Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

DGL Lakrids og mavesår

Lakridsplanten hører til ærtefamilien og har siden de ældste tider været brugt som både levnedsmiddel og medicin. I den kinesiske urtelære er lakrids en ingrediens i næsten alle urteblandinger. Formålet med at bruge lakrids har traditionelt været at "harmonisere" blandingerne.

Lakridsroden indeholder forskellige aktive ingredienser. Den mest analyserede er glycyrrhizin, som har vist sig at indeholde anti-inflammatoriske, hostelindrende, anti-virale, korticosteroid-forøgende og østrogen- og aldosteron-lignende aktiviteter.

Det naturlige hormon aldosteron kan forårsage væskeretension (ophobning), forhøjet blodtryk og kaliumtab. Glycyrrhizin kan have lignende virkninger. For at undgå dette har man i Natur-Drogeriets DGL Lakrids kapsler fjernet glycyrrhizin fra lakrids og således frembragt et langt mere sikkert produkt, der benævnes deglycyrrhizineret lakrids eller DGL.

Det er dog ikke sikkert, at DGL besidder alle de samme gavnlige virkninger som hel lakrids. Ifølge Peter d’Adamos bog Lev efter din blodtype er præparatet særligt velegnet for mennesker af 0-typen

Brugen af DGL Lakrids kapsler sammenlignet med et standard medikament er et klassisk eksempel på at behandle den underliggende årsag til en sygdom i stedet for blot at blokere et symptom, i dette tilfælde med syrebindende midler og/eller midler der blokerer udskillelsen af mavesyre.

De fleste mennesker får nemlig ikke mavesår på grund af en overudskillelse af syre. Årsagen er oftest, at der sker skader på slimhinden i mavesækken. Syrebindende og syreblokerende midler kan bremse symptomerne og give en midlertidig bedring, men de angriber ikke den egentlige årsag. Det gør derimod DGL Lakrids ved at fremskynde en virkelig heling.

Frem for at hæmme frisættelsen af syre stimulerer DGL Lakrids de normale forsvarsmekanismer, der forhindrer sårdannelse. Især forhindrer DGL Lakrids væksten af bakterien Heliobakter pylori i reagensglasundersøgelser, forbedrer både kvantitet og kvalitet af de beskyttende substanser, der beklæder fordøjelseskanalen, samt øger levetiden af dens celler og forbedrer blodtilførslen til dens slimhinder.

Talrige undersøgelser har igennem årene vist, at DGL Lakrids er et effektivt præparat mod mavesår. F.eks. behandlede man i en undersøgelse 33 mavesårspatienter med enten DGL Lakrids eller et placebo igennem én måned. Da undersøgelsen blev afsluttet, var der en signifikant større reduktion i størrelsen af mavesår i DGL Lakrids-gruppen (78%) end i placebo-gruppen (34%). Komplet helbredelse fandt i DGL Lakrids gruppen sted i 44% af tilfældene, men kun i 6% af tilfældene i placebo-gruppen. DGL Lakrids er til forskel fra syntetiske mavesårspræparater helt uden risiko for bivirkninger og langt billigere end disse.

PS.: Ugeskrift for Læger gav d. 26. august 1985 oplysninger, som siden er blevet ignoreret, vel nok fordi det hverken kan patenteres eller øge indtjeningen:

Lakridsekstrakt, hvorfra glykyrizin er fjernet, kan anvendes ved behandlingen af mavesår og er da fundet lige så effektivt som cimetidin med hensyn til helingsfrekvens. Fjernes glykyrizin ikke fra lakridsekstraktet, får nogle få patienter vand- og saltophobning.

Hamill J. J.: Management of reflux oesophagitis. Practitioner 1983; 227: 637-9.
Mooreville M,
 Fritz R. W.: Mulholland S. G.: Enhancement of the bladder defense mechanism by an exogenous agent. J Urol
1983; 130: 607-9.

Steffen Thirstrup, overlæge i Lægemiddelstyrelsen ser ingen tegn på, at der skulle dukke nye, skånsommere smertestillende medicintyper op på markedet inden for en nær tidshorisont.

»Desværre skabte den kraftige markedsføring af COX-2-hæmmerne en forhåbning om en ny slags 'super-NSAID' med færre bivirkninger. Men forhåbningen blev altså ikke indfriet. Vi skal dog lige huske på, at COX-2-hæmmere fortrinsvist skulle anvendes til en lille udvalgt patientgruppe, nemlig dem, der enten tidligere har haft mavesår eller har en øget risiko for at få det. Men for dem er der altså heller intet lys for enden af i tunnellen foreløbig,« konstaterer han i Dagens Medicin d. 27. januar 2006.

Natur-Drogeriets DGL Lakrids 90 kapsler (400 mg) forhandles af matas og helsekostforretninger samt af nogle apoteker.

Referencer:
1. Pompei R, Pani A, Flore O, et al. Antiviral activity of glycyrrhizic acid. Experientia. 1980;36:304.
2. Mitscher LA, Park YH, Clark D, et al. Antimicrobial agents from higher plants. Antimicrobial isoflavanoids and related substances from Glycyrrhiza glabra L. var. typica. J Nat Prod. 1980;43:259–269.
3. Chandler RF. Licorice, more than just a flavour. Can Pharm J. 1985;118:421–424.
4. van Marle J, Aarsen PN, Lind A, et al. Deglycyrrhizinised liquorice (DGL) and the renewal of rat stomach epithelium. Eur J Pharmacol. 1981;72:219–225.
5. Schulz V, Hansel R, Tyler VE. Rational Phytotherapy: A Physicians' Guide to Herbal Medicine. 3rd ed. Berlin, Germany: Springer-Verlag; 1998:185.
6. Rees WD, Rhodes J, Wright JE, et al. Effect of deglycyrrhizinated liquorice on gastric mucosal damage by aspirin. Scand J Gastroenterol. 1979;14:605–607.
7. Morgan AG, Pacsoo C, McAdam WA. Maintenance therapy: a two year comparison between Caved-S and cimetidine treatment in the prevention of symptomatic gastric ulcer recurrence. Gut. 1985;26:599–602.
8. Kassir ZA. Endoscopic controlled trial of four drug regimens in the treatment of chronic duodenal ulceration. Ir Med J. 1985;78:153–156.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012