Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Læger fører an i uværdig skræmmekampagne mod antioxidanter

Af speciallæge Niels Hertz, Holbæk, og Speciallæge Claus Hancke, Lyngby.

28. oktober 2004.

Forfatterne til Lancet-artikel har regnet sig frem til, at vitaminer giver en overdødelighed. Men det er ren talmagi

Inden for en uge blev seerne præsenteret for en nærmest surrealistisk misinformation i enkelte aviser samt nyhedsudsendelser i DR og TV2. Under dække af det velanskrevne Cochrane-institut og det velanskrevne Lancet erklærede overlæge Christian Gluud i DR TV, at antioxidanter medfører overdødelighed og kræft. Han blev ivrigt sekunderet af en anden overlæge, Steen Stender, i TV2 med, at vitaminer ,"nok gøder kræftceller mere, end de gøder forsvaret mod kræftcellerne".

Alle udtalelser refererer til en artikel i The Lancet, hvor forfatterne hævder at have regnet sig frem til en overdødelighed. Artiklen viste imidlertid, at tilskud af antioxidanter nedsætter risikoen for kræft med ca. ti pct., om end ikke med statistisk sikkerhed.

The Lancets egen officielle kommentar til denne artikel er skrevet af bl.a. lederen af det britiske Cochrane-institut. Ifølge denne officielle kommentar er den statistiske metode ikke velvalgt, og konklusionen om overdødelighed er "ikke overbevisende". Det observerede skyldes med stor sikkerhed alene betakaroten, som ikke tåles af rygere, fordi

det oxideres i lungerne og omdannes til frie radikaler. Det er netop det, man bruger antioxidanter imod.

Da man i et stort kinesisk forsøg kombinerede betakaroten med flere andre antioxidanter, fandt man derfor stærkt nedsat hyppighed af lungekræft.

En anden publikation, som var af meget høj kvalitet, handlede om selen, som nedsatte dødeligheden og halverede kræftrisikoen. Den blev frasorteret. Ikke desto mindre blev selen nævnt i flere avisartikler som værende blandt de skadelige antioxidanter.

Hvis det samme materiale var bearbejdet efter den statistiske metode, som lederen af det britiske Cochrane-institut anser for korrekt, havde påstanden om overdødelighed savnet grundlag.

Man må spørge sig selv: Hvilken validitet har en sådan metaanalyse, som med lidt talmagi kan ændre plus til minus? Endda publiceret i et tidsskrift, som selv i sin egen officielle kommentar tager afstand fra netop den talmagi, der vedrører dødeligheden. Den påståede overdødelighed var som bekendt det eneste, der blev refereret i den danske presse.

Det er påfaldende, at de læger, der har optrådt i medierne, ikke synes naget af den mindste tvivl om deres resultaters sandhedsværdi, ligesom der ikke er antydning af forbehold i deres anbefalinger til befolkningen og politikerne. Den ene lyder: "En af konsekvenserne må være, at vi skal til at kigge på vores lovgivning. Vi har en udmærket lovgivning, selv om den ikke er perfekt, for godkendelse af nye lægemidler. Personligt synes jeg, at før nogen skal få lov til at anprise fødemidler eller tilskud til fødemidler i større målestok, så bør det være undersøgt lige så godt som et lægemiddel, om folk skal bruge det".

Pudsigt nok er netop dette et stridsspørgsmål i den nye vejledning til Kosttilskudsbekendtgørelsen, som Fødevarestyrelsen for tiden har ude i høring.

Vi har dog svært ved at tro, at den særlige danske iver efter at dyrke denne artikel har sammenhæng med kosttilskudsvejledningens høringsfase. Det ville trods alt være for primitivt.

Samme forfattergruppe har varslet, at de vil følge denne artikel op med yderligere artikler om andre effekter af antioxidanter. Det er såmænd ikke nødvendigt. Man behøver ikke have den store fantasi for at gætte resultatet.

Læs mere på www.vitalrådet.dk

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012