Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Næringsstoffer, der er med til at sikre dig sunde led

Et af de mest omtalte naturlige midler til behandling af slidgigt er glucosaminsulfat. Et schweizisk forsøg har vist, at stoffet var lige så effektivt til at mindske stivhed og smerter som ibuprofen, men uden at have sidstnævnte stofs negative bivirkninger (International Journal of Tissue Reaction, 1922, bind 14). Da portugisiske forskere testede glucosamin på flere end 1.200 ledegigt-patienter, fandt de frem til, at ikke blot blev smerterne mindre og bevægeligheden større, men resultaterne holdt sig i 6-12 uger, efter at forsøgspersonerne var stoppet med indtagelsen af glucosamin (Pharmatherapeutica, 1982, bind 3).

Disse resultater er gode nyheder, eftersom lang tids brug af NSAID-præparater som ibuprofen og naproxen synes at kunne medvirke til en gradvis nedbrydning af de slidgigtramte led (Lancet, 1985, 6. juli). Glucosamin har derimod ved laboratorieforsøg vist sig at kunne fremme produktionen af bruskvæv.

Bevægeapparatet
Chondro-Lenk, et naturligt næringskoncentrat, aflejres i knoglerne og er en vigtig del af bindevævet. Chondro-Lenk er også en vigtig del af bruskvævet og hjælper i den forbindelse med til at styrke bindevævet. Desuden har det en opbyggende virkning på ødelagt bruskvæv.

  • Block W. Chondroitin & glucosamin: new forms stand up to arthritis. Life Enhancement. Maj 1999:4-12.

Chondro-Lenk bruges i behandlingen af gigtsygdomme

  • Bucsi, L., et al. Efficacy and tolerability of oral chondroitin sulfate as a symptomatic slow-acting drug for osteoarthritis in the treatment of knee osteoarthritis. Osteoarthritis Cartilage. 6. maj 1998 (Supplement A):31-36.

Denne undersøgelse omfattede 80 patienter med osteoarthritis i knæet. Efter seks måneder med en daglig dosis på 800 mg Chondro-Lenk kunne patienterne melde om færre smerter i leddene. Den tid, hver patient skulle bruge på at gå 20 meter, var efter forsøgsperioden betydeligt kortere hos de patienter, der havde fået Chondro-Lenk.

  • Conrozier, T. Anti-arthrosis treatments: efficacy and tolerance of chondroitin sulfates. Presse Med. 27(36):1862-1865, 1998.

Frie radikaler - de samme skurke, som har skylden for, at vi ældes, udvikler kræftsygdomme og får hjerteproblemer - er også blevet sat i forbindelse med udviklingen af ledegigt og slidgigt (Annals of the Rheumatic Disease, 1994, bind 53 og Arthritis & Rheumatism, 1996, bind 39). Med disse kliniske observationer bør en del af forebyggelsen være at fjerne frie radikaler i form af f.eks. harsk olie fra kosten, undgå cigaretter og unødvendig medicin, spise masser af farvstrålende, antioxidante-rige grønsager og frugter og tage tilskud af anti-oxidanter.

Et højt C-vitaminindtag har vist sig at kunne reducere risikoen for tab af bruskvæv og for sygdomsudvikling hos 640 slidgigt-patienter (Arthritis & Rheumatisme, 1996, bind 39). Dyreforsøg tyder på, at dette vitamin også kan give smertelindring og nedsætte omfanget af hævelserne hos patienter med ledegigt (Journal of the American Podiatry Association, 1990, bind 80). Den eneste advarsel i forbindelse med C-vitamin og ledegigt er, at det fremmer optagelsen af jern - et mineral, som kan forværre symptomerne på sygdommen (Biochemistry & Molecular Medicine, 1995, bind 54). Derfor bør C-vitamin ikke indtages sammen med jerntilskud.

Det er ikke noget nyt at ordinere B-vitamin inden for den etablerede lægeverden. Alle patienter, som får methotrexat mod ledegigt, har formentlig samtidig fået en recept på folsyre (folat). Methotrexat, som undertrykker kroppens immunforsvar og dermed også symptomerne på ledegigten, medfører ofte en mangel på folsyre i kroppen.

I mange år har forskerne vidst, at ledegigt-patienter har for lidt B6-vitamin i blodet (Arthritis & Rheumatism, 1995, bind 38). Selv om den kliniske betydning endnu ikke er klarlagt, så har forskere, der har målt homocysteinniveauet hos mennesker med eller uden ledegigt, fundet frem til, at personer med ledegigt har et 33% højere homocystein-niveau end raske personer (Arthritis & Rheumatism, 1997, bind 40). Et højt homocystein-niveau har vist sig at kunne forværre ledegigten, beskadige arterierne og i sig selv udgøre en risikofaktor ved hjerteanfald. B6- og B12-vitamin samt folat er med til at sikre omdannelsen af homocystein til en mindre skadelig form i kroppen.

En anden undersøgelse viste, at 26 slidgigt-patienter oplevede færre smerter og øget gribestyrke i de angrebne led efter tilskud af en kombination af B12-vitamin og folat - vel at mærke uden bivirkninger - end ved regelmæssigt at tage NSAID-præparater (Journal of the American College of Nutrition, 1994, bind 13). Niacinamid, et andet B-vitamin, har vist sig at kunne afhjælpe slidgigt (Inflammation Research, 1996, bind 45).

Undgå osteoporose - spis kisel!

Til såheling og reparation af skader på ledbånd, brusk og sener er kisel også nødvendig. Hos forsøgsdyr har man konstateret, at mangel på kisel medfører mindsket elasticitet i blodkarrenes vægge. Ved åreforkalkning har man registreret en mindskning af kiselindholdet i blodkarrenes i blodkarrenes

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012