Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Sojaprotein nedsætter også risikoen for hjertesygdom hos mænd

Mænd med stor risiko for at udvikle hjertesygdom kunne med fordel overveje at gøre sojaprotein til en del af deres daglige kost, siger forskere.

I en nyligt offentliggjort undersøgelse af midaldrende mænd i Skotland viste det sig, at den gruppe mænd, som indtog 20 g sojaprotein og 80 mg isoflavoner i fem uger, i betydelig grad kunne sænke både kolesteroltallet og blodtrykket. Skotland har et af verdens højeste antal dødsfald som følge af sygdomme i hjertets kranspulsårer - og man mener, at det skyldes et stort antal rygere, dårlig kost og fattigdom.

Virkningen af sojaprotein er ofte blevet testet på kvinder. Det nye, randomiserede, dobbeltblind forsøg, som blev offentliggjort i februar-udgaven af Journal of the American College of Nutrition (23(1):85-91), omfattede 61 mænd i alderen 45-59 år fra Isle of Lewis og Isle of Harris i Skotland.

Alle deltagende mænd havde forhøjet blodtryk og/eller for højt kolesteroltal.

En gruppe af mændene fik en sojaproteinholdig kost, mens resten fik et placebopræparat indeholdende olivenolie. I sojagruppen kunne man konstatere betydelige fald i både det systoliske og det diastoliske blodtryk, samt en reduktion af det totale kolesteroltal og LDL-kolesteroltallet.

Man kunne ikke påvise samme ændringer blandt deltagerne i den gruppe, der fik olivenolie, men dog så man en forøgelse af HDL-kolesteroltallet (det "gode" kolesterol).

European Society of Cardiology, som advokerer for en fælles-europæisk indsats mod det voksende antal hjertesygdomstilfælde, har udtalt, at det irske EU-formandskab har taget udfordringen op ved at sætte forebyggelse og behandling af hjertesygdomme øverst på sundhedsdagsordenen.

Læs også:
Isoflavon Soja
Isoflavoner har en gavnlig indvirkning på knogletætheden
Isoflavon Sojas helseegenskaber er bevist
Isoflavon Soja og et sundt bryst
Isoflavon Soja - mere info
Isoflavon: knogletæthed og soja-isoflavoner
Når overgangsalderen spiller én et puds
Soja kan være det nye håb for diabetikere
Hormonbehandling: Er det farligt?
Isoflavon og lignan - naturlig kræftforebyggelse
Isoflavon Soja er også kolesterolsænkende
Knogleskørhed - forebyggelse og behandling
Isoflavon fra soja
Lecithin - opskrifter til fødevareindustrien

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012