Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Advarsel mod gift i fisk

De fisk danskerne spiser indeholder rester af DDT, PCB, dioxiner og toxaphen. Stofferne kan fremkalde kræft, ændre den hormonelle balance, nedsætte immunforsvaret, påvirke nervesystemet eller være allergifremmende.

Flere og flere danskere spiser fisk. Men langt den overvejende del af de fisk, danskerne spiser, indeholder rester efter den kemiske industri. I 75 procent af alle fisk er der fundet DDT, mens man mener, at toxaphen findes i samtlige spisefisk i en eller anden form. Stofferne er af en type, der er langsomt nedbrydelige, og som ophober sig i fedtvæv. Derfor er fundene størst i ål, sild og andre fede fisk. Pesticidresterne opkoncentreres i menneskers fedtvæv og frigøres i blandt andet modermælk, hvor de overføres til spædbarnet.

Professor i økologi ved Danmarks Tekniske Universitet Finn Bro Rasmussen er bekymret over giftresterne i spisefiskene.

"Vi er ude i et uoverskueligt problem. Man taler hele tiden om giftstoffernes toksiske virkning, men ikke den hormonelle. For de giftrester vi finder i fiskene, er alle i den kategori af stoffer, der går ind og påvirker vores hormonbalance. Og når vi skal fastsætte grænser for, hvad mennesker kan tåle, før deres hormonelle balance bliver påvirket, så må vi konstatere, at vi er på herrens mark. Vi ved det simpelthen ikke. Men holder teorierne om mænds nedsatte forplantningsevne stik, så er vi ikke kommet langt nok i vores kamp mod giftstofferne", siger Finn Bro Rasmussen.

Veterinær og Fødevaredirektoratet opfordrer befolkningen til ikke at spise mere end 30 gram fisk om dagen. Samtidig skal man variere den fisk, der spises.

"Veterinær og Fødevaredirektoratet har fastsat en grænse for at imødekomme de farlige gift-virkninger fra DDT, PCB og dioxin. Men det giver ingen garanti for, at man ikke får en hormonel forandring, hvis man holder sig til den anbefalede indtagelse. Og i øvrigt er grænsen en gennemsnitsværdi, for på Bornholm og i andre fiskersamfund spiser befolkningen op til 120 gram fisk dagligt", siger Finn Bro Rasmussen.

Finn Bro Rasmussen har det dårligt med fundet af sprøjtegiften toxaphen i spisefisk. Indtil for to år siden var det ikke muligt rent teknisk at isolere stoffet, som forskerne i dag er i fuld gang med at undersøge farligheden af.

"Det nyeste stof, man har lokaliseret i fisk, toxaphen, det ved man slet ikke hvor farligt er. Toxaphen er nemlig dårligt undersøgt, og man ved ikke noget om nedre eller øvre grænseværdier. Det er livets realitet, at vi bare har ladet de kemiske stoffer producere og så efter nogle år fundet ud af, at de er giftige, hvorefter vi så prøver at forbyde dem", siger Finn Bro Rasmussen.

I dag er DDT og toxaphen forbudt i den vestlige verden. Men i u-landene bruges der stadig store mængder af de farlige sprøjtegifte.

"Vi ved, at toxaphen kan give kræft i lever og skjoldbruskkirtler. Det kan skade nervesystemet og immunforsvaret. Samtidig overføres toxaphen til spædbørn via modermælken, fordi det ophobes i fedtvævet og udskilles i mælken", siger John Christian Larsen. Han er afdelingsforstander ved Toksikologisk Afdeling under Veterinær- og Fødevaredirektoratet

" Men, hvor meget eller hvor lidt af stoffet, der skal til for at give skadelige virkninger, ved vi ikke. Det skyldes simpelthen, at vi ikke har baggrundsmateriale nok til at kunne vurdere risikoen", siger John Christian Larsen.

Fakta om DDT og toxaphen
DDT’ens opfinder Paul Müller fik i 1948 nobelprisen for sin opfindelse. Insektgiften har siden anden verdenskrig været brugt til luse-og loppemiddel og til bekæmpelse af træborende biller i gran- og frugtplantager. DDT ophobes og koncentreres gennem fødekæden. DDT blev forbudt i 1984 i Danmark.

Toxaphen blev tidligere brugt i USA som insektgift i bomuldindustrien. I dag bruges det i u-landene, Østeuropa og Rusland. Stoffet er svært at lokalisere, men toxaphen blev for nylig opdaget i fisk via forfinede målemetoder. Ingen kender stoffets farlighed til bunds. Toxaphen har en kræftfremkaldende effekt på lever og skjoldbruskkirtler. Toxaphen påvirker nervesystemet og den hormonelle balance. Forskerne har mistanke om, at børns nervesystem er særligt udsatte over på stoffets indvirkning.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012