Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

L-Carnitin - bivirkninger?

Såvel L-Carnitin Crystallin som L-Carnitin-tartrat er stabile under normale fremstillingsforhold og anses for at være producent- og forbrugervenlige, alt efter om råvaren skal anvendes som pulver, kapsler eller tabletter.

L-Carnitin er et vandopløseligt næringsstof og udskilles derfor via nyrerne og urinen.

Carnitin er fuldstændigt sikkert at indtage. En dosis på 5 g L-Carnitin pr. kg kropsvægt havde ingen giftvirkning på forsøgsdyr. Det overskydende L-Carnitin nedbrydes i tarmkanalen, mens hovedparten udskilles med urinen i form af trimethylamin-N-oxid. En analyse af de foreliggende videnskabelige undersøgelser af brugen af L-Carnitin blandt sportsfolk har vist, at ved 2-5 g L-Carnitin dagligt tilsat forsøgspersonernes kost i perioder, der strakte sig fra dage til flere uger, kunne ingen af undersøgelserne melde om intolerans eller bivirkninger.

Der synes at være bred enighed om, at et tilskud på ca. 2 g pr. dag er en passende dosis. Tager man mere end 4 g pr. dag, kan der stilles spørgsmålstegn ved, hvor meget der totalt set optages i kroppen. Selv højere doser nedsætter den biologiske tilgængelighed - men stoffet er dog stadig uskadeligt. Som vitaminoid er L-Carnitin praktisk taget ikke-giftigt og giver ingen bivirkninger selv efter indtagelse af store doser. I denne henseende kan stoffet sammenlignes med de fleste aminosyrer. Den eneste kendte bivirkning ved indtagelse af L-Carnitin i store doser er risikoen for at få diarré. L-Carnitin forårsager hverken fysisk eller psykologisk afhængighed selv efter lang tids brug og/eller i høje doser. Man kan holde med kosttilskuddet nårsomhelst - og begynde at tage det igen nårsomhelst.

L-Carnitin findes allerede i en relativt store mængde i kroppen (20-25 g) og i kosten. Stoffet er derfor ufarligt og kan indtages i måneds- og årevis, uden at man oplever negative bivirkninger.

Referencer:
Rebouche CJ. Carnitine: Modern Nutrition in Health and Disease, 9. udg., New York 1999, pp. 505-12.
Carnitine: Lessons from one hundred years of research. Ann. NY Acad Sci 2004;1033:ix-xi.

L-Carnitin anvendes overalt i verden
Særlig i USA findes der en lang række L-Carnitin produkter samt produkter, hvori L-Carnitin indgår, f.eks. som kapsler, tabletter, drikkeampuller, drikkepulver og brusetabletter. Det anvendes til berigelse af børnemad, kiks, kager og yogurt, og som det sidste nye – i mineralvand.

I Danmark fås L-Carnitin som kosttilskud under navnet CarniMax kapsler, der kan fås på apoteket, hos matas og i helsekostforretninger.

Health News 2007

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012