Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Økologi-afgrøder er bedst for helbredet

Økologisk dyrkede bær og korn indeholder langt flere af de stoffer, der menes at beskytte mod hjertelidelser og kræft, viser amerikansk undersøgelse.

Jordbær, solbær og visse kornafgrøder, der er dyrket økologisk, beskytter måske bedre mod alvorlige sygdomme end almindeligt traditionelt dyrkede afgrøder.

Amerikanske forskere fra University of California har påvist, at indholdet af de såkaldte polyfenoler er op til 58 procent højere i økologiske produkter end i de produkter, der er avlet konventionelt - hvilket vil sige med brug af sprøjtemidler og kunstgødning. Polyfenoler virker som antioxidanter, der menes at kunne beskytte mod bl.a. hjertelidelser og kræft.

Det er også indholdet af polyfenoler, der har fået forskere til at foreslå, at nydelsesmidler som the, rødvin og chokolade kan have en gavnlig effekt på vores sundhed.

Indholdet af polyfenolerne nævnes endvidere som en årsag til, at frugt og grønt er så sundt, at myndighederne anbefaler os at spise 600 gram om dagen.

»Vi ved, at polyfenoler er gavnlige, men vi ved ikke hvilke typer af polyfenoler og hvor meget, man skal have af dem,« siger professor Alyson Mitchell fra det californiske universitet til Reuters Bureau i en kommentar til undersøgelsen. Meget taler for hypotesen om, at visse polyfenoler ser ud til at kunne bremse de processer i kroppens celler, der fører til hjertelidelser, kræft eller sygdomme i centralnervesystemet. Men det understreges også, at der foreløbig ikke er særlig megen dokumentation på bordet.

Alyson Mitchell mener også, at hendes undersøgelser først og fremmest åbner døren for yderligere forskning på området.

Men ifølge danske kilder, hænger pengene til formålet ikke på træerne. Investorerne står ikke i kø for at betale for forskning, der ikke rummer udsigt til produktion af medicin, der kan tjenes penge på, lyder vurderingen.

Knapheden på undersøgelser er også en af årsagerne til, at de danske eksperter på fødevare- og sundhedsområdet tøver med at dømme de økologiske fødevarer sundere i al almindelighed.

I et omfattende litteraturstudium over økologiske varers sundhed, offentliggjort af Forskningsinstitut for Human Ernæring i 2001, ledte forskerne efter beviser på, at de økologiske varer er sundere. Men de konkluderede, at den foreliggende dokumentation ikke var stærk nok til at føre beviserne.

Øko-køer giver flest vitaminer i mælken
Gennem de senere år er malkekøerne blevet presset til at yde mere og mere, og det er også gået ud over vitaminindholdet. Blandt andet er indholdet af E-vitamin dalende, en antioxidant, der er med til at give mælken holdbarhed. Problemet er størst, når køerne får meget kraftfoder. Vil man sikre sig det højeste indhold af vitaminer i mælken, skal man derfor drikke mælk fra køer, der går på græs, for eksempel de økologiske.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012