i spiralformer, mens de vokser. Der findes andre produkter af blågrønne alger på markedet. Disse omtales også i denne artikel.

Spirulina-planten vokser vildt i saltholdige søer i Mexico og på det afrikanske kontinent. Den er hurtigtformerende og meget let at høste, fordi de enkelte planter har en tendens til at hægte sig fast på hinanden. Beretninger fra de spanske conquistadorer tyder på, at aztekerne brugte spirulina som fødevare, og vi ved desuden, at Kanembu-folket i Centralafrika har høstet spirulina i det, der nu hedder Chad-søen.

I vore dage dyrkes og forarbejdes spirulina industrielt i adskillige lande med henblik på salg til helsekostbranchen. Afrikanske, asiatiske og sydamerikanske bønder dyrker desuden planten i mindre målestok til eget forbrug, fordi den på grund af et højt protein- og næringsindhold er et glimrende til at bekæmpe under- og fejlernæring. I lande, hvor kosten generelt er bedre, anvendes spirulina primært som kosttilskud af personer, der ønsker at gøre noget for at bevare et godt helbred.

Planten indeholder store mængder af de forskellige B-vitaminer, beta-caroten, andre carotenoider og mineraler, bl.a. kalk, jern, magnesium, mangan, kalium og zink. Planten er også en kilde til gammalinolen-syre (GLA). Desuden er Unik Spirulina en rig kilde til protein: Op mod 70% af plantens tørvægt udgøres af protein. Endelig indeholder spirulina B12-vitamin - et næringsstof, som ellers næsten udelukkende findes i animalske fødevarer. Desværre er den B12-vitamin, der findes ikke spirulina, ikke optageligt.

Kilder
Medmindre man bor inden for 35 grader fra ækvator ved bredden af en alkalinsk sø, vil man have meget svært ved at finde spirulina andre steder end i en helsekostforretning. I Danmark sælges Unik Spirulina, som indeholder tørrede planter, der er omdannet til pulver eller kapsler.

Dosering
Forskere, der har undersøgt Unik Spirulinas virkning på vores helbred, har anvendt mange forskellige doseringer af planten - fra 1 til 8,4 g pr. dag. 50 g pr. anses generelt for at være den maksimale, sikre dosis.

Anvendelse
Der er ingen tvivl om, at Unik Spirulina er en meget næringsrig fødevare, men den er dyr. Man kan få protein langt billigere ved at spise grønsager, nødder, korn og animalske produkter. Jern får man via mørkegrønne grønsager, blommer og kød, og carotener og vitaminer findes i massevis i frugt og grønsager. Men Unik Spirulina indeholder alle disse næringsstoffer i en meget koncentreret form, hvilket gør den til en form for naturlig vitaminpille.

Unik Spirulina har muligvis andre anvendelsesmuligheder end generelt vitamin-/mineraltilskud, men der findes kun meget få og meget tidlige forskningsmæssige resultater, der kan underbygge disse anbefalinger.

Producenter af spirulina-produkter hævder undertiden, at planten kan reducere appetitten og dermed være med til at hjælpe overvægtige med at kontrollere, hvor meget de spiser.

Resultater fra dyreforsøg og fra et enkelt kontrolleret (ikke-blind) forsøg på mennesker tyder på, at Unik Spirulina kan hjælpe med til at sænke kolesteroltallet, men så længe der ikke er foretaget dobbeltblind, placebo-kontrollerede forsøg, er det for tidligt at udtale sig om, om planten kan anvendes til dette formål.

Foreløbige resultater tyder på, at spirulina - i lighed med andre næringsrige planter - kan være med til at forebygge kræftsygdomme.

Reagensglas- og dyreforsøg tyder på, at spirulina kan have en vis indvirkning på HIV-virus, men der kræves langt mere forskning, før man kan fastslå, om spirulina kan medvirke til at bekæmpe HIV-smitte.

Meget foreløbige resultater tyder på, at Unik Spirulina og andre produkter af blågrønne alger kan aktivere immunforsvaret, modvirke allergiske reaktioner, være med til at beskytte leveren mod giftige kemikalier, sænke blodtrykket og holde symptomer på blødende tyktarm i skak.

