Folkesundhed

Træt altid? Et advarselstegn!

Hvornår bliver træthed til en sygdom?

Træthed i løbet af dagen bør tages alvorligt, når det har stået på i mere end fire uger sammenlagt. Der er grund til bekymring, hvis man til enhver tid kan lægge sig ned og sove, hvorimod det at tage en middagslur er ganske normalt – og gavnligt for os alle.

Hvis man altid føler sig træt, bør man i første omgang gå til læge eller til en naturlæge/alternativ behandler med forstand på ernæringsmæssige spørgsmål, og lad hende eller ham hjælpe. De kan undersøge flere mulige årsager lidt nærmere.

  • Det kan dreje sig om følgerne af en infektion – kroppen sover sig sund ved at regulere immunforsvaret i søvne.
  • Det kan være tegn på allergi eller søvnapø, som giver utilstrækkelig tilførsel af ilt til hjernen.
  • Der kan være tale om en dårligt fungerende skjoldbruskkirtel.
  • Træthed i løbet af dagen kan have mentale årsager, fx en skjult depression.

Træthed hos ældre kan være et tegn på truende svækkelse. Når ellers velfungerende ældre mennesker føler sig trætte ved daglig færden, kan det være et tegn på, at en alvorlig svækkelse er ved at indtræde. I mange tilfælde kan træthed være en stærkere markør for, »at der er noget i vejen« end diagnose på en alvorlig sygdom ved en lægeundersøgelse.

Det er en af hovedkonklusionerne i en doktordisputats af lektor Kirsten Avlund fra Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet. Disputatsen bygger på tre store undersøgelser af gamle mennesker i Danmark, Sverige og Finland. “Træthed kan være et tegn på sygdom, som i de tidlige stadier ikke altid kan opfanges ved en lægeundersøgelse. Men trætheden kan også være en konsekvens af aldersrelaterede fysiologiske og biologiske ændringer, som ikke skyldes sygdom, fx i muskel- og hjertefunktion”, siger Kirsten Avlund, der er ergoterapeut og ph.d., i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet.

Læs også
Kroppens advarselssignaler
De 28 vigtigste advarselstegn
Multivitaminer påvirker dit humør og dit velbefindende
Markører for træthedssyndrom
Magnesium og zink kan gavne ved kronisk træthedssyndrom
Sådan tester du din skjoldbruskkirtel
Hvorfor kan man ikke sove, hvis man er sulten?