Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Undgå osteoporose - spis kisel!

Måske for mange læger en provokerende overskrift. Efter at have fulgt erfaringerne i dagbladene kan jeg jo læse, at mange både kvinder og mænd får osteoporose trods calciumtilskud med D-vitaminer!

Jeg faldt over bogen »Det selvhelbredende menneske«, skrevet af ph.d. i immunologi Suranna Ehdin fra Lunds Universitet, der også har forsket ved Scripps Institute i La Jolla, San Diego fra 1989 til 1992.

Suranna Ehdin skriver om kisel: Kisel er et meget vigtigt mineral, der anvendes ved knogledannelsen, ved kollagenets tredimensionale struktur, hudens og blodkarvæggenes elasticitet samt ved heling af sår! Yderligere skriver hun, at kisel som mineral er meget vigtigt for knogledannelsen, eftersom den højeste kiselkoncentration findes der, hvor den voksende knogle bliver hård af det indvandrende calcium. Kisel har netop den evne til at dirigere calcium hen til det sted i kroppen, hvor der er mest brug for det. Derfor er det meget vigtigt at tage kisel samtidig med, at man tager calciumtilskud! Desuden mindskes vævenes indhold af kisel altid lige inden et calciumtab med efterfølgende knogleskørhed. Kiselmolekylerne forlader skelettet, inden calciumet forsvinder.

De højeste koncentrationer af kisel finder man i huden, i håret og i aorta. Der findes også meget i kollagenen, og derfor er kisel vigtigt for opretholdelsen af hudens elasticitet og for at forhindre tur hud og for tidlige rynker.

Til sårlægning og reparation af skader på ledbånd, brusk og sener er kisel også nødvendig. Hos forsøgsdyr har man konstateret, at mangel på kisel medfører mindsket elasticitet i blodkarrenes vægge. Ved åreforkalkning har man registreret en mindskning af kiselindholdet i blodkarrenes vægge.

Her omtaler Susanna Ehdin, at en finsk undersøgelse har konkluderet, at der var sammenhæng mellem lavere niveauer af kisel i drikkevandet og en højere frekvens af hjertekar-sygdomme!

Yderligere står der, at der ikke findes nogen officielle anbefalede dagsdoser for kisel, og det skyldes sandsynligvis, at kisel efter ilt er det mest forekommende stof på jorden.

Hvor findes så kisel? Korn, der bliver malet, mister 98% af sit oprindelige kiselindhold. De bedste kiselkilder er: råris, sojabønner, karse (stort kiselindhold), bladgrøntsager, alger, rødbeder, peberfrugter og hele korn. Desuden kan man i Matas købe kisel i pulverform, som er ganske udmærket.

Lærer, fysioterapeutstuderende Kirsten Juel Grand, Vanløse.

Litteratur:
Ehdin S. Det selvhelbredende menneske. København: Aschehougs Forlag, 2003.

Svar:

Kisel er identisk med silicium, der er et grundstof (Si) og udgør 25,7% af jordskorpen rent vægtmæssigt. Det findes i sand, flint, kvarts, krystal, ametyst, agat, asbest, ler og glimmer. Det daglige indtag af silicium i den vestlige verden er 20-50 mg/dag. Det er lavere hos yngre kvinder (24±12 mg/dag) end hos yngre mænd (37±23 mg/dag) og aftager med alderen (0, 1 mg pr. år). Hovedkilderne er kornprodukter (morgenmadsprodukter, brød, øl), frugter og grøntsager (bananer, rosiner, bønner, linser) og ubehandlet drikkevand. Plantesilikater omdannes i tarmen til let absorberhar orthosalicylsyre (Si(OH)4), der let absorberes.

Dyreeksperimentelle undersøgelser har vist, at Si-mangel hæmmer den skeletale udvikling med suboptimal dannelse af ekstracellulær matrix og knoglemineral. Fysiologiske koncentrationer af orthosalicylsyre stimulerer humane osteoblastlignende cellers sekretion af type 1-kollagen og andre markører for cellemodning og knogledannelse og fremmer dannelsen af krydsbindinger i kollagen og glukosaminglykaner. Et tilskud af Si beskytter hos rotter mod osteopeni i columna og femur som følge af ovariektomi. Histomorfometriske undersøgelser af trabekulær knoglevæv viser, at Si-tilskud reducerer den osteoklastbeklædte overflade og antallet af osteoklaster med henholdsvis 31% og 20%, medens knogleformationen og mineralisationen øges med 20% tydende på en kombineret antiresorptiv og anabol effekt.

En nylig tværsnitsundersøgelse baseret på Framingham fødselskohorten omfattende 1.251 mænd og 1.596 præ- og postmenopausale kvinder i alderen 30-87 år har undersøgt relationerne mellem kostsilicium og regionalt knoglemineralindhold (BMD). Resultaterne blev justeret for en række andre variabler relateret til kost, fysisk aktivitet og anden medicin. Si-indtaget korrelerede positivt til BMD i fire hofteregioner hos både mænd og præmenopausale kvinder, men ikke hos postmenopausale kvinder. Der fandtes ingen korrelation til lumbal BMD. En kategorisk analyse viste op til 10% forskel i hofte-BMD mellem de højeste kvartiler for siliciumindtag (>40 mg Si/dag) og de laveste (<14 mg Si/dag). Denne analyse viste også en signifikant association til lumbal BMD hos mænd. Noget af den positive effekt på BMD associeret til et moderat alkoholindtag kunne tilskrives Si-indtaget fra øl. Der foreligger ikke aktuelt randomiserede interventionsstudier, der nærmere kan belyse kausalitetsspørgsmålet eller virkningsmekanismer. Der er ligeledes ingen frakturstudier. Det er derfor for tidligt at drage konklusionen, at et højt siliciumindtag beskytter mod osteoporose og osteoporotiske frakturer. Fremtiden må vise, om Si får en plads i forebyggelsen af osteoporotiske frakturer.

Professor Leif Mosekilde, Medicinsk Endokrinologisk Afdeling C, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus.

Litteratur:
Jugdaohsingh R, Tucker KL, Qiao N et al. Dietary silicon intake is positively associated with bone mineral density in men and premenopausal women of the Framingham Offspring cohort. J Bone Miner Res 2004;19:297-307.
Schwartz K, Milne DB. Growth promoting effects of silicon in rats. Nature 1972;239:333-4.
Carlisle EM. Silicon-an essential element for the chick. Science 1972;178:619-21.
Rico H, Callego-Lago JL. Hernández ER et al. Effect of silicon supplement on osteopenia induced by ovanectomy in rats. Calcif Tissue Int 2000;66:53.
Hoft M. de Pollak C, Modrowski D el al. Short term effects of organic silicon on trabecular bone in mature ovariectomized rats. Calcif Tissue Int 1993:53.174-9.

Kilde: Ugeskrift for Læger, 6. september 2004

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012