Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Catuaba – Tupi-indianernes elskovsmiddel

Erythroxylum catuaba og Trichilia catigua er de fortrukne former for braziliansk urtemedicin - og dem, der har den længste, dokumenterede historie som hhv. "stor og lille catuaba". I Brazilien bruges de i flæng til at behandle de samme lidelser.

Catuaba har i århundreder været brugt inden for urtemedicinen som et elskovsmiddel. Tupi-indianerne i Brazilien var de første, der fik øje på plantens elskovsfremmende egenskaber, og de har op gennem tiderne skrevet mange sange, der priser dens egenskaber. Indfødte og lokale har brugt catuaba i generationer, og den er den mest kendte af alle brazilianske elskovsfremmende planter. I den brazilianske delstat Minas har man et ordsprog, der lyder: "Indtil en far fylder 60, er sønnen hans - derefter er sønnens catuabaens!"

I nutidens brazilianske urtemedicin anses catuaba for at være stimulerende for centralnervesystemet og for at have elskovsfremmende egenskaber. Et afkog af plantens bark bruges mod impotens, oprevethed, nervøsitet, neurasteni, dårlig hukommelse og glemsomhed samt seksuel dysfunktion. Ifølge Dr. Meira Penna "fungerer catuaba som stimulerende middel på nervesystemet, frem for alt i behandlingen af funktionel impotens i de mandlige kønsorganer… det er et ’uskyldigt’ elskovsmiddel, som kan anvendes uden nogen former for bivirkninger". I Brazilien anses planten for at være et elskovsmiddel med "bevist virkning" og ud over behandlingen af impotens anvendes planten til mange former for problemer med nervesystemet, bl.a. søvnløshed, hypokondri og smerter relateret til centralnervesystemet.

I den europæiske urtemedicin anvendes catuaba som elskovsmiddel og som et hjerne- og nervestimulerende middel. Te af catuaba-bark anvendes mod seksuel dysfunktion, impotens, et dårligt fungerende nervesystem og ekstrem udmattelse.

Urtemedicinere og behandlere i USA anvender catuaba på nogenlunde samme måde: Som et tonikum, der har indflydelse på kønsorganernes funktion, som stimulerende middel til centralnervesystemet, mod seksuel impotens, generel udmattelse og træthed, søvnløshed, der skyldes forhøjet blodtryk, oprevethed og dårlig hukommelse. Ifølge Michael van Straten, en anset britisk forfatter og urtemedicinforsker, er catuaba gavnlig for både mænd og kvinder som elskovsmiddel, men "det er over for den mandlige impotens, at man har iagttaget de mest iøjnefaldende resultater", og "der er ingen beviser for negative bivirkninger - selv ikke efter lang tids brug".

Indholdsstofferne i catuaba omfatter alkaloider, tanniner, aromatiske olier og fedtholdig harpiks, phytosteroler, cyklolignaner, sequiterpener, flavonoider og steroider. En braziliansk forsker dokumenterede (i 1958), at catuaba indeholdt alkaloidet yohimbin (men det fremgik ikke tydeligt, hvilken træart han undersøgte). En blanding af flavalignaner, herunder cinchonainer (som også findes i kininbark) blev isoleret fra barken af Trichilia catigua og viste sig at have antibakterielle og cytotoxiske egenskaber. Indtil nu er der ikke blevet foretaget forsøg for at på- eller afvise, at catuaba har en toksisk virkning på kroppen - men den århundrede lange brug af planten i Brazilien har ikke vist nogen former for skadevirkning eller negative bivirkninger. Faktisk, siger Dr. Meira Penna, er den eneste bivirkning positiv: Erotiske drømme og øget sexlyst!

Kliniske undersøgelser af catuaba har også vist resultater, der underbygger plantens antibakterielle og antivirale egenskaber. En undersøgelse fra 1992 tyder på, at catuaba-ekstrakt (Erythroxylum catuaba) var effektiv til beskyttelse af mus mod dødelig infektion med Escherichia coli og Staphylococcus aureus - og desuden i betydelig grad var i stand til at hæmme spredningen af HIV-virus. Undersøgelsen viste, at catuabas anti-HIV aktivitet (til dels) skyldtes, at den hæmmer optagelsen af HIV i cellerne, og alt tyder på, at catuaba kan anvendes mod opportunistiske infektioner hos HIV-patienter. I 2002 blev der i USA givet patent til en gruppe brazilianske forskere på et catuaba-barkekstrakt (Trichilia catigua). Patentet bygger på dyreforsøg, som viste, at præparatet havde en karudvidende, karafslappende og smertestillende virkning på rotter, kaniner og marsvin. En klinisk undersøgelse offentliggjort i 1997 har vist, at catuababark har en betydelig smertestillende virkning.

Læs også:
Kamp om at give mænd ekstra potens
Et bedre liv – Af Lars Okholm
Schizandra – kinesisk styrkemiddel
Rhodiagra giver tankerne vinger
Rhodiagra kan mindske stressrelateret udbrændthed
Rhodiagra giver mange et bedre liv

Referencer:
Chian, Sing. Cura com Yoga e Plantas Medicinais. Rio de Janeiro: Freitas Bastos, 1979.
van Straten, M. Guarana: The Energy Seeds and Herbs of the Amazon Rainforest. (US: C.W. Daniel Company, Ltd., 1994.
Altman, R. F. A. "Presenca de ioimbina na catuaba." Ser. Quim. Publ. 1958; 1.
Maia, J. G., et al. Estudos Integrados de Plantas da Amazonia. V Simposio de Plantas Medicinais do Brasil, São Paolo, Brazil, Sep. 6, 1978: 7.
Garcez, W. S., et al. "Sesquiterpenes from Trichilia catigua." Fitoterapia 1997; 68(1): 87-8.
Satoh, M., et al. "Cytotoxic constituents from Erythroxylum catuaba. Isolation and cytotoxic activities of cinchonain." Natural Med. 2000; 54(2): 97-100.
Pizzolatti, M. G., et al. "Two epimeric flavalignans from Trichilia catigua (Meliaceae) with antimicrobial activity." Z. Naturforsch 2002; 57(5-6): 483-88.
Manabe, H., et al. "Effects of catuaba extracts on microbial and HIV infection." In Vivo 1992; 6(2): 161-65.
Sander, P. C., et al. "Pharmaceutical formulations comprising vegetal material selected from trichilia." U.S. Patent no. 6335039; 1. jan. 2002.
Vaz, Z. R., et al. "Analgesic effect of the herbal medicine Catuaba in thermal and chemical models of nociception in mice." Phytether. Res. 1997; 11(2): 101-6.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012