Godt at vide

Japan – det sundeste land i verden!

Japanerne kan takket være soja og andre næringsstoffer forvente at leve længere end alle andre. Og en japaners risiko for at udvikle en kræftsygdom ligger langt under gennemsnittet.

Sundhed

Her er Japan topscorer! Kvinder bliver i gennemsnit 84 år gamle, mænd 78 år. Kun 30 ud af hver 100.000 japanere dør af hjerte-/karsygdomme (verdensgennemsnittet ligger på 87). Og også antallet af dødsfald som følge af brystkræft ligger med 8,6 ud af hver 100.000 langt under normen (21,5). Hver japaners sundhed koster årligt ca. 18.500 kr.

Ernæring

Japanerne spiser i gennemsnit 2.790 kalorier. Kun 20 % af befolkningen er overvægtige – sammenlignet med over 50 % i fx Tyskland. Og det er der faktisk ikke noget at sige til, for det japanske køkken er med en fedtandel på 58 gram pr. dag det fedtfattigste i verden. Det, der sættes på bordet, er koncentreret energi:

  • Alger: Den grønne havvækst indeholder flere hundrede enzymer, vitaminer, mineraler og sporelementer og overgår dermed næsten alle former for grønsager i sundhed. Alger styrker immunforsvaret og hjernens ydeevne og forbedrer iltforsyningen til hele organismen.
  • Soja: Denne bønne har det hele! Den strutter af jern, magnesium, fosfor, calcium og fibre. Det lave antal bryst- og prostatakræftsygdomme i Japan tilskrives de plantehormoner (phytoøstrogener), som findes i soja. Soja er en af de mest proteinrige planter og mætter derfor ekstra meget.
  • Ris: Specielt naturris indeholder masser af fibre, mineraler og sporstoffer. Ris indeholder E-, B1-, B2- og B6-vitamin, samt niacin. Desuden understøtter ris stofskiftet.
  • Shiitake-svampe: Vidunderet blandt svampe! Svampene sænker blodtrykket og kolesteroltallet. Desuden har undersøgelser vist, at shiitake-svampene indeholder stofferne lentinan og polysakkarid KS-2. Begge er multisukkerstoffer, som styrker kroppens egne forsvarsmekanismer.
  • Grøn te: Medvirker til at forebygge kræft! Sekundære plantestoffer, bl.a. flavonoidet epigallokatechin-gallat, hæfter sig ifølge undersøgelser specifikt på kræftceller og kan dermed bremse svulsters udvikling og vækst. Dette gælder fremfor alt lunge-, bryst- og prostatakræft.

Læs også
Japanere lever længere (og sundere)
Alger – mikroskopiske organismer med masser af næring
Soja og kål til dit sunde liv
Sandheden om grøn te
Nøglen til sundhed ligger i tarmen