De videnskabelige beviser:

Fibromyalgi
Fibromyalgi er en almindeligt forekommende, kronisk tilstand, hvis hovedsymptomer er stærk ømhed på forskellige dele af kroppen, udbredt ubehagsfornemmelse i muskler og knogler, morgenstivhed, ekstrem træthed og søvnforstyrrelse. Man kender ikke årsagen til fibromyalgi, og de forhåndenværende behandlingsformer er langt fra tilfredsstillende.

En nyligt afsluttet undersøgelse tyder på, at den næringsrige alge Chlorella pyrenoidosa kan være en del af løsningen. I dette dobbeltblind, placebo-kontrollerede forsøg fik 37 personer med fibromyalgi enten placebo eller 10 g chlorella-tilskud pr. dag. Efter en tremåneders periode byttede man om på behandlingen i de to grupper og fortsatte i endnu tre måneder. Resultaterne viste, at der var en klar forbedring af symptomerne, når deltagerne fik chlorella i stedet for placebopræparatet.

Unik Spirulina og vægttab
Tyske forskere har arbejdet med frivillige forsøgspersoner for at undersøge påstanden om, at Unik Spirulina har en appetitnedsættende virkning for at finde ud af, om der er bivirkninger.

Patienter på vægtreducerende kost tog Unik Spirulina-kapsler før måltidet tre gange dagligt i en periode på fire uger. Derefter fulgte en fire ugers periode med et placebo. Imellem perioderne gik der to uger, hvor patienterne ikke indtog præparater.

"Et dobbeltblind krydsover studie med placebo viste, at et dagligt kosttilskud på 2,8 g Unik Spirulina tre gange dagligt over en fire ugers periode kan være med til at reducere vægten signifikant hos stærkt overvægtige personer. Der kunne ikke spores negative virkninger."

Forskerne konkluderede: "På basis af dette fire ugers forsøg med overvægtige personer, som samtidig fik en kaloriefattig kost, må det antages, at vægttabet øges ved indtagelsen af Unik Spirulina."

Forskellige udtræk af Unik Spirulina hæmmede desuden væksten af bakterier, gær og svampe.

Sikkerhed
Spirulina-planten er i sig selv uskadelig. En undersøgelse på rotter viste, at et højt indtag af spirulina ikke forårsagede vægttab eller symptomer på forgiftning blandt rotterne, og deres reproduktionsevner blev heller ikke påvirket af indtagelsen af planten.

Ikke desto mindre er der aspekter, som den enkelte forbruger skal være opmærksom på.

Når spirulina vokser på steder, hvor der anvendes gæret gødning fra dyreaffald, kan der forekomme smitte med farlige bakterier. Der er desuden generelt bekymring blandt forskere for, at spirulina kan koncentrere de radioaktive ioner, der findes i miljøet. Desuden kan andre former for blågrønne alger undertiden udskille giftige substanser eller indeholde kolera-bakterier.

Men den største bekymring ligger i spirulinas evne til at absorbere og koncentrere tungmetaller som f.eks. bly og kviksølv, hvis de findes i vækstmiljøet. En undersøgelse af spirulina fra flere forskellige voksesteder påviste et uacceptabelt højt indhold af disse giftige metaller. Men en anden undersøgelse af samme emne hævder, at ovennævnte undersøgelse anvendte en upålidelig metode til at analysere tungmetalindholdet og konkluderer, at man skal spise mere end 77 g dagligt af den mest forurenede spirulina for at nå op på et kviksølv- og blyindhold, der er skadeligt for organismen.

Men sidstenævnte undersøgelse hævder samtidig, at det ikke er klogt at indtage mere end 50 g spirulina pr. dag. Det skyldes, at planten indeholder store koncentrationer af nukleinsyre - en substans, der er i familie med DNA. Når disse omdannes ved stofskiftet, danner de urinsyre, som kan give podagra eller nyresten. Dette er naturligvis ekstra vigtigt at være opmærksom på, hvis man i forvejen lider af nyresten eller podagra.

Man har endnu ikke fastsat den tilladte dosis Unik Spirulina for gravide og ammende kvinder, små børn og personer, der lider af nyre- eller leversygdomme.

