Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

D-vitamin kan forebygge schizofreni

Til den voksende liste over gode egenskaber ved D-vitamin har australske forskere nu føjet, at D-vitamintilskud tidligt i livet kan være med til at forhindre, at voksne mænd udvikler schizofreni.

Forskere fra Queensland Centre for Schizophrenia Research Australia hævder, at såvel regelmæssige som uregelmæssige tilskud af D-vitamin i et drengebarns første leveår kan være med til at nedsætte risikoen for, at personen udvikler schizofreni senere i livet. For kvinders vedkommende har man ikke kunnet påvise nogen sammenhæng.

NB: Natur-Drogeriets D-vitamin præparater er af Ugeskrift for Læger (22. juni 2009) blevet anbefalet som Danmarks billigste.

D-vitamin - der også går under navnet "solskinsvitaminet - produceres af huden, når den udsættes for sollys. Det har længe været en kendt sag, at D-vitamin spiller en altafgørende rolle for knoglestofskiftet, og forskere over hele verden er nu i fuld gang med at undersøge vitaminets øvrige potentielle egenskaber.

En undersøgelse har for nylig fundet en sammenhæng mellem moderens indtag af D-vitamin under graviditeten og en reduceret risiko for, at barnet efter fødslen udvikler diabetes type I, som skyldes en autoimmunreaktion. Og forskere har så sent som i sidste måned offentliggjort resultater, der viser, at kvinder, som får D-vitamintilskud som en del af en multivitamintablet, har 40% lavere risiko for at udvikle multipel sclerose i forhold til kvinder, der ikke tager nogen form for tilskud.

For at belyse den rolle, som vitaminet menes at spille i kampen for at reducere risikoen for schizofreni, undersøgte forskerne en gruppe mænd og kvinder fra det nordlige Finland født i 1966 (n=9114). I løbet af disse personers første leveår havde man indsamlet data - bl.a. om hyppighed og mængde af tilført D-vitamin.

Man målte nu på primær schizofreni, psykotiske lidelser udover schizofreni og ikke-psykotiske lidelser, som var blevet diagnosticeret i 31-årsalderen.

"Hos mændene viste det sig, at et indtag på mindst 2.000 I.E. D-vitamin gav en reduceret risiko for schizofreni (RR=0,23, 95% CI 0,06-0,95) sammenlignet med lavere doser", siger de australske forskere og tilføjer, at for kvindernes vedkommende var der "ingen signifikant sammenhæng" mellem schizofrenitilfælde og hyppighed eller dosis af D-vitamintilskuddet.

"D-vitamintilskud i løbet af det første leveår har en sammenhæng med en nedsat risiko for at udvikle schizofreni hos voksne mænd. Så kan man forebygge D-vitaminmangel tidligt i barnets liv, kan man formentlig reducere antallet af tilfælde af schizofreni", konkluderer forskerne under ledelse af John McGrath.

Den samlede rapport er offentliggjort i april 2004-udgaven af Schizophrenic Research under titlen "Vitamin D supplementation during the first year of life and risk of schizophrenia: a Finnish birth cohort study, J. McGrath, K. Saari, H. Hakko, J. Jokelainen, P. Jones, M. R. Järvelin, D. Chant og M. Isohanni.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012