Æteriske olier Godt at vide

Tetræolie er ikke terpentin!

Tetræolie bliver med jævne mellemrum udsat for nogle grove beskyldninger. Det skulle være nærmest livsfarligt at benytte dem, og man skal i det hele taget være forsigtig med alt, hvad der hedder naturprodukter. Baggrunden for beskyldningerne beror på misforståelser, en sammenblanding og forveksling af kemiske begreber som terpener og terpentin. Ordene er afledt af navnet for terpentin-pistacia træet, fra hvilket man i oldtidens Grækenland udvandt en flydende balsam.

Definition af begreberne

For at få styr på begreberne er man nødt til at se på de enkelte komponenter:

  • Terpener
  • Tetræolie (Melaleuca alternifolia)
  • vegetabilsk terpetin
  • mineralsk terpentin.

Hvad er terpener?

Terpener er betegnelse for en stor gruppe af flygtige, organiske stoffer, som findes vidt udbredt som naturlige planteindholdsstoffer. Fx indeholder almindelige krydderiplanter som pebermynte, rosmarin og timian flygtige olier (æteriske olier), hvor nogle få terpener udgør størsteparten af olierne.

De almindeligste terpener forekommer, ofte i små mængder, i de flygtige olier. Ligeledes indeholder mange af de planter, der anvendes i folkemedicinen, flygtige olier. Olierne udvindes til brug i parfumer, til aroma- og smagsstoffer, til brug i lægemiddelindustrien og til renfremstilling af de enkelte terpener. Traditionelt har de æteriske olier bl.a. været anvendt for deres bakterie- og betændelseshæmmende, slimløsnende, muskelafslappende og beroligende virkning. Mange videnskabelige undersøgelser har eftervist, at æteriske olier meget ofte har den eller de virkninger, som man har angivet i folkemedicinen. Videnskabelige undersøgelser har også vist, at visse terpener er slimhindeirriterende eller kan give anledning til allergiske reaktioner og nyreskader.

Hvad er tetræolie?

Tetræolie er en æterisk olie, der udvindes ved vanddampdestillation af blade og grenspidser fra det australske tetræ med det videnskabelige navn Melaleuca alternifolia. Bladene indeholder ca. 2 % æterisk olie, som består af omkring 100 forskellige stoffer, de fleste i ganske små mængder.

Tetræolie har traditionelt været anvendt ved ondt i halsen, betændte mandler, forkølelsessygdomme og slimhindeinfektioner. Udvortes anvendes olien ved hudinfektioner, neglesvamp og insektstik. Den antibakterielle virkning blev påvist i et videnskabeligt forsøg allerede i 1923.

Hvad er vegetabilsk terpentin?

Vegetabilsk terpentin (terpentinolie) fås fra forskellige arter af fyrretræer. Ved indsnit i stammen udvindes en harpiksholdig olie, som renses og destilleres. Det rensede produkt indeholder ca. 70 % harpikssyrer og 30 % æterisk olie, hvor monoterpenerne alfa- og betapinen udgør ca. 60-90 %. Vegetabilsk terpentin bruges bl.a. som et organisk opløsningsmiddel i lakker og maling. Nogle af de monoterpener, der indgår i vegetabilsk terpentin, er allergifremkaldende. Dampene er irriterende for hud, øjne, slimhinder og luftveje og kan give nyreskader ved indånding gennem længere tid.

Hvad er mineralsk terpentin?

Mineralsk terpentin er en af benzinfraktionerne ved destillation af jordolie. Mineralsk terpentin er et organisk opløsningsmiddel og består af en blanding af mange forskellige stoffer, hvoraf langt de fleste er meget sundhedsskadelige. Dampene er irriterende for øjne og luftveje og kan ved indånding i længere tid give hjerneskader. Flere af stofferne er kræftfremkaldende. Disse stoffer findes ikke i tetræolie.

Konklusion

Hvad kan der konkluderes om sammenligningen mellem tetræolie og terpentin? Oprindelsen af mineralsk terpentin er helt forskellig fra oprindelsen af vegetabilsk terpentin og tetræolie (Melaleuca alternifolia). Mineralsk terpentin indeholder en række sundhedsskadelige carbonhydrider, som ikke forekommer i tetræolie.

Både tetræolie og vegetabilsk terpentin er planteprodukter med indhold af æteriske olier, der består af en række terpener. Hovedindholdsstofferne i de to olier er dog vidt forskellige. Kun nogle få af de terpener, der findes i ganske små mængder i tetræolie, forekommer også i vegetabilsk terpentin. For virkningen af tetræolie er de uden betydning på grund af den ringe mængde, de udgør, og olien er ikke fundet skadelig, selv efter længere tids anvendelse.

Sammenligningen af terpentin og tetræolie (Melaleuca alternifolia) må siges at være irrelevant.

Læs også
Tetræolie – et must i dit husapotek
Tetræolie til alle formål
Tetræolie mod lus
Tetræolie dræber husstøvmider
Tape tager vorterne
Hjemmelavede desinfektionsmidler
Hvordan bruges de æteriske planteolier?

Kilde
Cand. pharm. et scient. Karen Christensen