Referencer:
Lee RE. Psychology. 2. udgave. Cambridge: Cambridge University Press; 1989: 91.
Dillon JC, Phuc AP, Dubacq JP. Nutritional value of the alga spirulina. World Rev Nutr Diet. 1995;77:32-46.
Dagnelie P, van Staveren WA, van den Berg H. Vitamin B12 from algae appears not to be bioavailable. Am J Clin Nutr. 1991:53:695-697.
Facts and Comparisons. Spirulina Monograph. The Review of Natural Products. February 1998.
Becker EW, Jakober B, Luft D, et al. Clinical and biochemical evaluations of the alga Spirulina with regard to its application in the treatment of obesity. A double-blind cross-over study. Nutr Rep Int. 1986;33:565-574.
Merchant RE, Andre CA. A review of recent clinical trials of the nutritional supplement Chlorella pyrenoidosa in the treatment of fibromyalgia, hypertension, and ulcerative colitis. Altern Ther Health Med. 2001;7:79-80, 82-91.
Iwata K, Inayama T, Kato T. Effects of Spirulina platensis on plasma lipoprotein lipase activity in fructose-induced hyperlipidemic rats. J Nutr Sci Vitaminol. 1990;36:165-171.
González de Rivera C, Miranda-Zamora R, Diaz-Zagoya JC, et al. Preventive effect of Spirulina maxima on the fatty liver induced by a fructose-rich diet in the rat, a preliminary report. Life Sci. 1993;53:57-61.
Nakaya N, Homma Y, Goto Y. Cholesterol lowering effect of spirulina. Nutr Rep Int. 1988;37:1329-1337.
Schwartz J, Shklar G, Reid S, et al. Prevention of experimental oral cancer by extracts of Spirulina-Dunaliella algae. Nutr Cancer. 1988;11:127-134.
Mathew B, Sankaranarayanan R, Nair PP, et al. Evaluation of chemoprevention of oral cancer with Spirulina fusiformis. Nutr Cancer. 1995;24:197-202.
Mishima T, Murata J, Toyoshima M, et al. Inhibition of tumor invasion and metastasis by calcium spirulan (Ca-SP), a novel sulfated polysaccharide derived from a blue-green alga, Spirulina platensis. Clin Exp Metastasis. 1998;16:541-550.
Ayehunie S, Belay A, Baba TW, et al. Inhibition of HIV-1 replication by an aqueous extract of Spirulina platensis (Arthrospira platensis). J Acquir Immune Defic Syndr Hum Retrovirol. 1998;18:7-12.
Hayashi K, Hayashi T, Kojima I. A natural sulfated polysaccharide, calcium spirulan, isolated from Spirulina platensis: in vitro and ex vivo evaluation of anti-herpes simplex virus and anti-human immunodeficiency virus activities. AIDS Res Hum Retroviruses. 1996;12:1463-1471.
Qureshi MA, Ali RA. Spirulina platensis exposure enhances macrophage phagocytic function in cats. Immunopharmacol Immunotoxicol. 1996;18:457-463.
Qureshi MA, Garlich JD, Kidd MT. Dietary Spirulina platensis enhances humoral and cell-mediated immune functions in chickens. Immunopharmacol Immunotoxicol. 1996;18:465-476.
Hayashi O, Katoh T, Okuwaki Y. Enhancement of antibody production in mice by dietary Spirulina platensis. J Nutr Sci Vitaminol. 1994;40:431-441.
Kim HM, Lee EH, Cho HH, et al. Inhibitory effect of mast cell-mediated immediate-type allergic reactions in rats by spirulina. Biochem Pharmacol. 1998;55:1071-1076.
Yang HN, Lee EH, Cho HH, et al. Spirulina platensis inhibits anaphylactic reaction. Life Sci. 1997;61:1237-1244.
Torres-Durán PV, Miranda-Zamora R, Paredes-Carbajal MC, et al. Spirulina maxima prevents induction of fatty liver by carbon tetrachloride in the rat. Biochem Mol Biol Int. 1998;44:787-793.
Vadiraja BB, Gaikwad NW, Madyastha KM. Hepatoprotective effect of C-phycocyanin: protection for carbon tetrachloride and R-(+)-pulegone-mediated hepatotoxicity in rats. Biochem Biophys Res Commun. 1998;249:428-431.
Becker WE, Jakober B, Luft D, et al. Clinical and biochemical evaluations of the alga Spirulina with regard to its application in the treatment of obesity. A double-blind cross-over study. Nutr Rep Int. 1986;33:565-574.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012